Strona 2 z 156 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tez musze sobie sprawic przejsciowke, ale tyle to nie dam,
    zlodziejstwo troche... albo jeszcze lepiej sam zrobie
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    dobas--obiektywy nie muszą mieć przełącznika auto-manual--popychacz jest dociskany. (mój adapter /z Lublina/ M42 <i nikonowski> jest bdb)

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Zaraz zaraz.
    Jeszcze raz bo ja się już pogubiłem

Irek!
    Pytałem o przejściówkę, w miedzy czasie pojawił się wątek celownika kątoweg0 1,7x Twej produkcji. myślałem, że to tak przy okazji jednak z Twojego ostatniego postu zrozumiałem, że oprócz celownika robisz również przejściówki

dobas--obiektywy nie muszą mieć przełącznika auto-manual--popychacz jest dociskany. (mój adapter M42 <i nikonowski> jest bdb)
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mój - w sensie że go posiadasz czy mój - w sesnie ze go zrobiłeś ?

Jeśli go zrobiłeś to teraz druga seria trudnych pytań. Czy to Ty jestes "człowiekiem z Lublina" czy innym producentem takiej przejściówki.

Jeśli innym producentem, to jaki jest koszt takowego cacka u Ciebie.
    Coby nie naruszać zasad panujących na Forum jeśli nie publicznie - to poproszę o PM.

pozdrawiam
    dobas

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Adapterów do obiektywów niestety nie robię ---pisałem o adapterach z Lublina --jeśli trafi się wadliwy należy kategorycznie wymienić --pozdrawiam

jacek2004
    Gość
    dobas, z niektórych obiektywów poza bolcem od przymykania wystają czasem rózne "dyngsy" np. z Takumarów, więc jeśli przed kupnem nie możesz mieć szkiełka w ręce, to proś sprzedającego o dokładne fotki "dupki" obiektywu.

Hal ja też na początku nie widziałem opiłków, bo jak się jakiś dostał na matrycę to pewnie został strząśnięty SWWFem. ale kiedyś przy zmianie obiektywów dmuchnęłem gruszką w komorę i jakieś pyłki wpadły pod matówkę. I niektóre nie wyglądały jak nozmalne paproszki tylko właśnie jak maleńkie drobiny z przejściówki. Na szczęście matówka jest wymienna i po wyciągnięciu jej i ponownym przedmuchaniu pyłki odpuściły sobie, ale teraz raczej wolę stosować (jak już muszę) OMowe obiektywy z oryginalną przejścówką Olka.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W piątek odebrałem przejściówkę E1/M42 z Lublina i jest super. Żadnych luzów - może producent coś poprawił???
    Z ręcznym ustawianiem ostrości nie mam problemów. W E-1 jest w miarę dobry wizjer. Problem może być z ciemnymi szkłami, lub w słabych warunkach oświetleniowych.
    Na razie mam tylko szkiełko Pentacon 135/2.8 MC i jestem zadowolony.
    Szukam coś dłuższego do przyrody 200/4 i 300/4. Jak ktoś ma do zbycia w dobrej cenie to chętnie wezmę...
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mam M42 do swojego e300, z Lublina (gdzie mieszkam) i chyba mi sie trafil ideal, bo sie nie rusza, sztywno siedzi w "slocie". Co do szkiel m42, to roznie to bywa, a to dlatego ze producent radziecki/rosyjski jest niestety niestaly w jakosci i raz ma sie super extra hiper szklo (vide moj Zenitar 50/1.7) innym razem ten sam Zenitar moze byc potwornie mydlany. Wszystko trzeba bardzo dokladnie sprawdzic. W Pradze zrobilem portretowke z Hradczanami w tle, przyslona 1.7, Zenitar, portret osoby od polowy ud w gore. Fota jest tak ostra, ze w spodniach jeansowych widac kazde wlokno.

Hal
    Gość
    Zamawiałem trochę różnego "szpeju" u tego pana z Lublina i trochę musiałem sobie z Nim pogadać (kto tam dzwonił albo był wie że facet lubi sobie porozmawiać ) w każdym razie wiem że na początku były problemy jakościowe ale potem się to ułożyło...ja jestem zadowolony z moich przejściówek

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja również nabyłem u Pana z Lublina przejściówke "m42"
    jak na razie mam dwa szkiełka no moze trzy które dość czesto przekłądam i powiem ze jestem z niej bardzo zadowolony żadnych luzów wręcz wzorowe wykonanie a kupiłem ja 2 miesiące temu ...

pozdrawaim
    e-500 14-45 ** 40-150 ** m42 ** 1.8/50mm pentacon i pare innych ... celownik katowy made IREK50- i ciekawostka - własnoręcznie zrobiony gripp ... no i wymieniona matówka w E-500 teraz matówka z klinem

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ulubione szkła

Cytat Zamieszczone przez baartek
    Ja również nabyłem u Pana z Lublina przejściówke "m42"
    jak na razie mam dwa szkiełka no moze trzy które dość czesto przekłądam i powiem ze jestem z niej bardzo zadowolony żadnych luzów wręcz wzorowe wykonanie a kupiłem ja 2 miesiące temu ...

pozdrawaim
    Skoro jest już dobrze to może proszę o wasze typy na jasny obiektyw M42 portretowy ( coś koło 1.8 ) do mojego E-300

ps. czy można też stosować obiektywy z oznaczeniem "auto" - w końcu nie do użycia w naszym przypadku
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów