Strona 11 z 156 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    popychacz = taki bolec z tyłu obiektywu wystający. jeśli masz taki bolec to zauważ, że kręcenie pierścieniem przesłony nic nie daje dopóki ów bolczyk nie zostanie wciśnięty. jak masz obiektyw z bolcem i wkręcisz go do przejściówki a następnie kręcąc pierścieniem przesłony zauważysz ze przesłona się otwiera/domyka to w takim razie popycha możliwe też, że nie ma żadnych bolców [np. jupiter 37a nie ma żadnych bolców i przesłona działa bez żadnych udziwnień]. Mogę jeszcze fotki jakieś podrzucić jak chcesz ;P

edit: porobiłem zdjęcia, zaraz wrzucę. swoją drogą ja też mam przejściówkę z lublina i mój e-1 się nie skarży

edit2: obiecane zdjęcia:

1,2 - przejściówka sama w sobie
    3 - osławiony popychacz/bolec [czerwone kółko]
    4 - pierścień przesłony ustawiony na 16, popychacz nie wciśnięty i jak widać - nic się nie stało
    5 - helios z przykręconą przejściówką. w czerwonym kółku widać, że bolec jest wepchnięty do środka
    6 - jak widać wepchnięcie bolca i ustawienie przesłony na 16 skutkuje
    .

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    popychacz = taki bolec z tyłu obiektywu wystający. jeśli masz taki bolec to zauważ, że kręcenie pierścieniem przesłony nic nie daje dopóki ów bolczyk nie zostanie wciśnięty. jak masz obiektyw z bolcem i wkręcisz go do przejściówki a następnie kręcąc pierścieniem przesłony zauważysz ze przesłona się otwiera/domyka to w takim razie popycha możliwe też, że nie ma żadnych bolców [np. jupiter 37a nie ma żadnych bolców i przesłona działa bez żadnych udziwnień]. Mogę jeszcze fotki jakieś podrzucić jak chcesz ;P

edit: porobiłem zdjęcia, zaraz wrzucę. swoją drogą ja też mam przejściówkę z lublina i mój e-1 się nie skarży

Obrazek

4 - pierścień przesłony ustawiony na 16, popychacz nie wciśnięty i jak widać - nic się nie stało
    5 - helios z przykręconą przejściówką. w czerwonym kółku widać, że bolec jest wepchnięty do środka

Piękne dzięki za szczegółowy instruktaż.
    Będę próbować.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    olifant
    (...)

P.S.
    Po dokładnym zbadaniu stwierdziłem, że mam dwa różne obiektywy: jeden to
    MC HELIOS 44 58/2, a drugi HELIOS 44 58/2.
    Czy może wiesz, który lepszy i czym się w praktyce różnią?
    Pozdrówka

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    z MC
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ten z mc ma dodatkowo powłoki antyodblaskowe
    .

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant

Obrazek

Drogi Olifant,
    Udzieliłeś mi (chyba nie tylko mnie) kompetentnej informacji na temat współpracy lubelskiej przejściówki z obiektywem aparatu tradycyjnego.
    Zadałeś sobie niemało trudu (specjalne fotografie) aby z inżynierską wręcz precyzją wyjaśnić dokładnie co i jak.
    Myślę, że to w pełni zasługuje na przyznanie Ci wyróżnienia "pomógł".
    Zabiegałem o to, ale niestety, nie odniosłem sukcesu w tym zakresie.
    Szkoda.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    spoko, w końcu nie jesteśmy tu dla punktów
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Punkty może przyznawać tylko założyciel wątku.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jakoś zagubiłem ten wątek

pewnie dlatego że z tematu przejściówki zboczył w pewnym momencie na celowniki kątowe

a jak widzę rozrósł się do wyjątkowo pokaźnych rozmiarów.

Za użyteczne odpowiedzi rzeczywiście chciałem wyróżnić Olifanta.
    Dzięki !!

Jak już jesteśmy w temacie przejściówek.
    Z tego co mi się wydaje na dzień dzisiejszy mamy dwóch produkujących i dilujących nimi na Allegro . Jedna z Lublina druga z Wodzisławia śląskiego. namiar na gościa w moim poście na stronie 8.

Ja jestem zadowolony. Z przejściówki - wykonana bardzo ładnie i solidnie nie ma mowy o opiłkach czy tandecie. DWA - poziom gościa który ją sprzedał. Otóż po tym jak ją kupiłem okazało się że po zapięciu Sonnara 200 2.8 obiektyw ma delikatrne luzy. Spytałem faceta czy ten typ tak ma i czy mam to polubić, a ten odpisał, ze nie miał wtedy ciaśniejszych, ale po moim powrocie z wyjazdu wymieniją na własny koszt na ciaśniejszą- jeśli bedę chciał.

Tak więc jak powiedział tak zrobił. przejścióweczka sprawuje się super. zarzutów do niej nie mam TYLKO JEST BEZ POPYCHACZA... w każdym razie gdyby ktoś pytał to takie jak mam polecam z czystym sumieniem

pozdrawiam

dobas

Mieszka w
    Sewilla
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    Jak już jesteśmy w temacie przejściówek.
    Z tego co mi się wydaje na dzień dzisiejszy mamy dwóch produkujących i dilujących nimi na Allegro . Jedna z Lublina druga z Wodzisławia śląskiego
    dobas
    Te 2 o ktorych piszesz to:
    http://allegro.pl/item151497278_adap..._e500_m42.html
    i
    http://allegro.pl/item151934467_redu...s_4_3_m42.html

mamy do wyboru jeszcze jedno zrodlo procz tych 2-och:
    http://allegro.pl/item153491985_adap...zjaponski.html
    i teraz mam pytanko, zastanawiam sie raczej nad tymi czarnymi z blokada bolca - w sumie wygladaja podobnie, powiedzialbym, tak samo, ale moze takie same nie sa czy ktokolwiek jest w stanie wyrazic jakiekolwiek sugestie :>

i jeszcze jedna kwestia: mam pierscienie makro m42, kupujac adapter montuje heliosa, a gdybym chcial nastepnie na pierscien wkrecic Zuiko z Olka? potrzebuje adapter odwrotny czy cos innego? czy mozna cos takiego w ogole dostac? jak najlepiej zlaczyc w jednosc osprzet o ktorym pisze?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów