Strona 22 z 156 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Fajny efekt ... bajkowy.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    mariush, bardzo dobry pomysl z ta trawa w kadrze. Dodaje klimatu zdjeciu. A jak oceniasz sam obiektyw? Oprocz tego, ze zle sie ostrzy?

Wlasnie dosla przejsciowka i przed chwila podpialem mojego Heliosa M44-4 MC do Olka. To najjaszniejszy obiektyw, jaki mam. Jak bede mial troche czasu, to napisze cos o nim i moze jakies zdjatka wrzuce, chociaz w sieci tego mnostwo.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Ja się wyleczylem z M42, nie na moje nerwy to, ale patrząc na te Wasze fotki, zastanawiam się nad taką długą lufą też...tylko kto będzie mi to nosił
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Ja się wyleczylem z M42, nie na moje nerwy to, ale patrząc na te Wasze fotki, zastanawiam się nad taką długą lufą też...tylko kto będzie mi to nosił
    Ja sie przymierzalem do M42 glownie ze wzgledu na mozliwosc podpiecia stalki ze siwetnym swiatlem i kupienia stosunkowo tanio bardzo dlugiej lufy do fotek ksiezyca. Rafal Czarny gdzies pisal, ze nosi Heliosa w torbie bo jest lekki. Bardzo smieszne... Male to, ale metalowe i swoje wazy...
    Pzdr

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    mariush, bardzo dobry pomysl z ta trawa w kadrze. Dodaje klimatu zdjeciu. A jak oceniasz sam obiektyw? Oprocz tego, ze zle sie ostrzy?
    Na razie trudno mi coś powiedzieć... obiektyw mam od kilku dni, używałem tego szkiełka tylko przez kilka minut, na jednym ze spacerów
    Jego niewątpliwe zalety to to, że mieści się mi w plecaku i nie wazy 5 kilo Wiem tez, że bez statywu/monopoda raczej pofotografować się nie da... Ostrość jest przyzwoita (bez szału), nie oczekuję tu żylety - co najwyżej raczej poziomu ostrości, pozwalającego wywołać odbitki o boku 20 cm. Wiadomo - manualnie trudno trafić, do tego dochodzi długa ogniskowa... Dam znać, kiedy oswoję się ze szkiełkiem.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Bawie sie tym Zenitem troche i zauwazylem jedna rzecz. Przy maksymalnie otwartym otworze, pomiar matrycowy, pomiar swiatla prawie zawsze myli sie mniej wiecej o 0,7-1 EV. Przeswietla. Dziwne. Wiecie moze, skad taki blad pomiaru swiatla moze wynikac? Z innymi obiektywami, ktore mam raczej nie zauwazylem takiego problemu.
    Pzdr

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Ja sie przymierzalem do M42 glownie ze wzgledu na mozliwosc podpiecia stalki ze siwetnym swiatlem i kupienia stosunkowo tanio bardzo dlugiej lufy do fotek ksiezyca. Rafal Czarny gdzies pisal, ze nosi Heliosa w torbie bo jest lekki. Bardzo smieszne... Male to, ale metalowe i swoje wazy...
    Pzdr
    Miałem Pentacona 50 mm, którego obecnie tłucze Eddie i lepiej mu to wychodzi jak mi, a ja sobie ZD 50 sprawiłem (mam nadzieję, że niedługo dotrze ), jednak taka 400 mogłabybyć ciekawa, tylko nie wiem gdzie bym to mógł używać...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Industar 50mm f3/5

co do wielkosci obiektywow na M42 to jest moj wielkolud (patrz zalacznik). Jak go przykrecam do body ludzie sie dziwnie na ulicy patrza :P szkoda tylko ze nie mam fotki np. obok zapalek zeby bylo widac proporcje.

Musze kiedys zrobic pare fotek testowych tym cudem i wrzucic na forum
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	industar_50_3_5_187.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	42,9 KB
ID:	1227  

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To moze podaj wymiary (srednice i dlugosc)? Wie ktos moze, czemu po dokreceniu Heliosa 44M-4 moj E330 przesiwetla o 0,7-1 EV? Z innymi szklami, ktore mam raczej takich bledow nie zauwazam.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    podobno dobry do makro i chyba do tego go większość ludzi wykorzystuje. mam w planach sobie sprawić. albo industara 61L bo ma ciekawy bokeh w kształcie gwiazdki

edit: suchar w goglach znalazłem takie foto:

daje jakie-takie pojęcie o rozmiarach
    .

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów