Strona 23 z 156 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Wie ktos moze, czemu po dokreceniu Heliosa 44M-4 moj E330 przesiwetla o 0,7-1 EV?
    B. dziwne... nic nie powinno prześwietlać... jeśli prześwietla z heliosem, aparat powinien prześwietlać tez z innymi szkłami. Zasada pomiaru jest przecież taka sama. Elektronika nie ma tu nic do rzeczy... może ten obiektyw ma jakies powłoki półprzepuszczające światło?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Wie ktos moze, czemu po dokreceniu Heliosa 44M-4 moj E330 przesiwetla o 0,7-1 EV?
    B. dziwne... nic nie powinno prześwietlać... jeśli prześwietla z heliosem, aparat powinien prześwietlać tez z innymi szkłami. Zasada pomiaru jest przecież taka sama. Elektronika nie ma tu nic do rzeczy... może ten obiektyw ma jakies powłoki półprzepuszczające światło?
    Dlatego sie dziwilem, bo tez mi sie wydawalo, ze elektronika nie ma tu nic do rzeczy... Aparat mierzy swiatlo i juz, a tu taki klops. Ma powloki MC, wiecej nie wiem, ale nie ma napisane, by cos innego bylo.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bawie sie tym Zenitem troche i zauwazylem jedna rzecz. Przy maksymalnie otwartym otworze, pomiar matrycowy, pomiar swiatla prawie zawsze myli sie mniej wiecej o 0,7-1 EV. Przeswietla. Dziwne. Wiecie moze, skad taki blad pomiaru swiatla moze wynikac? Z innymi obiektywami, ktore mam raczej nie zauwazylem takiego problemu.
    Pzdr
    te "inne obiektywy" to tez manualne, czy Zuiko Digital? jeśli to drugie, to Andrzej Wrotniak na swojej stronie tłumaczył to tym, że obiektyw do filmu "35" gdy otwarty na maksa przepuszcza więcej światła (w znaczeniu: przez szersze okno, tak ja to rozumiem) niż odczytuje to układ pomiarowy. ten nadmiar dochodzi jednak do matrycy CCD (czy tez LMOS w E-330) i prześwietla zdjęcie. wszystko przez lustereczko stojace na drodze promieni

szczegóły w linku poniżej
    http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/any-lens.html
    trzeba przejść do "Exposure accuracy"

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiołek
    Bawie sie tym Zenitem troche i zauwazylem jedna rzecz. Przy maksymalnie otwartym otworze, pomiar matrycowy, pomiar swiatla prawie zawsze myli sie mniej wiecej o 0,7-1 EV. Przeswietla. Dziwne. Wiecie moze, skad taki blad pomiaru swiatla moze wynikac? Z innymi obiektywami, ktore mam raczej nie zauwazylem takiego problemu.
    Pzdr
    te "inne obiektywy" to tez manualne, czy Zuiko Digital? jeśli to drugie, to Andrzej Wrotniak na swojej stronie tłumaczył to tym, że obiektyw do filmu "35" gdy otwarty na maksa przepuszcza więcej światła (w znaczeniu: przez szersze okno, tak ja to rozumiem) niż odczytuje to układ pomiarowy. ten nadmiar dochodzi jednak do matrycy CCD (czy tez LMOS w E-330) i prześwietla zdjęcie. wszystko przez lustereczko stojace na drodze promieni

szczegóły w linku poniżej
    http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/any-lens.html
    trzeba przejść do "Exposure accuracy"

pozdrawiam,
    O, dzieki wielkie. Te "inne" to Zuiko i jedna Sigma, wszystkie pod cyfre 4/3. Ciekawe to, co piszesz. To chyba wyjasnienie mojej zagwostki. Dzieki.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    W moim E500 zaobserwowałem, że przy różnych przysłonach w obiektywach M42, wariuje zdeka balans bieli. Robię tylko w rawach, więc to w sumie nie problem. Ale jednak... Z obiektywami ZD automatyczny balans bieli działa prawie zawsze bezbłędnie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ja nie zauważyłem czegos takiego (z tym WB) na swoim E300. E300 gubi się równie często na analogowych szkłach, jak i na Zuiko, czyli raz na kilkaset fotek, no ale RAW wszystko załatwia. Natomiast z pomiarem światła na analogowych szkłach czasem bywa tak jak piszecie, ale, jako ze robię w RAW i manualnie ustawiam wszystkie parametry na zewnętrzny światłomierz, to nie mam problemów z czymś takim.

Mieszka w
    kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wreszcie dreczyciel przyniosl koleczko do m42
    pierwsza proba, helios od zenita z najkrotszym pierscieniem posrednim

tessar ze zdjacia nadaje sie tylko do czyszczenia i smarowania, potem moze ......

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawek66
    wreszcie dreczyciel przyniosl koleczko do m42
    pierwsza proba, helios od zenita z najkrotszym pierscieniem posrednim

[obrazek]

tessar ze zdjacia nadaje sie tylko do czyszczenia i smarowania, potem moze ......
    Dobrze rozumiem, że wkręciłeś w przejściówkę E-SYSTEM/M42 pierścienie macro - takie jak od zenita?? Właśnie jak to generalnie się sprawuje, czy nie ma jakiś wiekszych przeciwskazań w stosowaniu takiego roziązania.

A przy okazji, czy pierścienie macro Olka (oryginalne do E-systemu) można z każdym obiektywem stosować??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    Dobrze rozumiem, że wkręciłeś w przejściówkę E-SYSTEM/M42 pierścienie macro - takie jak od zenita?? Właśnie jak to generalnie się sprawuje, czy nie ma jakiś wiekszych przeciwskazań w stosowaniu takiego roziązania.
    właśnie tak. pierścienie pośrednie z gwintem wkręca się między obiektyw a przejściówkę. sprawuje się to ok tylko, że jeśli chcesz dokręcić/odkręcić jakiś pierścionek aby zmienić skalę odwzorowania to trochę to mało wygodne. poza tym zauważyłem, że mój helios z zestawem 3 pierścieni pośrednich jakoś się dziwnie zachowuje - po prostu na środku kadru pojawia się 'mleczna' plama. z dwoma pierścieniami nie ma tego problemu. szkła czyste
    .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

adapter 4/3 --> M42

(lub tez vice versa )
    podpiąłem dzisiaj do mojej "E300" obiektyw Tessar 50/2,8 poprzez lubelski adapter i widzę, że automatyka ustawiania przysłony w obiektywie nie działa, tzn. mam zawsze taką przysłone jaka wybiorę i nie mam możliwości podglądu w pełnym świetle. sam obiektyw sprawdzałem, automat działa, natomiast po wkręceniu do adaptera wygląda jaby bolec z obiektywu był na stale wciścnięty. wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że dałem pare złotych więcej właśnie po to, aby móc w pełni korzystać z tej opcji w obiektywach. czy oznacza to, że sprzedawca mnie naciął i dorobi sie negatywa lub w najlepszym przypadku neutrala na Allegro czy też ja coś źle nałożyłem?

pozdrawiam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów