Na trzecim chyba ciut z ostroscia nie trafiles, ale pierwsze naprawde ladneA ja najczesciej uzwyam P. Przeslone sobie ustawiam na obiektywie, a aparat mi czas dobiera sam. Zawsze musze miec korekte ekspozycji ~ -0,7 EV.
ja dokładnie tak samo. jeszcze musze tylko Heliosa reka przytrzymac, bo dzis mial crash test i zaczal sie ruszac na boki o ok 2 mmZamieszczone przez suchar
![]()
A dlaczego P a nie APrzecież A to program priorytetu przesłony i aparat w nim ustawia czas... Ja zawsze tak robiłem z manualnym szkiełkiem i działa bardzo ładnie.
O na przykład Helios 40-2 (85/1.5 chyba na 2.0 bo na 1.5 to mydło...)
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
A dlaczego A a nie P? Bedzie dokladnie tak samo. Aparat sam ustawi czas mierzac wpadajace swiatlo, a przyslone i tak ustawia sie na obiektywie...Zamieszczone przez Dempsey
No niby tak... ale ja w większości przypadków robię zdjęcia na A + ewentualna korekcja (tak mi najwygodniej) więc kiedy zapinam manualne szkiełko, to po prostu nic nie ruszam
A tutaj kropik
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
Heheh podziwiam Wasze prace i chyba pozazdroszczę i również zakupie adapterek![]()
Mam Heliosa i jeszcze ringfoto 135 mm f/2.8 telemegor Meyer Optik 300 f/4,5. I będzie zabawa.
Mam pytanko bo jak wiadomo Olek ma x2 więc jak podepne 300 to powinienem dostać 600? Czy się mylę?
I drugie pytanko: na aukcjach Pana z Lublina http://allegro.pl/item184012082_adap..._e500_m42.html adaptery są czarne a z tego co wyczytałem na tym wątku to podobno sypie się z nich farba. Czy akurat Pan z Lubina ma dobre?
Pozdrawiam.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Olek ma przelicznik 2x i rowniez z M42 musisz pomnozyc 2x ogniskowa. Mam przejsciowke z Lublina i nie sypie sie z niej farba. Jest solidna.
Pzdr
te przejściówki są anodowane chemicznie przez zjawisko elektrolizy (kiedyś to usłyszałem na wykładach w przerwie snu)
więc farba może sie zetrzeć albo wyblaknąć na rudobrązowosraczkowaty co najwyżej. ale nie odpadnie
Mam pytanie, jak działa pomiar światła w E-500 przy manualnych szkłach. Ja pstrykam fotki na priorytecie przysłony (A), ale jak ustawię centralny pomiar światła, to wszystko mam niedoświetlone... dlaczego tak się dzieje?? Mogę tylko pstrykać na pomiarze skoncentrowanym z uwypukleniem środka kadru, oraz z cyfrowym pomiarem ESP.... no i z manualem.
Jeszcze jedno pytanie, mam szkiełko do makro - Wołna 9 w stanie idealnym, ale jak ustawię ostrość na najbliższą odległość, oraz otwór przysłony na 16, to na fotkach w centrum pojawia się jasna plama... wystarczy zwiększyć odległość od foconego obiektu, albo zmniejszyć przysłonę i wszystko się poprawia. Czego to może być przyczyna??
Pozdrawiam
FragleS