Strona 147 z 156 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.461 do 1.470 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    [...]

Aaaa tak, tak... ale ceny są też za niego niebotyczne (jak na M42)
    ceny są na stałym poziomie tego modelu
    jak patrzysz na ceny Pancolara 1,8/80 czy heliosa 1,5/85 to zaczyna być ciekawie bo ceny dochodzą a nawet zrównują się z AFami do canona to jest bardzo interesujące
    podobnie ciekawią mnie ceny flektogona 2,4/35mm
    a już chylę czoła przed geniuszem marketingu i sampli
    http://allegro.pl/item738357595_738357595.html
    http://allegro.pl/item748514497_jak_...krowa_bcm.html

Jak na razie ceny są ostatnio stabilne i warto coś kupić dla siebie bo raczej nie spadną wiele, jeśli w ogóle.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Agulka nie martw się, mi tez ostrzy się ciężko na manualu. Do swojej E-510 dokupiłem ep-1 wizjer powiększający i jest trochę lepiej, ale wypracowałem sobie też pewną metodę: Jak ostrze w wizjeże cykam 3 zdjęcia jedno trochę "przed" drugie w "punkt" a trzecie "po" tym co mi się wydaje być idealnym punktem ostrości. Różnica minimetrów w kręceniu na pierścieniu ostrości. Jak mam więcej czasu to używam LV gdzie ostrość da się ustawić w punkt. A no i najważniejsze niektóre przejściówki "przelatują" punkt nieskończoności i trzeba w takim przypadku nie kręcić szkłem do samego końca jak się foci z ustawieniem na nieskończoność bo jest nieostro. Pozdrawiam i życzę wielę radości z m42.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @ Agulka - mam E-400. Wizjer jest naprawdę mały, nie ma LV i jestem zmuszony robić foty manualem tylko poprzez wizjer.
    Na początku miałem dylemat - ja źle ostrzę czy sprzęt siada. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Masz regulację dioptrii (kółeczko przy wizjerze).
    Aparat na statyw, gazeta jako obiekt i ostrz przy różnych ustawieniach regulatora dioptrii. Zapisuj. Na końcu wywołaj zdjęcia, zobaczysz, które jest ostre i przy jakim ustawieniu kółeczka.
    Po tym zabiegu skończyły się u mnie problemy z nietrafieniem ostrości mimo małego wizjera.
    Ostatecznym rozwiązaniem jest przejściówka z chipem.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @ Agulka - mam E-400. Wizjer jest naprawdę mały, nie ma LV i jestem zmuszony robić foty manualem tylko poprzez wizjer.
    Na początku miałem dylemat - ja źle ostrzę czy sprzęt siada. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Masz regulację dioptrii (kółeczko przy wizjerze).
    Aparat na statyw, gazeta jako obiekt i ostrz przy różnych ustawieniach regulatora dioptrii. Zapisuj. Na końcu wywołaj zdjęcia, zobaczysz, które jest ostre i przy jakim ustawieniu kółeczka.
    Po tym zabiegu skończyły się u mnie problemy z nietrafieniem ostrości mimo małego wizjera.
    Ostatecznym rozwiązaniem jest przejściówka z chipem.
    Dobrze mówi - polać mu kawy (bo jeszcze wcześnie).

Zrobiłem to samo (dioptrie i testy) jakieś pół roku temu, efekty się poprawiły. ja jeszcze ściągam okulary, to wtedy oko przyciskam do muszli i jest dużo lepiej. Od jakiegoś czasu wychodzi mi coraz więcej zdjęć. Zarówno na Heliosie 58mm jak i na Orestorze 135mm (Orestor ma duuużo lepszy-dokładniejszy pierścień ostrości i trafianie wychodzi mi lepiej). Teraz uczę się przymykać. Bo zdarza się że jedna osoba jest ok, a druga nieostra i zdjęcie złe.
    Fujifilm X10

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    Jak na razie ceny są ostatnio stabilne i warto coś kupić dla siebie bo raczej nie spadną wiele, jeśli w ogóle.
    Na to nawet nie liczę. Żebym się nie rozmnożyła, to bym zapewne coś zanabyła, ale chyba zacznę od jakichś wersji dla ludu chociaż to już nie czas na okazje na Allegro... mam wrażenie, że wzrosła liczba chętnych, a i handlarze sobie ostrzą zęby i zgarniają co lepsiejsze egzemplarze.

Póki co wrzucam dla zainteresowanych sampla z Heliosa 44M-6 (podpięty pod E-3, ręczne ostrzenie)

15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

helios 40-2

malowane heliosem 85

Ostatnio edytowane przez enter ; 9.10.09 o 01:33

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ę się tak wetnę w wątek ale piszecie o Heliosie

44-2 ręczne ostrzenie bez dandeliona
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	225028leszczyny.jpg
Wyświetleń:	255
Rozmiar:	208,0 KB
ID:	24514  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam. Miałem ten sam problem. Ponowna regulacja "Dioptrii", wyeliminowała to niekorzystne zjawisko. Używam Heliosa 44M-6 i Jupitera 37A - 135/3,5, bez dandeliona. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rafakk
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No ten helios 85 to jest wogóle wypas tylko że kosztuje to to nie mało i waży też swoje, ale to co robi z bokehem to wisienka na torcie nawet na średniej fotce. Ostatnio nabyłem sobie heliosa 50/1,8 i też jest warty polecenia, choć czasami na dużym otworze jakieś cuda się dzieją jak światło wpadnie pod dziwnym kątem do środka. Nie odpinam go od body i mam masochistyczną frajdę z manualnego ostrzenia.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To ja pokażę Orestora 135mm 1/2.8,
    Fajny jest bo dzięki niemu mogę robić zdjęcia po południu w pochmurne dni ;D, ostrość w miarę dobra, a i rozmycie tła nie najgorsze - chociaż jasne punkty w oddali mają dosyć ostre krawędzie to ogólnie rozmywa miękko i bardzo naturalnie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ania.jpg
Wyświetleń:	231
Rozmiar:	111,9 KB
ID:	24518  
    Fujifilm X10

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów