Strona 20 z 156 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ... ten chinon nie jest taki zly pod wzgledem ostrosci.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    E300 + Chinon Tamioka 55/1.4
    To wersja obiektywu z MC?
    Przymierzam sie do niego ...
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    tak, ma powłoki. To dość drogie szkiełko, jak na analogowe. Cena waha się w okolicach 300$, a nawet czasem przekracza. Były 3 rodzaje tego szkła:
    1. z napisem Tamioka na pierścieniu - zaprojektowane i wykonane przez jednego z najlepszych na świecie optyków japończyka Tamiokę - te obiektywy są najdroższe i naprawdę genialnej jakości.
    2. bez napisu, ale takze projektowane i wykonywane w zakładach Tamioki, ale już niższej klasy.
    3. inne (większość) - projektowane przez Tamiokę, ale produkowane w firmach trzecich.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    tak, ma powłoki. To dość drogie szkiełko, jak na analogowe. Cena waha się w okolicach 300$, a nawet czasem przekracza. Były 3 rodzaje tego szkła:
    1. z napisem Tamioka na pierścieniu - zaprojektowane i wykonane przez jednego z najlepszych na świecie optyków japończyka Tamiokę - te obiektywy są najdroższe i naprawdę genialnej jakości.
    2. bez napisu, ale takze projektowane i wykonywane w zakładach Tamioki, ale już niższej klasy.
    3. inne (większość) - projektowane przez Tamiokę, ale produkowane w firmach trzecich.

A o tym co powiesz?
    http://allegro.pl/item172666087_jasn..._7_55_m42.html
    http://allegro.pl/item172962099_jasn..._4_55_m42.html

wedlug autora aukcji - optyka jest Tomioki ... skad wiadomo, ze na pewno? I w ogole to dobre szkla - te podlinkowane?
    Dzieki
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ściągnij tego PDFa - jest tam sporo wiadomości na temat obiektywów M42.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

e-system plus m39

Witam ponownie. dziś doszła przejściówka z Lublina.

Ale ja nie o tym

jak wyżej wcześniej wspominałem mam 3 szkiełka m39. podpiąłem elegancko pod olka i lipsztyk jednym słowem gdyż nie ostrzy na nieskończoność. Ostrość jest tylko w pewnym bardzo wąskim zakresie niezależnie czy to jest 85mm czy 55mm. (szkiełka ruskie)

czy ktoś wie why?? dodam że na sonnarze carla zeissa (m42) jest wszystko OK...

pozdrawiam
    Mateusz

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    masz adapter m39 -> m42 a potem m42 -> oly e? jeśli tak, to pewnie zsumowane oba adaptery działają już jak mały pierścień pośredni do makro a wtedy objawiałoby się to tak jak w twoim przypadku. przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę
    .

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    tak idąc w kierunku od body 4/3-m42 i dalej redukcję pierścieniową m42 na m39...

Jak przyłożę obiektyw bez przejściówek bezpośrednio do aparatu to jest tak samo. Wydawało mi się że m42 m39 różnią się tylko średnicą gwintu...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Peleng 8 mm --> pierwsze próby

witam wszystkich,
    od niedawna mam przykręcone do E-300 białoruskie rybie oko, Peleng 8 mm. pierwsze próby nie nadają sie nawet do pokazania , po prostu otwarty na maksa (3,5) jest strasznie mydłowaty, później ustawiałem go pomiędzy 5,6, a 11 i wyniki całkiem znośne.
    poniżej zdjęcia praktycznie bez obróbki (tylko "szczęśliwy traf" w Picasie, potem "resize" do 300 x 400 w FastStone). zauważyłem, że obiektyw wprowadza jakby żółtą dominantę na zdjęciu, zabawa z balansem bieli na .ORF eliminuje ten efekt. z rawami to ja dopiero zaczynam (przedtem było Fuji F10, wię znałem je tylko z opowieści ), więc wyniki moich prób zostawiam dla siebie...

uważam, że jest to ciekawy obiektyw, trzeba tylko wiedzieć kiedy go użyć. rozległe widoki lub nieforemne twory (jak u mnie te ruiny) to idealne pole popisu dla niego. krzywe drzewa i słupy to juz nie za bardzo...
    przy okazji, czy GIMP lub inny darmowy program potrafi "odrybiać" takie obrazy?

co by było wg mnie ciekawe to porównanie mozliwości Pelenga, oryginalnego rybiego oka od Olympusa oraz dwóch zoomów: 11-22 oraz 7-14.

pozdrawiam,
    P.

PS. jak już dopracuje jakies obrazki, to wrzucę je do galerii
    PPS. obiektyw czuły na światło: nawet jak świeci z boku, to i tak daje mocne bliki, jak świeci z tyłu, to cień fotografującego wchodzi w kadr.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p3170977_361.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	60,1 KB
ID:	1211   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p3170976_984.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	65,5 KB
ID:	1212   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p3170973_163.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	92,3 KB
ID:	1213   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p3110953_206.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	84,2 KB
ID:	1214  

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Szkoda, ze takie male te zdjecia... Wrzuc jakas fotke, z rybim okiem, ale w wiekszej rozdzielczosc, bo tak to niewiele widac. Tak okolo 1000 niech ma dluzszy bok.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów