Strona 18 z 156 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mateuss
    Wygrzebałem Jupitera 85mm 55mm i 35mm na m39.... od feda.

chcę kupić sobie przejściówkę na m42 i redukcję m42/m39. tak się zastanawiam czy kupić tą z blokadą bolca przysłony czy nie?? bo jupitery chyba tego nie mają
    Skontaktuj się z tymi mechanikami, którzy klepią przejściówki. Może któryś ci zrobi przelotkę E->M39.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a może ktoś się pokusi o jakieś fotki jeszcze ? Ewentualnie prosiłbym o namiary na stronkę z takowymi fotkami z M42. Z góry dzięki.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    a może ktoś się pokusi o jakieś fotki jeszcze ? Ewentualnie prosiłbym o namiary na stronkę z takowymi fotkami z M42. Z góry dzięki.
    Jest takie forum o M42 gdzie sa tez fotki, ale trzeba sie tam zarejerstrowac, by moc obejrzec. Ja rejerstrowalem sie bodajze w piatek, ale jeszcze nie dostalem maila, ze mnie przyjeli. Adres Forum M42.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja kupiłem redukcje 4/3 - M42. zamierzam jej używać z obiektywem helios 2/50 od zenita. redukcja koszstowała tylko 40pl na alegro, oczekóje na jej dostarczenie. zobaczymy jak się spisze stara optyka? mam nadzieje że dobrze. jak ktoś już tego zestawienia używa proszę o opinie. mam jeszcze do tego miech do macro-będzie zabawa

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Ja mam heliosa 58mm ze światłem 2. Twój to też pewnie ma 58mm, a nie 50. Spoko obiektyw, fajnie rysuje. Mam też miech makro, ale małe mam z nim doświadczenia, bo nie robię makro. Kiedyś bawiłem się tym przez kilka godzin i mało to użyteczne z Heliosem. Ciemno się straszliwie robi po założeniu miecha. Bawiłem się też miechem z przykręconym Jupiterem 200mm. Lepsza zabawa (choć też ciemno), bo nie trzeba focić robali na kolanach - podejście jest z metra albo półtora.

ps. Ja nie jestem wielkim fanem M42 z cyfrą. Mam trochę tych gratów ze starych czasów, ale rzadko używam. Za mały wizjer w moim E500 żeby ostrzyć ręcznie. Noszę w torbie jedynie Heliosa (bo jest mały i fajny).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ja mam heliosa 58mm ze światłem 2. Twój to też pewnie ma 58mm, a nie 50. Spoko obiektyw, fajnie rysuje. Mam też miech makro, ale małe mam z nim doświadczenia, bo nie robię makro. Kiedyś bawiłem się tym przez kilka godzin i mało to użyteczne z Heliosem. Ciemno się straszliwie robi po założeniu miecha. Bawiłem się też miechem z przykręconym Jupiterem 200mm. Lepsza zabawa (choć też ciemno), bo nie trzeba focić robali na kolanach - podejście jest z metra albo półtora.

ps. Ja nie jestem wielkim fanem M42 z cyfrą. Mam trochę tych gratów ze starych czasów, ale rzadko używam. Za mały wizjer w moim E500 żeby ostrzyć ręcznie. Noszę w torbie jedynie Heliosa (bo jest mały i fajny).
    czyli co raczej do zabawy i eksperymentu ten Helios ? czy da się nim cos sensownego osiagnać w portrecie lub macro, ew jakie inne zastosowanie ??
    Rafał Czarny może masz jakieś fotki którymi chcesz się pochwalić ?
    www.tekkenolandia.pl

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    Rafał Czarny może masz jakieś fotki którymi chcesz się pochwalić ?
    Mam sporo -> moja galeria . Ale nie pamiętam, które z nich są zrobione Heliosem (zdecydowana mniejszość).

Moje zdanie jest takie - Helios jest dobry optycznie, nadaje się do portretu i wszędzie tam, gdzie jest jasno i można ostrzyć ręcznie. Ale do makro z miechem nie bardzo się nadaje. Do makro to trzeba chyba kupić ZD 35mm i nie kombinować.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Jest takie forum o M42 gdzie sa tez fotki, ale trzeba sie tam zarejerstrowac, by moc obejrzec. Ja rejerstrowalem sie bodajze w piatek, ale jeszcze nie dostalem maila, ze mnie przyjeli. Adres Forum M42.
    zarejestrowałem się zobaczymy może się uda - puki co czekanie :] udało się dostałem emaila z rejestracją w takim razie Suchar coś musiałes pokasztanić przy rejestracji skoro jeszcze nie masz maila. Spróbój jeszcze raz.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Mam sporo -> moja galeria . Ale nie pamiętam, które z nich są zrobione Heliosem (zdecydowana mniejszość).
    twoją stronkę już zwiedziłem - niektóre fotki wypas ale dalej brak mi wystarczających namacalnych przykładów :/ BTW dzięki za pomoc.
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam problem, a mianowicie nie mogę odkrecić obiektywu Zenitar 50/f2.0 (plasticzak) z aparatu Zenit 412DX. Był on już kiedyś odkręcany niestety nie przeze mnie, jednak teraz ani drginie - próbowałem z całych sił i nic (prawo,lewo) może jest jakiś patent - mam już przejściówke od Pana z Lublina ale nie mogę przekręcić obiektywu - ktoś pomoże ?
    www.tekkenolandia.pl

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Zdjęcie zrobione Heliosem 44M 58/2, światło to zwykły żyrandol w pokoju.

Obiektyw świetny do portretu ma wspaniałą plastykę ale cierpliwości trzeba bardzo dużo aby coś ciekawego ustrzelić i w strzelić się w ostrość

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów