Strona 122 z 156 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.211 do 1.220 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dobra, na szczęście nie wygrałem aukcji 4 dyszki uratowane. Będzie na kolejny film, wołanie i odbitki : )

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

ostrość w nieskończoności

Cytat Zamieszczone przez kevin Zobacz posta
    Skończę temat który tu zacząłem: podtoczyłem adapter o ok -0.2mm i teraz 3 różne obiektywy M42 które podpinałem ostrzą bardzo dobrze na nieskończoność, można nawet minimalnie "przelecieć" dalej (szkiełka się różnią trochę między sobą). Efektem ubocznym jest przesunięcie napisów na pierścieniach obiektywu o ok 90st. w lewo, obiektyw się po prostu głębiej wkręcił. Poza tym ładnie się błyszczy
    I tu mam pytanie ponieważ mam podobny problem minimalnie nie ostrzy w nieskończoności. Czym to obtoczyłeś? Dodam że mam adapter M42 z dendalionem i wykonany jest z jakiegoś stopu lekkiego może magnezowy(czarny). Co do obiektwwu to Helios 44-2 58mm. Chip się świetnie sprawdza, ale przy większej odległości niż 10m nie potwierdza i zdjęcia są minimalnie nie ostre w dalszych planach.

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Toczyłem na małej warsztatowej tokareczce...
    Akurat w przypadku Heliosa można go dość łatwo skalibrować na nieskończoność bez takiej brutalnej ingerencji .
    1. Ustawić wstępnie pierścień ostrości w położeniu nieskończoność.
    Za pomocą śrubokręta zegarmistrzowskiego 1mm odkręcić z "czuciem" 3 śrubki mocujące pierścień nastawy ostrości, bo właśnie na nim są występy ograniczające obrót. Po zdjęciu pierścienia ukaże się wewnętrzna mosiężna tuleja nastawy ostrości, puki co nie kręcić nią żeby nie wyjechać w maliny.
    2. Otworzyć okno, aparat na statyw, Heliosa założyć i otworzyć na maxa, włączyć LiveView/powiększenie x10 i wycelować na Krzyżyk na czubku wieży kościelnej (mój wzorzec nieskończoności do testowania szkiełek). Odległość musi być naprawdę znaczna.
    3. złapać najlepszą ostrość mosiężnym pierścieniem wewnętrznym, trzeba mieć palce dziecka, bo mało wystaje
    4. delikatnie założyć zewnętrzny pierścień ostrości pamiętając o jego położeniu w pozycji "niesk."- trudne zadanie bez ruszenia tulei wewnętrznej, mi się udało dopiero po kilku próbach.
    5. dokręcić 3 śrubki z czuciem, sprawdzić nastawę i cieszyć się dobrą ostrością - jeśli nie to patrz punkt 1.

Mimo pozornej skomplikowalności operacja jest dość prosta i przy odrobinie ostrożności niczym nie grozi.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja mojego heliosa w taki sam sposób kalibrowałem. faktycznie jest to prościej zrobić niż napisać. a ja robiłem to w asyście e500 i musiałem fotki testowe robić, bo niestety lv nie ma ale udało sie i jest git.
    pozdrawiam i pewnych paluszków życzę następnym kalibratorom
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

qbic
    Gość
    Ma ktoś z was może doświadczenie z Porstem Color Reflex 55mm F1.2 ?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mam mały problem ze swoim zuiko 1.8. Mianowicie strasznie ciężko zrobić ostrą fotkę, co to może być? Da się jakoś to skalibrować?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez faraon20 Zobacz posta
    Mam mały problem ze swoim zuiko 1.8. Mianowicie strasznie ciężko zrobić ostrą fotkę, co to może być? Da się jakoś to skalibrować?
    ale co chcesz kalibrować w manulanym szkle? Może ostrz na LV.

qbic
    Gość
    Masz ogranicznik światła z tylu obiektywu? W E-puszkach niestety ścianki komory z lustrem nie wytłumiają światła które na nie pada, a co za tym idzie swiatlo odbite od scianek pada na matryce - kontrast obrazu spada.

Czy jest różnica jak zmniejszysz przesłonę do F2.8 ?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 2.12.08 o 18:39

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    To znaczy ogranicznik światła jaki? Soczewka na przejściówce tak?
    Wydaje mi się czasami że ostrość mam w wizjerze tak jak należy a po zrobieniu fotki i podglądzie na ekraniku jest nie takie ostre jakbym chciał ;/
    Na LV niby jest łatwiej ale też tak jakby obiektyw się mylił. Może jakaś wada przejściówki? Jeszcze chyba nie zrobiłem takiego ostrego zdjęcia jak możemy obejrzeć tutaj w galerii czy na innych serwisach.

Różnica przy przymknieciu do f2.8 jest, GO się zmienia.
    Ostatnio edytowane przez faraon20 ; 2.12.08 o 18:41

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na LV niby jest łatwiej ale też tak jakby obiektyw się mylił.
    Nie ma takiej możliwości. To co widzisz na LV jest tym co dostaniesz na zdjęciu.
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów