Strona 16 z 156 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    [quote="Muzzy"]witajcie... a bawił się może ktoś z was obiektywem od zenita chyba 300 mm mi sie wydaje... mam takowy gdzies w szafce i nie wiem czy warto wydawac kase na przejsciówke...
    pozdrawiam

witam. od lipca 2006 ganiam po polach i lasach z E-300 i rubinarem 500/5,6. jakość i typ obrazu jak to w lustrzanym ale bywa nienajgorzej. odpada 90% ujęć w akcji(manual). ciekawostką dla mnie okazała się możliwość robienia fot z wbudowaną lampą ,a przypominam, że ogniskowa 1000. wychodzi to świetnie-czasem trzeba jednak poprawić WB bo białe kwiaty wychodzą żółte. te szkło ostrzy od 2m i osobiście nie znam innego, które przy tej ogniskowej miałoby taką możliwość. kumpel podpinał do E-1 taira 300 ale ostatnio też zainwestował w rubinara. nie używałem innych m42 lecz podobno z wołny 50mm można uzyskać niezłe makro.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak "przeleciałem" na szybko wątek i taka konkluzja mi się nasuneła: że przydało by się wiecej przykładowych fotek z różnych M42 - jako zachęta dla łamiących się z zakupem tej przejściówki i szkieł M42. Nie wiem czy jest sens zakładania nowego wątku - może tutaj skoro topic Esystem M42 mozna by poumieszczać kto co ma ???

Druga sprawa to: co byście polecili z czystym sumieniem (najlepiej poparte fotkami) do macro i portretu - (powiedzmy do 200zł - jeśli to realne) taki odpowiednik ZD50 z f2.0 które troszkę kosztuje.
    pozdrawiam.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Do portretu nie do pobicia jest Pancolar 50mm. Szkiełko ma taką jakość optyczną, że kapcie lecą. Trochę gorzej radzi sobie pod słońce. Ale szkiełko bardzo zacne. Niestety nie jest to tania zabawka w porównaniu do innych szkieł M42.

Można też przykręcić ruskiego heliosa - też bardzo fajnie to szkiełko rysuje. A kosztuje grosze.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a ten helios dokładniej jaki model ?
    www.tekkenolandia.pl

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    a ten helios dokładniej jaki model ?
    Ja mam 44M-4. To chyba najpopularniejsza wersja.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja mam Pancolara 50mm f/1.8 i jak dla mnie jest bardzo dobry, ostrzy się dobrze, nawet używając tylko wizjera. Dorwałam na Allegro za ~130zl + futerał + 2 dekielki + jakiś żółty filtr , tyko przysłona odmawia posłuszeństwa czasem [nie chce się domknąć]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris Bloodko
    Sprzedam ZENITARA 50/1,7 M42 stan idealny mam dwa i moge jednego odstapic przez prelotke super portretowka do olympusa.
    KTO DA WIECEJ - oczekuje propozycji !!!
    zapodaj jakieś przyładowe fotki, i ile chcesz za to coś mniej wiecej ???

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Ja mam Pancolara 50mm f/1.8 i jak dla mnie jest bardzo dobry, ostrzy się dobrze, nawet używając tylko wizjera. Dorwałam na Allegro za ~130zl + futerał + 2 dekielki + jakiś żółty filtr , tyko przysłona odmawia posłuszeństwa czasem [nie chce się domknąć]
    dog_master które fotki na stronce są robione tym obiektywem ??

czy jest wybór przejściówek pod olka na M42 czy po prostu wszsytko to samo i brać co w ręce wpadnie np. z allegro ?

ostatnie nurtujace mnie pytanie czy nie warto się ładować w takim razie w OM ? wiem że wtedy byłoby drożej czy nie ?
    www.tekkenolandia.pl

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kochanieńcy, przenieście się proszę z handlem do odpowiedniego działu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak "przeleciałem" na szybko wątek i taka konkluzja mi się nasuneła: że przydało by się wiecej przykładowych fotek z różnych M42 - jako zachęta dla łamiących się z zakupem tej przejściówki i szkieł M42. Nie wiem czy jest sens zakładania nowego wątku - może tutaj skoro topic Esystem M42 mozna by poumieszczać kto co ma ???
    to ja mam pytanie do szefostwa gdzie ewentualnie wciepnąć zdjęcia - tutaj czy do nowego topicu? bo mam trochę z m42, był okres, że prawie tylko nimi fociłem. głownie jupiter 37a f3.5[135mm] i trochę taira 3s f4.5 [300mm] i najmniej heliosa f2 [58mm]
    .

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    to ja mam pytanie do szefostwa gdzie ewentualnie wciepnąć zdjęcia - tutaj czy do nowego topicu? bo mam trochę z m42, był okres, że prawie tylko nimi fociłem. głownie jupiter 37a f3.5[135mm] i trochę taira 3s f4.5 [300mm] i najmniej heliosa f2 [58mm]
    ja nie szef ale myślę że nie bedzie OT jak zapodasz w tym topicu te fotki - w końcu będą z M42 :] czekam z niecierpliwościa.
    www.tekkenolandia.pl

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów