Pentacon 50 mm 1,8
Pentacon 50 mm 1,8
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zuiko OM 50mmf1.8
MC Helios 2/58mm-44/M6 ---będę robić próbę z wersją M7, którą też tanio kupiłem
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/Popr.jpg
Ja mam ruskiego Heliosa. Na początku gdy odebrałem przejściówkę napaliłem się na jakieś super szkło M42. Polowałem na Pancolara, ale ceny na Allegro dochodzą do 200 zł.
Po początkowej fascynacji zabawą z M42 znudziło mi się i teraz używam go rzadko (czyli wtedy, kiedy mam faktyczną potrzebę). Dlatego postanowiłem nie kombinować i zostanę przy Heliosie, który bardzo ładnie rysuje. Jak się trafi jakaś okazaja za małą kasę, to kupię Pancolara.
Mam jeszcze Jupitera 200mm, ale nie mam dobrego zdania o tym obiektywie. Niby ma jasność 4, ale przy pełnym otworze jest bardzo nieostry. A wykonanie machaniczne ruskie, co widać, słychać i czuć.
Piszece o "siakims" gosciu z Lublina co robi przejsciowki na m42 - czy ktos dysponuje jakims namiarem na tego Pana ? Moze znacie cene tych przelotek ? Ja widzialem w jakims sklepie w necie za 80 zl ale zanim podejme dezycje chcialbym zobaczyc kontroferte zeby ew. porownac wykonanie.
Dodatkowo mam jeszcze troszku pytan dotyczacych obiektywow m42:
- wiem ze jest tylko MF, zgadza sie ?
- wiem ze recznie ustawia sie przyslone na obiektywie, zgadza sie ?
- wiem ze m42 to szla Zenitowskie, a OM Olympusowskie do analogowych lusterek
a teraz watpliwosci:
- czy dziala pomiar swiatla zebym wiedzial jaki ustawic czas otwarcia migawki ?
- czy to oznacza ze aparat w zasadzie pracuje w trybie priorytetu czasu, tak i sam automatycznie dobierze czas migawki przy ustawionej manualnie przyslonie ?
Wiem ze to mozna sobie wyliczyc a z czasem wiedziec i ustawiac czas i przeslone automatycznie ale zanim kupilem lustereczko mialem wczesniej 3 aparaty (miu2, optio33l, S5500) i niestety nie bardzo "czuje" jak by mialo wygladac fotografowanie przy uzyciu obiektywow m42. Gdyby nie jasnosci i przystepna cena m42 to nie bral bym ich wogole pod uwage. A moze lepsze sa obiektywy OM ?
Tryb manualny mam opanowany i nie mam z tym problemow - teorie tez ale troche sie boje ze moge sobie nie dac rady z m42 - stad tez moje pytanie.
...był Olek jest A6000
bardzo proszę :
http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1
OLYPUS E-1 , ZD 14-54 , ZD 50-200 , 2 x OLYPUS FL-50R , E-300 , E - 420 , OLYPUS FL-36 , ZD 14-45 , ZD 40-150, PEN E-PL3 , MZD 14-42, Sigma 50 DG EX HSM
Według mojej wiedzy (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi) to gość z Lublina nie ma konkurencji. Tylko on to klepie w naszym pięknym kraju.
Kisi. Olek z M42 będzie automatycznie dobierał czas do przysłony w trybie preseleksji przysłony. Ostrzyć oczywiście musisz manualnie. Generalnie szkła OM są lepsze od M42, choć w tej drugie grupie także są perełki. Ale szkła OM są znacznie droższe.
Ja sam sprzedałem miesiąc temu OM 50mm ze światłem 1,4 na Allegro za 450 zł. Przelotka OM to jakieś 250 zł. Za M42 zapłacisz 80 zł. za przelotkę i za 30 zł. Heliosa. A super szkiełko Pancolar 50 mm kupisz za 150 - 200 zł. M42 jest po prostu dużo tańszym rozwiązaniem.
to ja mam przy okazji pytanie . jakie szklo wybrać z m42 do zdjęc makro i jakie ewentualnie tele?
pozdrawiam marcin
p.s. mam e 500 double kit![]()
maksdj do macro możesz kompletować:
1- szkiełka z macro do M42 (ale za dobre zapłacisz kilka setek) podobnie jak za szkiełka manualne macro w każdym innym innym systemie
2- tani Helios plus pierścienie pośrednie lub mieszek - najtańsza droga do macro
3- ZD 35mm macro + EX-25 najlepsza jakośc i ergonomia i pewnie niewiele drożej niż w wersji 1
Piszesz że chcesz tele:
Osobiście twierdzę że tele manualne mają dużo gorszą jakość od tele ZD
1. Proponuję ZD 40-150mm super jakość od f3.5 (zaden manual w podobnej cenie nie da ci takiej jakości)
2. Jeśli 150mm to za mało to możesz rozglądać zię za jasnymi maualnymi 200mmf2.8 ale za egzemplaż w dobrym stanie zapłacisz ponad 500zł. A i tak będziesz przymykał do f8 aby jako taką jakość uzyskać
3. ZD 50-200mm - tyle że to nieco kasy
Mając 40-150 i pierścień EX-25 też możesz robić dobre macro i taki właśnie zestaw Ci polecam. Maksimum jakości, minimum ceny.
Ale jak się chcesz sam przekonać to zacznij kompletować M42.
PS
Pod koniec roku powinny pojawić się Sigmy z dedykacją do 4/3 bedą macro i tele, ale z 2000 - 3000 i tak bedziesz musiał uzbierać.
Rafał Czarny rozumiem i dzieki. Ale rozumiem ze OM poza tym ze sa lepsze (chodzi o jasnosc ?) to nie zaoferuja mi nic wiecej od m42 ?
I jeszcze jedna sprawa dla mnie wazne zebym mial jasnosc: czy podczas ostrzenia manualnego czy to przez m42 czy przez OM nie dziala wskaznik potwierdzenia ostrosci (w E1 ta kropka pierwsza od lewej) tak ? Ostrzy sie na oko na obraz na matowce tak czy dziala ten wskaznik ?
...był Olek jest A6000