Strona 15 z 156 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nie, to bedzie widoczne, ale w mniejszym stopniu ...
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    NimnuL - mam pytanko (do ciebie i do wszystkich) - chodzi o twoje dwa ostatnie zdjęcia z 10-tej strony:
    Dlaczego, pomimo zastosowania tej samej przesłony, na przedostatnim jest taki fajny, kółeczkowy bokeh - a na ostatnim coś, przypominającego zwykłe rozmycie?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    NimnuL - mam pytanko (do ciebie i do wszystkich) - chodzi o twoje dwa ostatnie zdjęcia z 10-tej strony:
    Dlaczego, pomimo zastosowania tej samej przesłony, na przedostatnim jest taki fajny, kółeczkowy bokeh - a na ostatnim coś, przypominającego zwykłe rozmycie?
    Pewnie to dwa rozne obiektywy. Stawiam, ze jeden to Pentacon 50mm a drugi to Pentacolar 50mm. Trafilem?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Pewnie to dwa rozne obiektywy. Stawiam, ze jeden to Pentacon 50mm a drugi to Pentacolar 50mm. Trafilem?
    E, to chyba niemożliwe.. NimnuL ma tylko jedną 50-kę - Pentacona...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    w weekend - jak kumpel nie zapomni - dostane na pare dni fisheye Ciekawe jak to z przelicznikiem 2x wyjdzie. Zrobie pewnie maly tescik i wrzuce na forum.
    O, swietnie, bylbym szalenie wdzieczny za taki test Jaki to bedzie obiektyw?
    niestety ;( testu nie bedzie.... wlasnie dostalem na pare godzi ten obiektwy no i dolina. Jest do niego przykrecona przejsciowka na Canona (M42->Canon). Docisnieta na bokach, a ja takich malych kluczy imbusowych nie mam (nawet ten najmniejszy z zestatu takich kluczy nie pasuje, "dziurka" jest taka malutka... no a srubokrety zegarmistrzowskie wpadaja bo sa za male). Ale dolina... moze za pare miesiecy jak moj aparat bedzie po naprawie to jakos jeszcze raz pozycze ten obiektyw (ale bez przejsciowki, chociaz wyglada na przytwierdzona na maxa... no a kumpel ma Canona ).
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    w weekend - jak kumpel nie zapomni - dostane na pare dni fisheye Ciekawe jak to z przelicznikiem 2x wyjdzie. Zrobie pewnie maly tescik i wrzuce na forum.
    O, swietnie, bylbym szalenie wdzieczny za taki test Jaki to bedzie obiektyw?
    niestety ;( testu nie bedzie.... wlasnie dostalem na pare godzi ten obiektwy no i dolina. Jest do niego przykrecona przejsciowka na Canona (M42->Canon). Docisnieta na bokach, a ja takich malych kluczy imbusowych nie mam (nawet ten najmniejszy z zestatu takich kluczy nie pasuje, "dziurka" jest taka malutka... no a srubokrety zegarmistrzowskie wpadaja bo sa za male). Ale dolina... moze za pare miesiecy jak moj aparat bedzie po naprawie to jakos jeszcze raz pozycze ten obiektyw (ale bez przejsciowki, chociaz wyglada na przytwierdzona na maxa... no a kumpel ma Canona ).
    Szkoda, szkoda... Trudno. A jaki to mial byc obiektyw? Moze chociaz napisz, czy kolega jest z niego zadowolony, jakie ma uwagi, odczucia... Zawsze cos.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

rybie oko

FISHEYE CIRCULAR
    MG PELENG 3.5/8 A
    MADE IN BELARUS

to ten http://www.pauck.de/marco/photo/stuf...g_fisheye.html z tym ze oczywiscie nie ma efektu typowego rybiego oka (bo to nie aparat malo obrazkowy)

Widzialem duze odbitki i bardzo mi sie podobaly, mega fajny efekt no i brzegi byly przyciete (wiec nie moge oceniac artefaktow). Kolega jest zadowolony (foci Canonem - przelicznik 1.6) i obaj to szklo oceniamy na dobre oczywiscie biarac pod uwage ze to obiektyw na M42.

pozdrawiam i teraz EOT (mam nadzieje ze jeszcze powroce do tematu ale w pozniejszym terminie)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    co do olka i pelenga to jeden pan od nas z forum (niejaki witek) podawał kiedyś linka do swojej galerii zdjęć zrobionych na spitsbergenie i między innymi jest trochę zdjęć z pelenga.

wątek jest tutaj: klik

a galeria tutaj (polecam):
    galeria

a ponieważ raczej się nie da zlinkować konkretnej fotki z takiego albumu to przykładową fotkę wrzuciłem tutaj:
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    No, Witek jest Miszcz Świata. Molestuję go mejlowo o kolejne foty do galerii publicznej. Wrzucił kilka. Ale to za mało. Gość naprawdę zrobił swoim E300 kawał dobrej roboty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dobre pytanie. Szkiełko w obu przypadkach jest oczywiscie to samo - Pentacon 50/1,8.
    Ja taką diametralną różnicę tłumacze sobie po prostu rozna odlegloscia drugiego planu od obiektywu oraz inna odlegloscia ostrzenia (ustawienia punktu ostrosci). To ma znaczący wplyw na wyglad bokehu ... o tym tez pisal kiedys w felietonie na fotopolis.pl Mike Johnston, warto poszukac i poczytac ... przy czasie jak znajde to podlinkuje.
    Cały pic na tym polega, aby wyczuc obiektyw, kazdy obiektyw ma pewien zakres odleglosci ostrzenia przy ktorej pojawia sie najfajniejszy bokeh ... ma tez pewien zakres parametrow przy ktorym rozmycie jest paskudne ... sprzet nalezy wiec dobrze znac - to stara reguła.

Inna sprawa, ze zauwazylem, iż z tego obiektywu takie koleczkowate rozmycia wystepuja tylko przy odpowiednim tle (punktowe swiatla, przebicia zza lisci drzew etc).

Poza tym taki koleczkowy bokeh uwaza sie za ... brzydki Mi sie jednak szalenie podoba - jeszcze fajniejszy jest w szkle Minolty 50/1,4 - kiedys Ci chyba pokazywalem przy okazji testow KM D7D.

Pozdrawiam

>>> Edytowane <<<

Znalazłem:
    http://fotopolis.pl/index.php?n=1883
    http://fotopolis.pl/index.php?n=3037
    Choc to jeszcze nie do konca to czego szukalem - Mike kiedys w jakims artykule szerzej rozprawial nt. rozmycia w obiektywach ... jednak mozliwe, ze to w anglojezycznej publikacji bylo.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów