Strona 115 z 156 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.141 do 1.150 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Cytat Zamieszczone przez baja28 Zobacz posta
    moim skomnym zdaniem nie ma sensu kupowac adapterow z potwierdzeniem ostrosci, sam mam adapter bez "AF", ustawianie na pikniecie jest dla mnie zbyt uciazliwe, lepiej pocwiczyc i nabrac wprawy w ostrzeniu przydaje sie tez pomoc przeslony ale to oczywiscie moje subiektywnie spostrzerzenie

Moje subiektywne zdanie na temat. WARTO mieć z potwierdzeniem.
    Posiadanie potwierdzenia w niczym nie przeszkadza w ostrzeniu manualnym.
    Ostrzysz praktycznie tak samo.
    Otrzymujesz dodatkową informację dźwiękową (E510), oraz optyczną (zapalanie się zielonego punktu potwierdzenia w wizjerze).
    Drobne korekcje pierścieniem ostrości (na plus i minus) są potwierdzane (zielony punkt) gdy znajdą się we właściwym położeniu.
    Osobiście nie zawsze trafiam dokładnie w punkt kierując się tylko obrazem w wizjerze.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

potwierdzenie z takumarem

Ma ktoś doświadczenie jak potwierdzenie sprawdza się z takumarem smc 1.4?
    Generalnie dla mnie trafienie tym szkłem w ostrość na pełnej dziurze graniczy z cudem a nie mam problemów ze wzrokiem, zastanawiam się czy nie sprawić sobie chipa od entera tylko czy to znacznie poprawi komfort pracy z tym szkiełkiem? No i przeraża mnie programowanie tego cusia, fakt że raz na szybko przeczytałem na stronce entera jak się programuje ale szczerze nic nie kumam.
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 3.10.08 o 15:45

Awatar piotrasae
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jogi, myślę, że w środę-czwartek będę mógł odpowiedzieć na Twoje pytanie - Takumar 1.4 jest już na stanie, natomiast chip od entera właśnie idzie pocztą

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrasae Zobacz posta
    Jogi, myślę, że w środę-czwartek będę mógł odpowiedzieć na Twoje pytanie - Takumar 1.4 jest już na stanie, natomiast chip od entera właśnie idzie pocztą
    a jak z programowaniem, czy da się nabyć taki zaprogramowany na 50mm i przysłony od 1.4 do 16 jak u taku, czy trzeba się samemu bawić?

Awatar piotrasae
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    a jak z programowaniem, czy da się nabyć taki zaprogramowany na 50mm i przysłony od 1.4 do 16 jak u taku, czy trzeba się samemu bawić?
    Wydaje mi się (przeświadczenie, a nie wiedza), że z uwagi na konieczność przymocowania chipa do adaptera celem programowania, ten obowiązek będzie spoczywał na Tobie...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moze bede mogl pomoc jesli chodzi o programowanie. Ja swojego chipa zamowilem z Hong Kongu i jestem bardzo zadowolony. Mam zarowno do szkiel OM jaki i M42 i dziala bezproblemu. Posiadam Takamura 1.8 i z chipem sprawdza sie wysmienicie. Co do opisu programowania od entera
    moj troszeczke sie rozni. Od sprzedawcy u ktorego nabylem swojego chipa dostalem instrukcje gdziee komenda do programowania przyslony to 5.6 a do zmiany dl ogniskowej 8.0 i re dwie komendy uzywam.
    Postaram sie opisac w jak najlatwiejszy sposob, gdyz tez na poczatku nie potrafilem dojsc co i jak .

e 510

-naciskam przycisk zmiany obiektywu
    -nie pozniej niz po 1 sekundzie naciskam Fn (podglad ostrosci) przytrzymujac go z 2-3 seknundy
    - naciskam jeszcze raz przycisk zmiany obiektywu
    i w ten oto sposob jestem w trybie programowania

na poczatku nalezy ustawic dl ogniskowej bo pozneij nie bede zmienial obiektywu na inny tylko wartosci przyslony

- gdy wybierzemy komende u mnie 8.0 naciskamy Fn
    - pokretlem wybieram wartosci przypisane do danej liczby
    np 50 mm to : 4.0 -Fn, 4.0-Fn, 4.0-Fn, 7.1-FN, 4.0-Fn (wazne aby po kazdej liczbie nacisnac Fn wtedy automatycznie zostaje to zapisane i przechodzi do kolejnej pozycji)
    - na koniec jeszcze raz naciskamy przycisk zmieny obiektywu

to samo powtarzamy z wartoscia przyslony.
    Gdy dojdziemy do wprawy za 3, 4 razem nie powinno nam to zajac wiecej niz 1 min.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kwiatulla ; 4.10.08 o 19:01

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    kwiatulla możesz sprecyzować, jak dokładnie się celuje z chipem? Celujesz przez wizjer np. w oko przy portrecie, jest ciemno np. lampka nocna i nic więcej i co kręcisz ostrością, zpala się kontrolka i masz sygnal tak? Ja w kitowych szkiełkach mam sygnał dźwiękowy tylko na af, przy manualu jedynie zapala się kontrolka w wizjerze, może mam coś nie włączone (e-510)? Nie daje mi to zbyt dużo. Z sygnałem byłoby pewnie łatwiej.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jest dokladnie tak jak mowisz przy ustawionym MF gdy zlapiemy ostrosc zapala sie tylko zielona kontrolka brak sygnalu dzwiekowego, choc slyszalem ze powinien byc ,moze tak samo mam cos w ustawieniach nie tak. Teraz nie ma za duzo czasu na zabawe, ale jak to rozgryze dam znac.

Posiadajac ten chip masz pewnosc na moje w 98 % ze zlapiesz ostrosc. Wszystko jest tak samo jak na kitowym ustawisz tryb MF i krecisz regulujesz ostrosc gdy ja zlapiesz zapala sie kontrolka wtedy naciskasz spust i wszystko w temacie. Ale trzeba pamietac tak samo jak w kitowych szklach czy innych przy slabych warunkach mozemy krecic i nie doczekac sie aby chip zlapal ostrosc.
    Ostatnio edytowane przez kwiatulla ; 4.10.08 o 20:56

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    pika jak masz spust wciśnięty do połowy.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Zachowanie się Dendalionu w E510

S-AF - jedno piknięcie, raz zapalony zielony punkt nie gaśnie nawet wtedy gdy przesuniemy pierścieniem poza obszar ostrości
    C-AF - do dwóch piknięć, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości
    MF - bez sygnału dźwiękowego, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości
    S-AF+MF - jedno piknięcie, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości, bez wduszonego do połowy przycisku migawki gdy w wizjerze widzimy ustawienia - brak sygnału dźwiękowego, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości
    C-AF+MF - do dwóch piknięć, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości, bez wduszonego do połowy przycisku migawki gdy w wizjerze widzimy ustawienia - brak sygnału dźwiękowego, zapalony zielony punkt gaśnie gdy przesuniemy pierścień poza obszarem ostrości.

Każde zwolnienie wciśniętego do połowy spustu migawki, oraz ponowne wduszenie powoduje pojawienie się ponownie sygnałów dźwiękowych.

Niekiedy się trafia po włączeniu aparatu (przynajmniej u mnie) że aparat niepoprawnie odczyta dane z dendalionu. W wizjerze widać wartość przesłony jako -.- zamiast 2.8 (2.8 - ustawienie które można zmienić). Wystarczy wdusić przycisk zwalniania obiektywu, lub włączyć i wyłączyć aparat.

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów