Strona 118 z 156 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.171 do 1.180 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    tak jak mówi Legal

najlepszy na początek będzie helios

a tu masz jeszcze testy obiektywów
    http://www.fotografowac.pl/obiektywy.html

co do makro to niema za dużego wyboru te obiektywy są dosyć drogie pod system m42
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 3.11.08 o 15:05
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez manio Zobacz posta
    Witam!

Ostatnio stałem się nabywcą adaptera z Chipem pod M42 i teraz zastanawiam się nad kupnem na początek jakiejś stałki nie drogiej. Nie drogiej to znaczy najlepiej w cenie dwucyfrowej. Coś ktoś poleci? Chodzi mi o fajną portretówkę i makro do 510.
    Pozdro!
    co to znaczy niedrogiej ?
    i o jakiej ogniskowej

Haliosy szybko się nudzą i zaczynają przeszkadzać ich niedoskonałości
    ja od 1980 roku mam i używam od kilku lat najstarsza wersje heliosa 44-2 2/58mm ma trochę inna konstrukcje niż 44mX i rozmycie oraz plastyka jest przyjamniejsza dla oka a też na allegro występuje w najniższych cenach jednak jego ostrość nie jest mocna stroną
    t umasz trochę sampli uzytkowników
    http://browse.deviantart.com/?sectio...&q=helios+44-2

jak dla mnie to najlepszym stosunkiem jakość/cena charakteryzuje isę teraz revuenon 1,8/50mm MC lub to samo Pentacon 1,8/50mm MC oba z biało zielonymi napisami.

potem zastaje tylko Takumar lub Pancolar

| OlyJedi Awatar nut3r
    Mieszka w
    Bardzo Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    spróbuj pożyczyć od kogoś heliosa, sporo osób ma pochowanych po szafach Zenitów często nawet o nich nie pamiętając

Ja pożyczyłem kilka szkieł, dodatkowo pierścienie makro itd. Akurat dla mnie sensowne okazało się szkło 50-58mm. Dopiero wtedy kupiłem przejściówkę z 'czipem' i myślę że to bardzo dobry zakup. Podobnie helios - jak dla mnie całkiem przyzwoity zwłaszcza za te pieniądze, podobał mi sie jago bokeh. Ale żaden ze mnie ekspert. Ponoć rozrzut jakościowy heliosów jest spory - w moim pierścień ostrości chodził ze zbyt dużym oporem [a może tak ma być].

Ja nakręciłem się i oczywiście od kilku dni do body przykręcony smc takumar 50/1.4 ... nie było okazji przetestowac porządnie, za to żona wykumała, że mam drugie konto na allegro, na którym w zeszłym miesiącu kupiłem 3 obiektywy .

Dlatego polecam rozsądek i na początek heliosa.
    kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Kiedy zobaczyłem bokeh ze zdjęcia Mariusha od razu zapragnąłem zakupić Heliosa 85mm 1:1.5 i tak też się stało. I powiem wam było warto a teraz próbka jego możliwości

A i przy pełnej dziurze nie widzę żadnych problemów z ostrością.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 12.11.08 o 13:30

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pięknie rysuje ten Heliosik
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

qbic
    Gość
    Z jakiej odległości było robione to zdjęcie? Obiektyw może fajny ale jak na rupiecia m42 ceny na allegro są zaporowe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z jakiej odległości hmmm nie chce skłamać, bo co odległości nigdy takowej nie umiem ocenić, ale chyba coś koło 4 metrów
    Czy drogo to nie wiem ja ogarnąłem za 350zł ze zrobioną jeszcze przez gościa osłoną przeciwsłoneczną i w bardzo dobrym stanie. Gdyby nie trochę rysek od zmian ustawień, które widać tylko po dokładnym obejrzeniu to można powiedzieć, że prosto spod tokarki
    A i rupieciem bym go nie nazwał, kawał dobrego szkła z wyjątkiem zdjęć pod światło gdzie obraz wygląda mgliście, choć i to ma swój urok

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    A i rupieciem bym go nie nazwał, kawał dobrego szkła z wyjątkiem zdjęć pod światło gdzie obraz wygląda mgliście, choć i to ma swój urok
    Rupiec w sensie braku AF i wiekowości wielu sztuk, tez lubię szkła m42. 350 zł to rzeczywiście dobra cena.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ładnie rysuje, fotka ładna
    pzr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów