Skontaktuj się z tymi mechanikami, którzy klepią przejściówki. Może któryś ci zrobi przelotkę E->M39.Zamieszczone przez mateuss
Skontaktuj się z tymi mechanikami, którzy klepią przejściówki. Może któryś ci zrobi przelotkę E->M39.Zamieszczone przez mateuss
a może ktoś się pokusi o jakieś fotki jeszcze ? Ewentualnie prosiłbym o namiary na stronkę z takowymi fotkami z M42. Z góry dzięki.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Jest takie forum o M42 gdzie sa tez fotki, ale trzeba sie tam zarejerstrowac, by moc obejrzec. Ja rejerstrowalem sie bodajze w piatek, ale jeszcze nie dostalem maila, ze mnie przyjeli. Adres Forum M42.Zamieszczone przez dziekan
ja kupiłem redukcje 4/3 - M42. zamierzam jej używać z obiektywem helios 2/50 od zenita. redukcja koszstowała tylko 40pl na alegro, oczekóje na jej dostarczenie. zobaczymy jak się spisze stara optyka? mam nadzieje że dobrze. jak ktoś już tego zestawienia używa proszę o opinie. mam jeszcze do tego miech do macro-będzie zabawa![]()
Ja mam heliosa 58mm ze światłem 2. Twój to też pewnie ma 58mm, a nie 50. Spoko obiektyw, fajnie rysuje. Mam też miech makro, ale małe mam z nim doświadczenia, bo nie robię makro. Kiedyś bawiłem się tym przez kilka godzin i mało to użyteczne z Heliosem. Ciemno się straszliwie robi po założeniu miecha. Bawiłem się też miechem z przykręconym Jupiterem 200mm. Lepsza zabawa (choć też ciemno), bo nie trzeba focić robali na kolanach - podejście jest z metra albo półtora.
ps. Ja nie jestem wielkim fanem M42 z cyfrą. Mam trochę tych gratów ze starych czasów, ale rzadko używam. Za mały wizjer w moim E500 żeby ostrzyć ręcznie. Noszę w torbie jedynie Heliosa (bo jest mały i fajny).
czyli co raczej do zabawy i eksperymentu ten Helios ? czy da się nim cos sensownego osiagnać w portrecie lub macro, ew jakie inne zastosowanie ??Zamieszczone przez Rafał Czarny
Rafał Czarny może masz jakieś fotki którymi chcesz się pochwalić ?
www.tekkenolandia.pl
Mam sporo -> moja galeria . Ale nie pamiętam, które z nich są zrobione Heliosem (zdecydowana mniejszość).Zamieszczone przez dziekan
Moje zdanie jest takie - Helios jest dobry optycznie, nadaje się do portretu i wszędzie tam, gdzie jest jasno i można ostrzyć ręcznie. Ale do makro z miechem nie bardzo się nadaje. Do makro to trzeba chyba kupić ZD 35mm i nie kombinować.
zarejestrowałem się zobaczymy może się uda - puki co czekanie :] udało się dostałem emaila z rejestracją w takim razie Suchar coś musiałes pokasztanić przy rejestracji skoro jeszcze nie masz maila. Spróbój jeszcze raz.Zamieszczone przez suchar
twoją stronkę już zwiedziłem - niektóre fotki wypas ale dalej brak mi wystarczających namacalnych przykładów :/ BTW dzięki za pomoc.Zamieszczone przez Rafał Czarny
www.tekkenolandia.pl
Mam problem, a mianowicie nie mogę odkrecić obiektywu Zenitar 50/f2.0 (plasticzak) z aparatu Zenit 412DX. Był on już kiedyś odkręcany niestety nie przeze mnie, jednak teraz ani drginie - próbowałem z całych sił i nic (prawo,lewo) może jest jakiś patent - mam już przejściówke od Pana z Lublina ale nie mogę przekręcić obiektywu - ktoś pomoże ?
www.tekkenolandia.pl
Zdjęcie zrobione Heliosem 44M 58/2, światło to zwykły żyrandol w pokoju.
Obiektyw świetny do portretu ma wspaniałą plastykę ale cierpliwości trzeba bardzo dużo aby coś ciekawego ustrzelić i w strzelić się w ostrość