Strona 32 z 156 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    słuchajcie, dla mnie to początek zabawy z m42 i mam pytanie do obeznanych z tematem makro w m42 - możecie coś napisać o tym co można wykorzystać do osiągnięcia maksymalnych zbliżeń? Póki co na allegro widuję pierścienie pośrednie. Czy dobrze rozumiem że każdy dodatkowy pierścień to większa skala odwzorowania? Czy one w jakiś sposób zabierają światło? Co jeszcze polecacie z niedrogich metod w m42?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    1. tak zabierają swiatło.
    2. tak im większa ich liczba tym większe powiększenie uzyskasz, ale i większy spadek swiatła
    3. z obiektywem 50mm uzyskasz większe powiększenia niż z 135 mm ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    słuchajcie, dla mnie to początek zabawy z m42 i mam pytanie do obeznanych z tematem makro w m42 - możecie coś napisać o tym co można wykorzystać do osiągnięcia maksymalnych zbliżeń? Póki co na allegro widuję pierścienie pośrednie. Czy dobrze rozumiem że każdy dodatkowy pierścień to większa skala odwzorowania? Czy one w jakiś sposób zabierają światło? Co jeszcze polecacie z niedrogich metod w m42?
    W moim watku sa zdjecia (az dwa chyba) robione Pentaconem z pierscieniami makro, znacyz posrednimi. Obawiam sie tylko, ze bedziesz mial problem z GO, bo jest tyci-tyci, taka malutka. Ja sie musialem niezle napocic, a bez statywu to nawet nie podchodz. Zabawa jednak jest przednia, moge polecic

FragleS, jesli nie jestes pewien swoich umiejetnosci i wiedzy, to pomin punktowy pomiar swiatla, bo mniemam, ze z nim wlasnie masz problem. Osobiscie pomijam tez ESP i robie tylko na centralnie wazonym (czyli ten z uwypukleniem srodka kadru /kto to w ogole wymyslil, uwypuklenie?/). Na efekty nie narzekam, ale trzeba uwazac przy bardzo kontrastowym swietle.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    mam statyw a zamierzam też zacząć od czegoś nieuciekającego, żeby stopniowo nabrać praktyki. Naprawdę świetnie się ostrzy przez tego Pentacona, oczywiście po przymknięciu robi się ciemnica ale zawsze mogę przymknąć po złapaniu ostrości. Poza tym cały urok w GO przy f/1,8
    Grizz - czy to oznacza że im krótsza ogniskowa tym większe powiększenie dostanę?
    Dzięki Panowie za wskazówki

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Grizz - czy to oznacza że im krótsza ogniskowa tym większe powiększenie dostanę?
    hmm to chyba zalezy od konkretnego obiektywu, od jego minimalnej odległości ostrzenia chyba, więc im mniejsza ogniskowa tym ta odległość zazwyczaj mniejsza.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    hmm to chyba zalezy od konkretnego obiektywu, od jego minimalnej odległości ostrzenia chyba, więc im mniejsza ogniskowa tym ta odległość zazwyczaj mniejsza.
    Wlasnie tak.
    Dodam, ze bawilem sie Pentaconem 135/2.8, ktorego minimalna odleglosc ostrzenia wynosi cos ponad 1,5 i makro-zabawa nie byla juz tak przyjemna, powiekszenie nie bylo tak duze. Natomiast przy 'piecdziesiatce' to zupelnie inna bajka. Tyle, ze - jak wspomnialem - GO sie robi tyci malutka i bez statywu ciezko jest sie w niej utrzymac.

Lessie, cieszy mnie bardzo Twoje zadowolenie
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    naprawdę fajne szkiełko i pracuje wyśmienicie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do czego służy kabel w pierścieniu pośrednim?
    Taki jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item193698442_..._z_kablem.html

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez utoplec
    Do czego służy kabel w pierścieniu pośrednim?
    Taki jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item193698442_..._z_kablem.html
    do podłączenia mieszka... przenosi wtedy pomiar ze szkła? tylko czy pentacon ma cos takiego?

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E1 + m42 + pierscienie
    https://galeria.olympusclub.pl/displ....php?pos=-4133

przy okazji mozna oceniac

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów