Na początek Helios powinien ci wystarczyć
Na początek Helios powinien ci wystarczyć
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
przełącznik auto ma znaczenie jeżeli używasz przejściówki bez kołnierza lub pierścieni pośrednich bez popychacza przysłony
A co do obiektywu poszukaj Heliosa bardzo ciekawy obiektyw za niewielkie pieniądze![]()
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
Renn ja kupiłem tego heliosa od Ciebie i teraz kilka dylematów mam z nim związanych ano bo ma bolec i żeby go używać z dandelionem to musiałem kropelką zakleić onego bolca w otworzeale to nie istotne. Pierścień przysłony jest dosyć luźny i coś mi się wydaje że po rozebraniu źle został zmontowany. mam w rękach model 4-ty i w tej siódemce skok pierścienia jest poza skalę w obie strony, to trochę denerwuje przy obsłudze. mikropaprochy wewnatrz nie przeszkadzaja ale na powłoce wewnętrznej soczewki są dwa wżery na 5 i 9mm co już nie pozostaje napewno bez znaczenia. Nie zawsze okazje są okazjami. Z półki takich samych heliosów każdy jest zazwyczaj inny.
Ten nabytek jeszcze potestuję ale już mogę powiedzieć że ostry jest od 2.8 przy bliskim portrecie (do 1,5m), im dalej tym większe mydło. Ciekawy bokeh, spiralki.
E-30, 5d MkII, Nj1
Którego Heliosa kopiłeś wyślij mi aukcje na PW
Co do jakości to zawsze sprawdzam sprzęt który sprzedaje i dokładnie go opisuje jeżeli masz jakieś zarzuty co do sprzętu to na PW prosił bym pisać a nie na ogólnym forum![]()
Poszukuję przykładowych zdjęć wykonanych E 500 lub 510 z obiektywem JUPITER - 37 A 3,5 / 135MC.
mam taki zestawik, konkretnie 510 i jupiter (z tym że bez MC), poszukam to wrzucę fotki jeśli Cię interesują, generalnie: fajne światło przy tej ogniskowej i bardzo ostry, kultura pracy z rzeczonym body bardzo dobra, choć ciemno w wizjerze to przy tym obiektywie nie mam problemu z ostrością, ładny bokech
Ostatnio edytowane przez Jogi ; 1.01.09 o 20:51
Dzięki za odp, jeśli możesz to podeślij mi ze dwie fotki na e-mail żeby nie zawalać forum.
Obiektyw pewnie dojdzie do mnie w przyszłym tygodniu.
Olympus E-510, ZD 14-42, Jupiter 37 A MC 3,5 / 135, Helios 44-2 2/58. www.lukaszptaszynski.pl Pozdrawiam!!!
Chinon MC 55/1.4 (M42)![]()
i used adapter M42-4/3 for OLYMPUS E-330
OLYMPUS E330 + Chinon MC 55/1.4
f/1.4
Ja to moge rzec tylko jedno ...
Nie tylko Helios ma zawirowany bokeh ...
Ale czy każde szkło M42 podpięte pod /3 ma taki bokeh ??
VR nice bokeh I love this bokeh
J.Graph
nie każde szkło ma zwariowane bokeh
bokeh mają tylko jasne obiektywy od 50mm
testowałem 35mm i bokeh było słabe w systemie 4/3 ale na kliszy było super