Strona 127 z 156 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.261 do 1.270 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na zdjeciu widac ze adapret ma taka sama srednice wewnetrzna na calej dlugosci, wiec wysuwajaca sie ewentualnie do tylu czesc nie ma o co sie blokowac (nie mam tego heliosa ale w pancolarze 50/1.8 tez tylna soczewka wysuwa sie podczas ostrzenia. Zobacz sam obiektyw wkrecony w adapter, czy cos nie blokuje go, ale z tego co widac na aukcji to nie powinno. Bolec przyslony tez nie powienien miec wplywu na piersien ostrosci chyba ze mechanika jest walnieta.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam Heliosa (m4 i m2 ) i adapter i niema nic jedno do drugiego. Grupa soczewek która się porusza podczas ostrzenia przecież ma średnice mniejszą od mocowania i to o dobre parę mm. Rozumiem że jeśli na adapterze pierścień blokujący bolec jest za duży to byś nie mógł ostrzyć tylko na nieskończoność a reszta zakresu to by była ok. Ten adapter z allegro jeśli to jego zdjęcie to nie posiada blokady wiec nie może zaistnieć taki problem. Nakręć adapter a obiektyw i poruszaj ostrością. Czy problem występuję tylko jak adapter podłączony jest do aparatu albo i też jak jest luzem z obiektywem ??

A jak nie możesz kręcić ostrością luźnym obiektywem bez podłączenia to oznacza ze masz zwalony obiektyw. Z tego co piszesz to dla mnie jedyne wytłumaczenie.
    Ostatnio edytowane przez pledwon ; 20.01.09 o 11:17
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety ten problem występuje również wtedy gdy sam adapter jest podłączony do obiektywu, a body nie. Obiektyw wydaje się być w porządku, bo jak napisałem wcześniej przy zenicie działa dobrze Aby móc kręcić ostrością muszę troszkę poluzować obiektyw od adaptera, ale przecież tak się nie da pracować

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Czy w twoim obiektywie pierścień ostrości (jego krawędź ) jest na tej samej wysokości (lub minimalnie nawet niżej) co krawędź do której jest przykręcana przejściówka ????

Nie mam modelu M44-3. To tylko na logikę. Modele Heliosów M44-.... różnią się mechanicznie.

W Zanicie nie ma problemów bo pierścień do którego się wkręca obiektyw wystaje (nie jest na płaszczyźnie korpusu) i ma średnicę około 51 mm.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

Czy w twoim obiektywie pierścień ostrości (jego krawędź ) jest na tej samej wysokości (lub minimalnie nawet niżej) co krawędź do której jest przykręcana przejściówka ????

Nie mam modelu M44-3. To tylko na logikę. Modele Heliosów M44-.... różnią się mechanicznie.

W Zanicie nie ma problemów bo pierścień do którego się wkręca obiektyw wystaje (nie jest na płaszczyźnie korpusu) i ma średnicę około 51 mm.

Pozdrawiam

Sprawdzę to wieczorem, po powrocie z pracy. Postaram się też zrobić jakieś fotki, żeby przybliżyć problem

Dziękuję za zainteresowanie

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    a pierścień mocowania w obiektywie rusza się ?

jedynie co możesz zrobić to bardziej przeszlifować tylny pierścień

papierem 200 a później wygładzić papierem 400

później przemyj rozcieńczalnikiem żeby nie brudził Ci obiektyw torby
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zrobiłem kilka fotek tego obiektywu.

1. Tutaj widać obiektyw z ostrością ustawioną na minimum. Na górze widać gwint obiektywu.

2. Ostrość ustawiona na nieskończoność

3. Porównanie adaptera i gwintu od zenita.

4. Obiektyw nakręcony na zenit. Jak widać gwint od aparatu całkowicie chowa się do obiektywu.

5. Adapter nakręcony na obiektyw. Na poniższym zdjęciu adapter nie jest do końca przykręcony i można regulować pierścieniem ostrości zwiększając luz między adapterem lub dokręcając całkowicie. Jak widać adapter ma taką samą średnicę jak obiektyw.

@Rennsport
    widziałem, że też masz/miałeś tego heliosa, czy Tobie również przytrafił się podobny problem? Możesz mi wytłumaczyć bardziej łopatologicznie co mam zrobić tym papierem ściernym?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    daj jeszcze zdjęcie jak wygląda mocowanie

pierścień ostrości ociera ci a adapter i musisz pod szlifować pierścień ostrości

czy mocowanie m42 rusza się

miałem kiedyś 44-3 i bardzo sobie go chwaliłem

| OlyJedi Awatar Splesh
    Mieszka w
    Swarzędz/Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jeżeli o to Ci chodziło to mocowanie wygląda tak:

Po zamontowaniu do korpusu adapter siedzi dobrze. Jak dokręcam obiektyw i próbuje kręcić pierścieniem ostrości to obiektyw odkręca się od adaptera, ale sam adapter zostaje na body

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    chodziło mi o pierścień mocowania na obiektywie widok z frontu tak żeby było widać tylna soczewkę

chwyć obiektyw za mocowanie m42 i poruszaj nim jeśli się trzęsie to musisz albo sam go rozłożyć i przykręcić mocowania m42 co jest trudne albo oddać do serwisu

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów