Strona 148 z 156 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.471 do 1.480 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafakk Zobacz posta
    No ten helios 85 to jest wogóle wypas tylko że kosztuje to to nie mało i waży też swoje, ale to co robi z bokehem to wisienka na torcie nawet na średniej fotce. Ostatnio nabyłem sobie heliosa 50/1,8 i też jest warty polecenia, choć czasami na dużym otworze jakieś cuda się dzieją jak światło wpadnie pod dziwnym kątem do środka. Nie odpinam go od body i mam masochistyczną frajdę z manualnego ostrzenia.
    Jak się dzieją cuda to załóż osłonę przeciwsłoneczną, taką gumową uniwersalną albo z kartonu, wiekszość duchów powinna zniknąć - bo już ci światło z boku nie będzie wpadało.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar piotreek27
    Mieszka w
    LWO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam pytanko czy warto zaopatrzyć się w obiektywik Jupitera-21M f4/200 ?
    Może posiada ktoś ów słoiczek i mógłby cosik na jego temat skrobnąć, może też jakieś foteczki z pod niego

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotreek27 Zobacz posta
    Może posiada ktoś ów słoiczek i mógłby cosik na jego temat skrobnąć, może też jakieś foteczki z pod niego
    Zacne szkło, ostre dobrze radzi sobie pod światło (wersja M). Jedyna wada to rozmiar i waga.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    miałem ten obiektyw

jedno co trzeba mu przyznać to że jest bardzo ciężki i to nie jest plusem

dosyć ostry

można kupić po dobrych pieniądzach
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    [.......], może też jakieś foteczki z pod niego
    Tak jak mówią koledzy powyżej, ale dużym plusem jest przystępna cena ca 100-150 zł. Za podobną ogniskową ale mniejszy gabaryt, inną kulturę pracy no i markę (np. Super Takumar 4/200) trzeba dołożyć tych 100 zł dodatkowo.
    A fotki zawsze można zobaczyć , choćby tutaj
    http://www.flickr.com/search/?q=Jupiter+21M#page=0

Pozdrawiam
    maniaków m42

Kaz
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar piotreek27
    Mieszka w
    LWO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki czmielek , Rennsport , Kaz de Wro , leci po plusiku , korzystając z waszego szybkiego odzewu zakupiłem właśnie sobie jupiterka i teraz tylko czekać na paczuszkę a czekając popracuje trochę nad bicepsem

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dzięki czmielek , Rennsport , Kaz de Wro , leci po plusiku , korzystając z waszego szybkiego odzewu zakupiłem właśnie sobie jupiterka i teraz tylko czekać na paczuszkę a czekając popracuje trochę nad bicepsem
    Gratki, fajne jest to szkło i na pewno szybko się go nie pozbędę w przeciwienstwie do 2 innych 200tek których juz nie mam. Waga to prawie 900g a z aparatem to grubo ponad kilo więc ćwiczenia się przydadzą.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A co powiecie o takim obiektywie ? - Auto Revuenon 3,5/200 z niebieskimi powłokami.

a fotki robi takie

cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafakk Zobacz posta
    No ten helios 85 to jest wogóle wypas tylko że kosztuje to to nie mało i waży też swoje, ale to co robi z bokehem to wisienka na torcie nawet na średniej fotce. Ostatnio nabyłem sobie heliosa 50/1,8 i też jest warty polecenia, choć czasami na dużym otworze jakieś cuda się dzieją jak światło wpadnie pod dziwnym kątem do środka. Nie odpinam go od body i mam masochistyczną frajdę z manualnego ostrzenia.
    rozwiązanie dla pentacona i nie tylko jest Maska na adapterze plus osłona dla szkiełek Tele rzędu 100mm np taka od Jupitera 135mm
    Pentacon ma jak dobrze pamiętam gwint filtrowy 49mm
    kupujesz adapter 49mm/52mm polujesz na allegro na osłonę od jupka 37a metalowa lub plastikową jak przyjdzie skręcasz wszystko razem do obiektywu adapter filtrowy a do adaptera osłonę - u mnie nie winietuje

miałem chyba ze 4 te jupitery każdy był bardzo dobry optycznie ładnie oddawał kolorki w większości kadrów ale były beznadziejne pod światło [strasznie tracił kontrast] sampelki ?

@4

a tu w kontrowym oswietleniu

Z jupiterem trzeba obchodzić się ostrożnie - zarówno z przełącznikiem A/M jak i przy rozkręcaniu naprawa jest trochę niewdzięczna jak pęknia taka mała blokująca obrót część.

| OlyJedi Awatar razor_71
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zacne efekty auro chwilowo nie sprzyja ale postaram się przetestować mojego jupiterka 135mm 3.5
    E-520+Ownuser BH-E51 [dwa kit'y, Helios 58mm 44M-4, Jupiter 135mm (Olympus FL-36R, METZ 36 AF-4, Phottix Tetra, KH-120)]

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów