Mam do Was pytanie:
Podpięłam do mojego e520 heliosa 44m-4 przez przejściówkę bez blokady przysłony (ale bolec sama zablokowałam kawałkiem izolacji, na stałe) i zaczęłam robić próbne zdjęcia, na ustawionych w rzędzie pudełkach zapałek, żeby nauczyć się łapania ostrości. Przez wizjer.
Kręcę powolutku pierścieniem ostrości na obiektywie, widzę w wizjerku, że ostrość jest złapana dokładnie na środkowym pudełeczku, robię zdjęcie (na statywie, z opóźnionym wyzwoleniem migawki) no i potem, na wyświetlaczu okazuje się, że ostre jest pudełko przed tym środkowym, a nie to na które ostrość była złapana.
Dlaczego tak się dzieje? Rozumiem, że obiektyw może być trefny, leżał w szafie kilka lat, młody nie jest, ale nie rozumiem skąd jest ta różnica w punkcie ostrości. "Test" przeprowadzały dwie osoby, więc raczej nie można mówić o krzywym oku![]()
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Ciekawostka. Obstawiam winę fotografa. W manualu to ty masz pełną kontrole nad ostrością więć pomyłka obiektywu nie wchodzi w grę. Może przymknij trochę przysłonę bo mała głębia utrudnia trafienie w cel. No i ostrz na live view jeżeli oko masz nie przyzwyczajone do manuala.
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
Agulka wątpię żeby to była wina szkła, [nie wiem jak daleko masz te pudełka], jeśli inne obiektywy ostrzą poprawnie to tym bardziej manualna stałka
matówki 4/3 i wizjery są naprawdę małe i ciemne a ostrzenie na f1:2 we właściwy punkt jest trudne
Nie do końca... Na pewno tamten sonnarek to wymarzone światło, którego w ZD nie ma, jakość też super, ale muszę bać siły na zamiary - jak byłam sama, to mogłam sobie pozwolić na focenie klamotami, teraz mam podwójny ekwipunek i łatwo już nie jest. Ale tęsknię...
Aaaa tak, tak... ale ceny są też za niego niebotyczne(jak na M42)
Agulka: Jeżeli ostrość wychodzi gdzie indziej niż ustawiasz, ale w ogóle gdzieś jest ostro, to znaczy, że obiektyw jest dobry. Są dwie możliwości:
1. To Ty nie trafiasz z ustawianiem ostrości (przy manualu i małym wizjerze trzeba trochę poćwiczyć, żeby dojść do wprawy).
2. Ostrość na matówce rozjechała się z ostrością na matrycy. Spróbuj zrobić próby z użyciem Live Viev - wtedy masz podgląd ostrości bezpośrednio z matrycy - eliminujesz w ten sposób ewentualny błąd matówki.
Enter, czmielek, dziękuję Wam za odpowiedźJestem pocieszona, że to moja (nasza, bo jak mówiłam fotografów było dwóch
) wina, będę w takim razie próbować dalej.
czmielek: zafrapowało mnie właśnie to, że ostrzę manualnie, widzę (czy jak się okazało wydaje mi się że widzę) w wizjerze, że jest ok a tu klops no i nijak nie mogłam sobie tego fizycznie wytłumaczyć. No nic, chwila wstydu a wiedza na całe życie
Edit: długo pisałam post; Hijacintus, Tobie również dziękuję.
Ostatnio edytowane przez Agulka ; 5.10.09 o 23:55
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.