Strona 30 z 156 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wrzucę jeszcze dwa z mojego Jupitera36b

1.

2.
    Pozdrawiam Wszystkich

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fotka Księżyca wykonana E-1 z radzieckim obiektywem lustrzanym M42 3M-5A 500mm, f:8 z konwerterem 2x. Pełny kadr zmniejszony do 800x600 i wyostrzony. Przy takim ekwiwalencie ogniskowej (2000mm) Księżyc szybko ucieka z kadru.

Dwie poniższe fotki z obiektywu MC Sonnar 4/300mm.

Odległość od fabryki ok. 1km

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dziś doszła do mnie przejściówka od Pana z Lublina. sprawia wrażenie solidnie wykonanej. przeszła tez pierwsze testy z Heliosem. wyniki jutro

PS. pewnie już było to pytanie, ale w jakim trybie robimy foty z M42? W trybie A wyświetla sie napis BUSY potem BUFF. Na testach używałem trybu P i czas dobierał chyba OK.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    do mnie doszła wczoraj i nie wytrzymałem
    Rubinar 1000mm z E-1, ciężko trafic z ostrością i utrzymac to na statywie...
    efekt: pełny kadr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p4260329_01_458.jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	138,1 KB
ID:	1366  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    dziś doszła do mnie przejściówka od Pana z Lublina. sprawia wrażenie solidnie wykonanej. przeszła tez pierwsze testy z Heliosem. wyniki jutro

PS. pewnie już było to pytanie, ale w jakim trybie robimy foty z M42? W trybie A wyświetla sie napis BUSY potem BUFF. Na testach używałem trybu P i czas dobierał chyba OK.
    Rafrog, ja najczesciej uzywam trybu manualnego. Wczesniej korzystalem z A, zauwazylem jednak, ze zdjecia wychodza troszku bardziej doswietlone niz bym chcial lub nawet przeswietlone przy wiekszej ilosci swiatla.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    do mnie doszła wczoraj i nie wytrzymałem
    Rubinar 1000mm z E-1, ciężko trafic z ostrością i utrzymac to na statywie...
    efekt: pełny kadr
    Całkiem dobrze

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Rafrog, ja najczesciej uzywam trybu manualnego. Wczesniej korzystalem z A, zauwazylem jednak, ze zdjecia wychodza troszku bardziej doswietlone niz bym chcial lub nawet przeswietlone przy wiekszej ilosci swiatla.
    u mnie jeszcze dziwną rzeczą jest to, że im bardziej domykam przesłonę tym bardziej E-1 ma tendencje do prześwietlania sam z siebie z m42
    .

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    u mnie jeszcze dziwną rzeczą jest to, że im bardziej domykam przesłonę tym bardziej E-1 ma tendencje do prześwietlania sam z siebie z m42
    W jakim trybie, A?

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    tak
    .

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    tak
    Byc moze sie myle, ale wydaje mi sie, ze w tym trybie aparat probuje programowo zrekompensowac mniejszy doplyw swiatla. Jako, ze robi to na podstawie "wbudowanych" wzorcow, dobieranie czasu migawki wychodzic mu moze dosc nieprecyzyjnie. Dlatego zawsze lepiej korzystac z manuala.

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów