Strona 25 z 156 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    snoopy: ale przecież przelotki na e-system mają ostrzenie w pełnym zakresie. ograniczony jest nikoś F i pentax k...swoją drogą jak ja kupowałem swój adapter to kosztował jeszcze 80zł ;P więc cena spadła znacznie
    .

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    snoopy: ale przecież przelotki na e-system mają ostrzenie w pełnym zakresie. ograniczony jest nikoś F i pentax k...swoją drogą jak ja kupowałem swój adapter to kosztował jeszcze 80zł ;P więc cena spadła znacznie
    Ja mam taki problem, że jak wkręce Heliosa w przejściówkę i ustawię na nieskończoność to mam obraz w wizjerze nieostry (jakiś dalszych obiektów), ale wystarczy cofnąc pierścień ostrości o jakieś 5-10 stopni i wszystko jest OK... co to może być - walnięty obiektyw, czy przelotka??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    Ja mam taki problem, że jak wkręce Heliosa w przejściówkę i ustawię na nieskończoność to mam obraz w wizjerze nieostry (jakiś dalszych obiektów), ale wystarczy cofnąc pierścień ostrości o jakieś 5-10 stopni i wszystko jest OK... co to może być - walnięty obiektyw, czy przelotka??
    Ja tak tez zaobserwowalem ze jak ustawie na nieskonczonosc na aobietywie to mam nieostry obraz ale jak juz cofne pierscien o jakies 1 mm to juz jest cool.
    ...był Olek jest A6000

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    Ja tak tez zaobserwowalem ze jak ustawie na nieskonczonosc na aobietywie to mam nieostry obraz ale jak juz cofne pierscien o jakies 1 mm to juz jest cool.
    Czyli wychodzi na to, że producent przejściówki zrobił ją nieco za krótką, żeby bez problemów aparat ostrzył w nieskończoność
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja też tak mam :] wiec to chyba standart
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    i wszyscy kupowaliście w foto-akcesoria.com.pl ??

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    ja tak ale problem o którym mówisz to żaden problem jak dla mnie :] wiec zapinaj jakieś szkło i pstrykaj a nie kombinuj.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    ja tak ale problem o którym mówisz to żaden problem jak dla mnie :] wiec zapinaj jakieś szkło i pstrykaj a nie kombinuj.

W sumie racja, to żaden problem, ale myślałem, że warto o tym wspomnieć
    Pozdrawiam
    FragleS

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OK.
    Po prostu słyszałem o przejściówkach które ostrzą i takich które nie ostrzą i wydawało mi się to wielkim problemem. Ale jeśli jest tak jak mówicie to po prostu sam wyolbrzymiłem problem. Człowiek uczy się całe życie a z M42 w cyfrówkach zetknąłem się dopiero niedawno, dlatego mam takie nikłe pojęcie o tym.

Dzięki i pozdrawiam.

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OK.
    Po prostu słyszałem o przejściówkach które ostrzą i takich które nie ostrzą i wydawało mi się to wielkim problemem. Ale jeśli jest tak jak mówicie to po prostu sam wyolbrzymiłem problem. Człowiek uczy się całe życie a z M42 w cyfrówkach zetknąłem się dopiero niedawno, dlatego mam takie nikłe pojęcie o tym.

Dzięki i pozdrawiam.
    Ja kupiłem swoją przejściówkę na giełdzie fotograficznej w Warszawie (w Stodole), nie wiem jaka to firma, ale jest aluminiowa i poczerniona, więc przypuszczam, że jest to taka jak ma większość tu na forum .

Tak przy okazji, co sądzicie o obiektywach HELIOS 77M-4 1.8/50 MC oraz Zenitar 1,7/50??
    Pozdrawiam
    FragleS

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów