Strona 24 z 156 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: adapter 4/3 --> M42

Cytat Zamieszczone przez osiołek
    (lub tez vice versa )
    podpiąłem dzisiaj do mojej "E300" obiektyw Tessar 50/2,8 poprzez lubelski adapter i widzę, że automatyka ustawiania przysłony w obiektywie nie działa, tzn. mam zawsze taką przysłone jaka wybiorę i nie mam możliwości podglądu w pełnym świetle. sam obiektyw sprawdzałem, automat działa, natomiast po wkręceniu do adaptera wygląda jaby bolec z obiektywu był na stale wciścnięty. wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że dałem pare złotych więcej właśnie po to, aby móc w pełni korzystać z tej opcji w obiektywach. czy oznacza to, że sprzedawca mnie naciął i dorobi sie negatywa lub w najlepszym przypadku neutrala na Allegro czy też ja coś źle nałożyłem?

pozdrawiam.
    Ja niedawno kupilem Heliosa 44-M4 i mialem podobny problem, otoz przeslone dalo sie ustawiac przy odloczonym obiektywie, natomiast przy przykreceniu przejsciowki (mam model z blokada bolca) przeslona sie nie domykala. Odkrecilem gore bagnetu obiektywu i co sie okazalo? Mechanizm przeslony byl docisniety kawalkiem zmietej folii, w zwiazku z czym bolec byl wlasciwie docisniety na stale. Widac ktos wczesniej mial przejsciowke bez blokady i tak sobie docisnal. Ale juz wyjac tego podczas sprzedazy to sie zapomnialo. Wyjalem folie i wszystko dziala. Dokrecajac przejsciowke dociskam bolec. Moze rozkrec swoj obiektyw tak jak ja i sprawdz czy nie masz podobnego prezentu?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiołek
    (lub tez vice versa )
    podpiąłem dzisiaj do mojej "E300" obiektyw Tessar 50/2,8 poprzez lubelski adapter i widzę, że automatyka ustawiania przysłony w obiektywie nie działa, tzn. mam zawsze taką przysłone jaka wybiorę i nie mam możliwości podglądu w pełnym świetle. sam obiektyw sprawdzałem, automat działa, natomiast po wkręceniu do adaptera wygląda jaby bolec z obiektywu był na stale wciścnięty. wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że dałem pare złotych więcej właśnie po to, aby móc w pełni korzystać z tej opcji w obiektywach. czy oznacza to, że sprzedawca mnie naciął i dorobi sie negatywa lub w najlepszym przypadku neutrala na Allegro czy też ja coś źle nałożyłem?

pozdrawiam.
    automatyka nie ma prawa dzialac, robimy po dawnemu, ustawiamy ostrosc na otwartym obiektywie, potem domykamy do okreslonej przyslony recznie

jesli mamy tansza przejciowke to musimy miec obiektyw z recznym przelaczaniem A-M np starszy model heliosa, jesli tej wajchy nie posiadamy ( tessar ) to musimy miec wypasiona wersje reduktora zeby wogole byla mozliwosc zmiany przyslony, w aparacie nie ma popychacza do bolca na obiektywie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slawek66

automatyka nie ma prawa dzialac, robimy po dawnemu, ustawiamy ostrosc na otwartym obiektywie, potem domykamy do okreslonej przyslony recznie

jesli mamy tansza przejciowke to musimy miec obiektyw z recznym przelaczaniem A-M np starszy model heliosa, jesli tej wajchy nie posiadamy ( tessar ) to musimy miec wypasiona wersje reduktora zeby wogole byla mozliwosc zmiany przyslony, w aparacie nie ma popychacza do bolca na obiektywie
    dzięki,
    będę robił tak jak mówisz - ustawianie kadru i ogniskowanie na pełnej dziurze, a potem na kliknięcia ustawie właściwą przysłonę. w sumie to nie powinna się ona wiele różnić od 2,8; do ciemniejszych wartości mam przeciez kita . z autofokusem
    co mnie zaskoczyło tylko, to to że ja na tessarze mam przełącznik A-M, ale po wkręceniu obiektywu on nie działa.

pozdrawiam,

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    przepraszam, że odbiegnę od tematu.
    Czy adapter z tej aukcji jest godny polecenia?

REDUKCJA OLYMPUS 4/3 > M42 (numer 181675986)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    przepraszam, że odbiegnę od tematu.
    Czy adapter z tej aukcji jest godny polecenia?

REDUKCJA OLYMPUS 4/3 > M42 (numer 181675986)
    Osobiscie powiem tak ze co niektorzy narzekali ze ich egzemplarze przejsciowek 4/3 ->m42 mialy jakies opiłki. Sadze ze jak dorzucisz 15zl to za 50 zl kupisz taka przejsciowke ktorych urzytkownicy tego forum maja najwiecej, na dodatek czernioną (ladniejsza estetyka). Zycie mowi ze w wielu przypadkach najtansze nie zawsze musi oznaczac najlepsze.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Kilka osób pytało mnie o zdjęcia z 400-milimetrowego potwora, o którym pisałem wcześniej... Nie miałem jeszcze okazji wykorzystać go do poważnych misji, ale kilka zabawowo-spacerowych pyków powstało... jeśli kogoś to interesuje - można klikać.
    Wszystkie zdjęcia robione były na pełnej dziurze (6,3), z ręki, z czasami w okolicach 1/800 - 1/1250, na ISO 400 lub 800 (poza pierwszym - z ISO 100), ostrzone w PSie tak jak zdjęcia z ZUIKO DIGITAL (nie poddostrzane). Jeśli chodzi o wrażenia z używania - bez statywu czy monopoda jedno zdjęcia na pięć jest ostre, reszta w mniejszym lub większym stopniu nie... ostrość jest dodatkowo lekko zdegradowana przez szumy wysokiego ISO (poza pierwszym zdjęciem - robionym na ISO 100).

http://img117.imageshack.us/img117/4144/labeznb9.jpg
    http://img158.imageshack.us/img158/2156/p3256833mm7.jpg
    http://img158.imageshack.us/img158/1883/p3256904bx4.jpg
    http://img77.imageshack.us/img77/840...101copyhj6.jpg

Tu mały pokaz zbliżenia, jakie zapewnia obiektyw (foty robione z tego samego miejsca)

ZD, ogn. 14 mm (ekw. 28 mm)
    http://img49.imageshack.us/img49/5475/14lw8.jpg

ZD, ogn. 25 mm (ekw. pięćdziesiatki)
    http://img240.imageshack.us/img240/1161/25rt0.jpg

Kenlock, ogn. 400 mm (ekw 800)
    http://img117.imageshack.us/img117/7614/400ey3.jpg

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzieki mariush. Juz poklikalem, a w wolnym czasie wyciagne jakies wnioski z tych sampli Robi wrazenie to przyblizenie, w porownaniu z 14mm...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    kisi możesz podać jakieś namiary gdzie dostać ten adapter? Jeśli jest tak jak mówisz to faktycznie lepiej dodać trochę grosza i mieć coś lepszego, ale czy ostrzy na nieskończoność? Jeśli kupować dobre to niech nie zawodzi na żadnym polu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    kisi możesz podać jakieś namiary gdzie dostać ten adapter? Jeśli jest tak jak mówisz to faktycznie lepiej dodać trochę grosza i mieć coś lepszego, ale czy ostrzy na nieskończoność? Jeśli kupować dobre to niech nie zawodzi na żadnym polu.
    Ja kupilem tutaj:
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/

Na allegro tez jest ktos z lublina ktot sprzedaje tez konwertery (byc moze to ta sama osoba). Co zas sie tyczy ostrzenia na nieskonczonosc to spojrz na to co pisze gostek:
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1
    ...był Olek jest A6000

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    hmm to trochę szkoda, że nie ostrzy na nieskończoność, za taką kwotę to powinno jeszcze śpiewać

hmm jeszcze sie powstrzymam z tym kupnem

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów