Strona 34 z 156 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    A tak spytam, jaka masz wade?
    Bo ja mam na jednym -1.75, na drugim -2.25 i wymiekam dopiero przy slabym swietle.
    A ME-1 warta jest zainteresowania? Zastanawiam sie nad nia, ale na razie cena poszla w gore, wiec sie wstrzymam.
    To nie chodzi o wadę wzroku podaną w diotriach... w związku z moją inną chorobą (przewlekłą) mam taką schizę, że po 10 minutach patrzenia w obiektyw i wytężania wzroku strasznie boli mnie głowa... muszę później zrobić długą przerwę

Co do muszli... wkurza mnie jej kształt, ale rzeczywiście obraz jest nieco większy i łatwiej jest ostrzyć manualnie i kadruje... mam tylko wrażenie (subiektywnie), że obraz w wizjerze jest jakby mniejszym wycinkiem kadrowanego pola - ale to tylko wrazenie

Powiem tak... jak nie masz na co wydać ~180 zł, to polecam.
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    z tą muszlą ME-1 to różnie...

mam ją na co dzień używam ale no jak ost robiłem jupiterem 9 85mm zdjątka to muszle zciągnąłem bo mi było lepiej bez. na sonnarze 135mm również to samo raz z raz bez.

myślę że to każdego indywidualna sprawa (wzrok mam b. dobry ponoć) ale troszkę powiększa jednak w moim e300.

-----
    p.s
    eddie jesteśmy z wawki jeśli znalazł by się jakiś dogodny dla obojga termin to możemy się spotkać i sobie popróbujesz ME-1 na swoim e500, zawsze to lepsze rozwiązanie niż kupowanie w ciemno. a tak to odrazu określisz czy Ci się przyda. Jakbyś był zainteresowany pisz na gg które jest w profilu albo na PRIV

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Krótki test obiektywu Helios 44-M7 z aparatem E-500

Krótki test obiektywu Helios 44-M7 z aparatem E-500.

Zdjęcia robiłem w trybie A, ISO100, ostrość na nieskończoność, pomiar światła wielosegmentowy. Przy przesłonach 2-2,8 straszne mydło, od 4 już jest lepiej. Najlepsza ostrość jest powyżej 5,6, ale przy przesłonach 11, 16 aparat coś źle światło mierzył i zdjęcia wyszły prześwietlone. W trybie manual po korekcie ekspozycji na ok. -2 EV wyszło już poprawnie.

Wydaje się, że z tym obiektywem aparat robi się bardzo czuły na światło przy małej przesłonie. Lekka zmiana kadru i czas naświetlania sporo się zmienia.

Pod miniaturką jest większe zdjęcie (1024x76.

Przesłona 2, ostrość na nieskończoność, czas 1/1600, ISO100

Przesłona 5.6, ostrość na nieskończoność, czas 1/200, ISO100

Przesłona 11, ostrość na nieskończoność, czas 1/25, ISO100

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hmm... poprawcie mnie jesli ja coś kręcę... cosik mnie sie wydaje ze z obiektywami m42 to tryb A w aparacie nie ma sensu... no bo niby skąd aparat ma wiedziec jaką przysłone akurat sobie ustawiłeś na obiektywie? no i jak ma sobie dobrac czas naswietlania? A nie lepiej uzyc trybu S i pstryknac dwie testowe fotki i samemu dopasowac czas?
    Ale ja sie nie znam i pewnie nie mam racji...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tryb A ma sens. Ustawiasz przysłonę ręcznie, a aparat ustawia automatycznie czas.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Tryb A i Tryb P maja sens. Przyslone ustawiasz sam, a aparat dobierze Ci czas naswietlania (w niekotrych aparatach trzeba dac korekte ekspozycji). W Trybie S bedziesz musial sam ustawic jeszcze czas, czyli de facto pelen manual.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam!

Mam jedno małe pytanie na temat adaptera M42->E. Otóż właśnie zakupiłem sobie obiektyw Peleng 8mm z mocowaniem M42. Do swojego E500 podpinam go przejściówką od Pana z Lublina. Wszystko gra.

Znalazłem natomiast na ebay-u takie oto ogłoszenie dotyczące przejściówki T-mount na E-system:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...9602&rd=1&rd=1

Pytanie brzmi: czy warto inwestować w tą przejściówkę z ebay-a i czy będzie jakaś praktyczna różnica - np. nieco większe pole widzenia - między tymi dwoma sposobami montowania Pelenga (Peleng na M42 + przejściówka z Lublina vs. Peleng T-mount + przejściówka T-mount na E-system)?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ficek
    Witam!

Mam jedno małe pytanie na temat adaptera M42->E. Otóż właśnie zakupiłem sobie obiektyw Peleng 8mm z mocowaniem M42. Do swojego E500 podpinam go przejściówką od Pana z Lublina. Wszystko gra.

Znalazłem natomiast na ebay-u takie oto ogłoszenie dotyczące przejściówki T-mount na E-system:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...9602&rd=1&rd=1

Pytanie brzmi: czy warto inwestować w tą przejściówkę z ebay-a i czy będzie jakaś praktyczna różnica - np. nieco większe pole widzenia - między tymi dwoma sposobami montowania Pelenga (Peleng na M42 + przejściówka z Lublina vs. Peleng T-mount + przejściówka T-mount na E-system)?
    żadna, jak już to cenowa.
    pozdrawiam
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wrzuć jakieś foty z tego Pelenga.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panowie bawił sie ktoś obiektywem tele typu 400mm na M42 z E-500? Ciekawi mnie jak to sie sprawuje i czy warto sie tym interesować. Mysle nad czym takim a Zuiko ceną mnie dobija Byłbym wdzieczny za opinie osob ktore sie bawily czyms takim.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów