Może to trochę OT bo nie M42 ale chciałbym spytać, czy ktos widzial taką modyfikację?
Hexanon AR lenses on Olympus E-300
Na dpreview widziałem też taki zestaw: E-400 ~ Hexanon 40mm f1.8
Ma to sens?
Może to trochę OT bo nie M42 ale chciałbym spytać, czy ktos widzial taką modyfikację?
Hexanon AR lenses on Olympus E-300
Na dpreview widziałem też taki zestaw: E-400 ~ Hexanon 40mm f1.8
Ma to sens?
jesli chciałbym kupić pierścienie, to jest jakaś różnica, czy one będą z bolcem czy bez?
Kupiłem adapter bez blokady tego bolca, tak, żeby ten przełącznik A/M działał.
Na allegro spotkałem się z "pierśnieniami posiadającymi automatykę" oraz z pierścieniamy które nie mają zadnego bolca, wyglądają po prostu jak tulejki.
I żeby nie było takiego strasznego ot, to napisze, że kupiłem MACRO INDUSTAR-61L/3 MC 2,8/50 M42, jak tylko dojdzie, to biore się za testowanie ; )
E-500 + Pentacon 50/1.8
Fota mojej Narzeczonej
Są trzy rodzaje:jesli chciałbym kupić pierścienie, to jest jakaś różnica, czy one będą z bolcem czy bez?
Kupiłem adapter bez blokady tego bolca, tak, żeby ten przełącznik A/M działał.
Na allegro spotkałem się z "pierśnieniami posiadającymi automatykę" oraz z pierścieniamy które nie mają zadnego bolca, wyglądają po prostu jak tulejki.
- zero blokady
- przeniesienie blokady przez pierścień (wtedy decyduje konwerter na 4/3)
- pełna blokada
To jest 1.8? Czy mógłbyś pokazać trochę więcej fotek? Najlepiej takich gdzie widać różne rodzaje boke z tego szkła.E-500 + Pancolar 50/1.8
@woland
pogratuj narzeczonej - świetny kadr.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Próbował ktoś z was na olympusie szkła Jupiter 135/3.5 albo 200/4 . Czy też może zapytam inaczej - jak na olympusach sprawują się teleobiektywy m42 ?
Kubek, bawilem sie Sonnarem 135/3.5, spokojnie daje rade. Swoja droga, fajne szklo.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
No szkło wyśmienite ale kosztuje też swoje... wolałbym już wtedy flektogona kupić. Wielkie dzięki za informacje.
tu pokazałem Pentacona 135