Mam dwa szkiełka M42 - Heliosa i Jupitera, ale wygląda że brakuje odrobinkę żeby złapać focus na ∞. Czy któryś z kolegów byłby uprzejmy zmierzyć suwmiarką wskazany na fotce wymiar? Podejrzewam że mój pierścień jest zbyt gruby...![]()
Mam dwa szkiełka M42 - Heliosa i Jupitera, ale wygląda że brakuje odrobinkę żeby złapać focus na ∞. Czy któryś z kolegów byłby uprzejmy zmierzyć suwmiarką wskazany na fotce wymiar? Podejrzewam że mój pierścień jest zbyt gruby...![]()
Ostatnio edytowane przez kevin ; 12.11.08 o 22:54
to normalne że jak połączysz manualne szkło do swojej puszki to nieskończoność wypada trochę wcześniej niż znaki na obudowie
obiektywu
mam to samo
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
No ale właśnie problem, że u mnie jest odwrotnie - pierścień dochodzi do oporu, a ostrości na bardzo dalekich obiektach brakuje. Ostrzy przed "obiektami nieskończonymi".
Ja ci mogę to zmierzyć mikrometrem ale dopiero w piątek (najlepiej przypomnij mi na privat albo gg). Mam 2różne adaptery to można porównać wymiary.
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
Ja mam ok. 7,8 mm i mam nieskończoność.
U mnie w jednym jest 8mm, a w drugim 8,2mm.
Nie mam problemu z ostrzeniem na nieskończoność.
Nie podałem ile ma mój adapter: 8,15mm. Swoją drogą jak na sprzęt optyczny różnice są dość duże.
Czy te różnice w grubości adapterów mają duże znaczenie ?
mente et malleo
Zależy czym się mierzy. Moja radziecka suwmiarka do 0.05mm zmierzy.
Dla obiektów bliskich - czy obiektyw łapie ostrość od 50 czy 55cm rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia.
Ale dla ∞ może wystąpić przypadek (jak u mnie) że nie ostrzy.
Zbyt "gruby" adapter niejako odsuwa obiektyw od CCD, wtedy ostrzy przed nieskończonością.
No cóż... adapter bardzo drogi nie jest, zamierzam go podtoczyć o 0.1-0.2mm