Strona 138 z 156 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.371 do 1.380 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pentacon jest nawet niezły ostrzy od 33cm ale za to mydli na 1.8 ale wystarczy przymknąć do f2 i jest ok

co do tego egzemplarza to za mało zdjęć żeby ocenić stan poproś o jakieś sample

cena przestępna choć widziałem taniej i drożej zależy jaki stan obiektywu ja miałem nówkę a widziałem obiektywy kompletnie zajechane
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Śliczne dzięki za info.
    Jeszcze jedno - czym - i czy w ogóle - różniły się wersję z białym i czerwonym napisem "MC"?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hmm chyba tylko kolorem napisu może ten z czerwonym napisem był później produkowany nie mam pojęcia
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W sumie to wątek o M42, a ja zapytam o OM.
    Które szkło kupić.
    Mam do wyboru:
    OM 50/1.8 ok 130 zł
    OM50/1.4 ok. 400 zł
    Róznica w cenie spora. Załóżmy jednak ze nie kierujemy się ceną.
    Czy OM50/1.4 jest wart zakupu ? Jak z jakoscią obrazowania w porówaniu do OM50/1.8 ? Ostrosć, kontrast itp.
    Szkło będzie słuzyć do portretu w trudnych warunkach oświetleniowych - bedzie uzywane z przejsciówką z dandelionem i matówką z klinem.
    Co polecacie ? Jakieś doswiadczenia własne moze z tymi szkłami ?
    Zamieniam się w słuch...
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ludzie mówią, że ciemniejsza 50ka jest ostrzejsza, osobiście zaś nie widzę znaczącej różnicy, a ostrość 50/1.4 jest dla mnie bardzo dobra. Bokeh jest podobny w obu szkłach. Cena - trochę przegiąłeś - ciemniejsza do wyhaczenia za 100zł, jaśniejsza za 300 (jedną kupiłem za tyle, drugą, z warstwami MC kupiłem okazyjnie za 200zł - a więc da się). Ogólnie, jak dla mnie, wszystko rozbija się o jasność. Oba obiektywy wydają mi się ostre od pełnej dziury, ale nie jestem jakimś onanista sprzętowym i nie fotografuję tabelek, lecz portrety.
    Jako ciekawostka, kiedyś czytałem test, gdzie Zuiko 50/1.4 okazało się ostrzejsze od Canona 50/1.4

pozdrawiam
    Przemek

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Ludzie mówią, że ciemniejsza 50ka jest ostrzejsza, osobiście zaś nie widzę znaczącej różnicy, a ostrość 50/1.4 jest dla mnie bardzo dobra. Bokeh jest podobny w obu szkłach. Cena - trochę przegiąłeś - ciemniejsza do wyhaczenia za 100zł, jaśniejsza za 300 (jedną kupiłem za tyle, drugą, z warstwami MC kupiłem okazyjnie za 200zł - a więc da się). Ogólnie, jak dla mnie, wszystko rozbija się o jasność. Oba obiektywy wydają mi się ostre od pełnej dziury, ale nie jestem jakimś onanista sprzętowym i nie fotografuję tabelek, lecz portrety.
    Jako ciekawostka, kiedyś czytałem test, gdzie Zuiko 50/1.4 okazało się ostrzejsze od Canona 50/1.4

pozdrawiam
    Przemek
    + dla Ciebie.
    Moze ktoś jeszcze ma ochotę cos dodać ?
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam problemy z ostrością przy połączeniu Heliosa z E-510. W wizjerze widzę ostro a na lv widac, ze jest nieostro, trzeba lekko odkręcić. Mam na jednym oku -1,5 a na drugim -1,0. Chyba kiedyś na forum czytałem, że to może być problem.
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Noszę okulary, miałem podobny problem. Rozwiązałem go przy pomocy kartki testowej do obiektywu. Sprzedałem obiektyw, kupiłem kolejnego Zenita z obiektywem (wychodzi taniej lub na 0 jak się sprzeda Zenita) i teraz mam jak trzeba.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dandelion potwierdza w granicach GO więc przy pierwszym i ostatnim pinknięciu może nie być już ostrości - jest to spowodowane zaimplementowanymi składowymi między innymi krążkiem rozproszenia przy których reaguje układ

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol Zobacz posta
    Noszę okulary, miałem podobny problem. Rozwiązałem go przy pomocy kartki testowej do obiektywu. Sprzedałem obiektyw, kupiłem kolejnego Zenita z obiektywem (wychodzi taniej lub na 0 jak się sprzeda Zenita) i teraz mam jak trzeba.
    Czyli to była wina bardziej obiektywu? ja mam drugiego heliosa i dalej mam kłopoty z ostrością.
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów