Strona 37 z 156 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam, również bawię się w E-systeM42 (jaka zgrabna nazwa!) Na razie posiadam Heliosa 44M-6 MC oraz Tair'a 11A 135mm/2.8 - współpracują z Evoltem E-300. Z obydwu szkieł jestem zadowolony, choć po Tairze spodziewałem się odrobinę lepszej ostrości... może za dużo wymagam KITowego obiektywu jeszcze się nie dorobiłem, ale wszystko w swoim czasie! Marzy mi się jeszcze Peleng 8mm Załączam miniaturki i wycinki 1:1.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sample2_449.jpg
Wyświetleń:	714
Rozmiar:	73,9 KB
ID:	2012   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sample1_197.jpg
Wyświetleń:	709
Rozmiar:	39,0 KB
ID:	2013   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8257424_213.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	194,7 KB
ID:	2014   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8257388a_183.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	199,6 KB
ID:	2015  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8217339_814.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	188,4 KB
ID:	2016  

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Takie tam z Heliosa:

Ale jak pisałem w innym wątku, jest za ciężki i za wielki.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mathu - faktycznie, z takim malutkim korpusem jak E-400, Helios może wydawać się duży i ciężki. Do E-300 pasuje idealnie - zestaw E-300 + Helios + pasek waży ~1100g i idealnie leży w dłoni. Za to Tair to już kawał lufy, o pół cięższy od Pentacona 135/2.8, którego też testowałem. Bardzo sobie chwaliłem tego Pentacona, ale sześciolistkowa przysłona to jednak nie to samo, co 20 listków w Tairze Oczywiście nie wolno zapominać o loteryjnej jakości radzieckiej optyki... ja chyba dobrze trafiłem. Robiłem jeszcze zdjęcia pod wieczór, załączam sample. E-300, RAW, ISO 200, Tair, przysłona chyba między 11 a 16 (EXIF nie podaje )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sample_tair_177.jpg
Wyświetleń:	594
Rozmiar:	51,3 KB
ID:	2063   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sample_tair_1_202.jpg
Wyświetleń:	596
Rozmiar:	41,8 KB
ID:	2064   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sample_tair_2_252.jpg
Wyświetleń:	599
Rozmiar:	46,0 KB
ID:	2065  

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moim zdaniem za bardzo rozmywasz te RAWy, przez to tracisz masę szczegółów.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dla mnie szczegółowość jest jak najbardziej wystarczająca Lubię miękkie rysowanie i wyostrzanie w aparacie przeważnie mam ustawione na "minus" (gdy robiłem jpgi - obecnie rzadko), z RAWami postępuję podobnie. Przy wydruku 15x21 i tak nie widać strat szczegółowości... w razie potrzeby ostrość można zawsze podciągnąć, ale nie mam takiej potrzeby. Przy normalnej prezentacji na ekranie nikt nie ogląda kawałek po kawałku zdjęcia o rozdzielczości 8 MP w skali 1:1 Pozdrawiam!

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeszcze trochę z Heliosa:

A tak wychodzą makra z pierścieniami (i lampą, bo w zastanym wychodzi mało co).

Dziwi mnie jedna rzecz. Zdjęcia robione na końcu i początku skali ostrości (czyli na około 0,5m i na nieskończoności) wychodzą kiepsko, są mocno rozmyte (w punkcie ostrości) jak ze słabego kita. Natomiast już od około metra wszystko jest ostre jak żyleta. Dlaczego tak się dzieje?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Maxim - ale na twoich zdjęcia w ogóle nie ma ostrości!

mathu - z ustawianiem ostrości nieźle sobie radzisz...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Chcialem wlasnie zauwazyc, ze Mathu ladnie ostrzy tym Heliosem. Ja od jakiegos czasu mam problem z trafianiem swoim Takumarem. Nie wiem czy jest to kwestia wzroku czy matowki, ktora przeszla ze mna troche i na dobre moglo jej to nie wyjsc... W kazdym razie, jak kiedys strafialem praktycznie zawsze, tak teraz trafiam rzadko... :/
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kwestia wcześniejszej praktyki z tymże Heliosem i Zenitem ;>

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Maxim - ale na twoich zdjęcia w ogóle nie ma ostrości!
    LOL To są wycinki 1:1 i chyba nie należy się spodziewać po nich ostrości takiej, jak na pełnej klatce zmniejszonej do prezentacji w necie. Ja jestem z ostrości jak najbardziej zadowolony, nie mam manii oglądania zdjęć na 19" monitorze kawałek po kawałku w skali 1:1. No ale są różne zboczenia - i jako człowiek tolerancyjny i kulturalny w pełni je akceptuję.

Eddie - też kiedyś tak miałem, w jedno popołudnie - oko łzawiło i za żadne skarby nie mogłem zobaczyć ostrego obrazu w wizjerze. Przeszło - czego i Tobie życzę Jeśli to kwestia nieprecyzyjnie osadzonej matówki, to już inna sprawa

mathu - ładnie sobie radzisz, gratuluję! Niedługo pokażę moje "heliosowe" foty. Mam nadzieję, że tym razem z akceptowalną ostrością :P Co do kiepskiej ostrości przy ustawieniach pierścienia w skrajnych pozycjach - w moim Heliosie ustawienie na nieskończoność powoduje rozmycie dalszych planów (30 - 50m) - niezależnie od przymknięcia przysłony np. do 8. Tak, jakby ostrość szła za daleko (gdzieś poza horyzont). Wystarczy wtedy minimalnie cofnąć pierścień i obraz w wizjerze i na zdjęciach jest ostry.

Nazwa:	wycinek2_143.jpg
Wyświetleń:	461
Rozmiar:	36,3 KB
ID:	2071   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wycinek1_118.jpg
Wyświetleń:	461
Rozmiar:	36,4 KB
ID:	2072   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pena_klatka_101.jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	146,7 KB
ID:	2073