Strona 146 z 156 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.451 do 1.460 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brooneq Zobacz posta
    @Czaroz - Helios jest najbardziej niedocenionym szkłem z jakim miałem stycznosć. Dowodem niech będzie ananas:
    Czy ja wiem, czy niedoceniony? Gdziekolwiek wejdę na forum to mówią, że na początek brać heliosa, który w dobrych rękach potrafi zdziałać cuda i ma dużą rozdzielczość. To jest chyba docenienie.

Jak zacząłem fotografię to sam kupiłem sobie dwa heliosy.
    Fujifilm X10

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    w stopce cały czas jest pod 4/3 dużo już mi nie zostało, ale aktualnie same układy, nie mam olka na stanie to i nie mam czym sprawdzić poprawności zamontowania na adapterze. zastanawiam się znów nad chipami do canona

BTW cały czas w manualach się obracam - ostatnio kupiłem primagona 4,5/35mm i poluję na biotara 2/58, na nowym korpusie nie mam matówki z klinem i cały czar prysł i zbieram na zamiennik standardowej.
    Wrzuciłbyś w wolnej chwili sample z Primagona. Ja utknęłam na tym Heliosie, Sonnar poszedł "do żyda", ale zaczyna mi tego klamota brakować.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Wrzuciłbyś w wolnej chwili sample z Primagona. Ja utknęłam na tym Heliosie, Sonnar poszedł "do żyda", ale zaczyna mi tego klamota brakować.
    to 70-300 zastąpił Ci sonnara?
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    wrzucę cosik

sonnarka szkoda - ja swojego nie oddam
    ale jeśli będziesz miała możliwość i bierz Sonnara 2,8/200 pod M42 - to jest szkło nie do zastąpienia i jest trochę mniejsze od 180mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mam do Was pytanie:

Podpięłam do mojego e520 heliosa 44m-4 przez przejściówkę bez blokady przysłony (ale bolec sama zablokowałam kawałkiem izolacji, na stałe) i zaczęłam robić próbne zdjęcia, na ustawionych w rzędzie pudełkach zapałek, żeby nauczyć się łapania ostrości. Przez wizjer.
    Kręcę powolutku pierścieniem ostrości na obiektywie, widzę w wizjerku, że ostrość jest złapana dokładnie na środkowym pudełeczku, robię zdjęcie (na statywie, z opóźnionym wyzwoleniem migawki) no i potem, na wyświetlaczu okazuje się, że ostre jest pudełko przed tym środkowym, a nie to na które ostrość była złapana.
    Dlaczego tak się dzieje? Rozumiem, że obiektyw może być trefny, leżał w szafie kilka lat, młody nie jest, ale nie rozumiem skąd jest ta różnica w punkcie ostrości. "Test" przeprowadzały dwie osoby, więc raczej nie można mówić o krzywym oku
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Agulka Zobacz posta
    Mam do Was pytanie:

Podpięłam do mojego e520 heliosa 44m-4 przez przejściówkę bez blokady przysłony (ale bolec sama zablokowałam kawałkiem izolacji, na stałe) i zaczęłam robić próbne zdjęcia, na ustawionych w rzędzie pudełkach zapałek, żeby nauczyć się łapania ostrości. Przez wizjer.
    Kręcę powolutku pierścieniem ostrości na obiektywie, widzę w wizjerku, że ostrość jest złapana dokładnie na środkowym pudełeczku, robię zdjęcie (na statywie, z opóźnionym wyzwoleniem migawki) no i potem, na wyświetlaczu okazuje się, że ostre jest pudełko przed tym środkowym, a nie to na które ostrość była złapana.
    Dlaczego tak się dzieje? Rozumiem, że obiektyw może być trefny, leżał w szafie kilka lat, młody nie jest, ale nie rozumiem skąd jest ta różnica w punkcie ostrości. "Test" przeprowadzały dwie osoby, więc raczej nie można mówić o krzywym oku
    Ciekawostka. Obstawiam winę fotografa. W manualu to ty masz pełną kontrole nad ostrością więć pomyłka obiektywu nie wchodzi w grę. Może przymknij trochę przysłonę bo mała głębia utrudnia trafienie w cel. No i ostrz na live view jeżeli oko masz nie przyzwyczajone do manuala.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Agulka wątpię żeby to była wina szkła, [nie wiem jak daleko masz te pudełka], jeśli inne obiektywy ostrzą poprawnie to tym bardziej manualna stałka

matówki 4/3 i wizjery są naprawdę małe i ciemne a ostrzenie na f1:2 we właściwy punkt jest trudne

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    to 70-300 zastąpił Ci sonnara?
    Nie do końca... Na pewno tamten sonnarek to wymarzone światło, którego w ZD nie ma, jakość też super, ale muszę bać siły na zamiary - jak byłam sama, to mogłam sobie pozwolić na focenie klamotami, teraz mam podwójny ekwipunek i łatwo już nie jest. Ale tęsknię...

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    wrzucę cosik

sonnarka szkoda - ja swojego nie oddam
    ale jeśli będziesz miała możliwość i bierz Sonnara 2,8/200 pod M42 - to jest szkło nie do zastąpienia i jest trochę mniejsze od 180mm
    Aaaa tak, tak... ale ceny są też za niego niebotyczne (jak na M42)
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Agulka: Jeżeli ostrość wychodzi gdzie indziej niż ustawiasz, ale w ogóle gdzieś jest ostro, to znaczy, że obiektyw jest dobry. Są dwie możliwości:
    1. To Ty nie trafiasz z ustawianiem ostrości (przy manualu i małym wizjerze trzeba trochę poćwiczyć, żeby dojść do wprawy).
    2. Ostrość na matówce rozjechała się z ostrością na matrycy. Spróbuj zrobić próby z użyciem Live Viev - wtedy masz podgląd ostrości bezpośrednio z matrycy - eliminujesz w ten sposób ewentualny błąd matówki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Enter, czmielek, dziękuję Wam za odpowiedź Jestem pocieszona, że to moja (nasza, bo jak mówiłam fotografów było dwóch ) wina, będę w takim razie próbować dalej.

czmielek: zafrapowało mnie właśnie to, że ostrzę manualnie, widzę (czy jak się okazało wydaje mi się że widzę ) w wizjerze, że jest ok a tu klops no i nijak nie mogłam sobie tego fizycznie wytłumaczyć. No nic, chwila wstydu a wiedza na całe życie

Edit: długo pisałam post; Hijacintus, Tobie również dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez Agulka ; 5.10.09 o 23:55
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów