Witam wszystkich
Dopiero zaczynam zabawe z fotografa jak i z M42. Mam okazje kupic obiektyw
Danubia 500mm F8.0 za 150 zl i teraz pytanie czy mozna uzyc tego obiektywu do M42 i czy cena jest adekwatna co do jakosci ??
Dziekuje wszystkim za pomoc
Witam wszystkich
Dopiero zaczynam zabawe z fotografa jak i z M42. Mam okazje kupic obiektyw
Danubia 500mm F8.0 za 150 zl i teraz pytanie czy mozna uzyc tego obiektywu do M42 i czy cena jest adekwatna co do jakosci ??
Dziekuje wszystkim za pomoc
Ostatnio edytowane przez kwiatulla ; 23.07.08 o 16:07
Dokladnie sam nie wiem bo dopiero zaczynam moja przygode z fotografia.
Ale wiem co chce fotografowac plener, przyrode i pozniej makro. Pytam sie o ten obiektyw bo kolega chce sprzedac i moze ta cena jest okazyjna wiec moze warto wziac.
Jesli masz stabilizacje to mozesz poprobowac przy ladnej pogodzie ustrzelic cos. Obiektyw jest lekki wiec sie nie nadzwigaszUzywam tradycyjny 300/5 i 300/4.5 lustrzany i od momentu jak kupilem ten drugi, 300/5 nie uzywam. Niestety takie szkielka mocno aberruja i trzeba przymykac, w moim przypadku z 4 do 8-11 zeby bylo w miare przyzwoicie. Lustra tego problemu nie maja ale maja za to inne wady...
Jak chcesz sie bawic w tele na m42 to sproboj krotsze tele najpierw (200-300mm), bo sie szybko zrazisz. 500mm w olku da 1000, a to ciezko utrzymac. Probowalem rubinara 500/8 z e-510, mozna poszalec ale trzeba iso ciagnac w gore i stabilizacje odpalic zeby miec szanse na ostre zdjecie.
Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 23.07.08 o 16:32
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dziekuje wszystkim za rady i troche poczekam i naucze sie korzystac z 14-42 i 40-150. A pozniej jednak zdecyduje sie na 70-300 choc nie powiem M 42 kusi mnie bardzo zeby sie pobawic i pokrecic recznie.![]()
Moim zdaniem tele na m42 to nie jest dobry pomysł. Np do sportu to już kompletna kicha. Trzeba by mieć ogromną wprawę, żeby coś dobrze ustrzelić na manualu. Ruch to problem gdy nie masz potwierdzenia ostrości. CAF w tele np. do sportu to podstawa.
Masz rację kwiatulla ostrzenie ręczne sprawia wiele frajdy a efekty mogą cię bardzo pozytywnie zaskoczyć. Jeśli chodzi o tele na m42 osobiście polecam Taira 3S 300mmm.
Wykręcik powiedz jak ci się spisuje ten pentakon 29mm bo przymierzam się właśnie do kupna jakiegoś szerokiego m42
Ostatnio edytowane przez kris70 ; 23.07.08 o 19:45