Czy ktoś z forumowiczów ma/używa Super-TAKUMAR'a 1,4/50mm? Jeśli tak to jak to szkło się spisuje na pełnej dziurze i czy jest warte pieniędzy które trzeba na nie wydać (jedno z droższych szkieł pod M42 jakie są na alledrogo)
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
Generalnie to 29mm musisz zrobić razy 2...... także z szerokiego konta to zostaje niewiele....;/ Ale szkiełko w miarę ok. Jeszcze do końca go nie przetestowałem - pierwsze odczucia pozytywne...
Hej,
Prosze o pomoc...
Byc moze taka informacja juz byla podawana, wowczas prosze o ponowienie...
W przypadku jasnych szkiel M42 i Olka - ilosc swiatla wpadajacego jest spora, co jest b fajne, ale i wowczas na matryce pada rowniez odbite juz w srodku od puszki swiatlo... powoduje zakłamanie obrazu.
Jak ograniczyc w M42 wplyw odbijanego swiatla wewnatrz puszki?
(jak przez mgłę pamiętam informację od Irka jak to zrobić, ale nie mogę tego odszukac na formu...)
Sawa.
Wpisz w szukajce maska lub przejrzyj wątki zaczete przez Irka.
Proszę 2 kliknięcia, 3sekundy i wynik mamy https://forum.olympusclub.pl/showthr...ighlight=maska
Ostatnio edytowane przez magnum ; 26.07.08 o 14:31
Boskie szkiełko
Ktoś ma do sprzedania ?
Pewnie w tym też trzeba zastowosować maske - ciekawe czy w tym modelu była założona ...
Pytaj po angielsku, albo rosyjsku![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A co do maski ...
Czy ktos z klubowiczów próbował zastosować ją w swoim obiektywie M42 ??
Przymierzam sie do tego ale nie wiem co i jak ...
Może ktos to zrobił i może napisać tutoriala![]()
Wszystko masz w poście o masce. Wystarczy zrobić szablon wyciąć i wsadzić do adaptera
www.pledwon.unl.pl
OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R