Strona 102 z 156 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.011 do 1.020 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1 Zobacz posta
    Jak to zrobić, aby w Exif pojawiła się informacja o użytej przysłonie w obiektywie manualnym M/42 ?
    Przecież to niemożliwe.... hmm
    Mój błąd, faktycznie, dzisiaj cały dzień zrzucałam foty i opisywałam foty i mi się kompletnie pokiełbasiło Oczywiście, że wartości 0. W przypadku M42 w miarę pamiętam wartości przysłony przy opisie, bo z Exifu jej się nie da odczytać. Z drugiej strony co to za obiektyw musiałby podpiąć, aby się wartość wyświetliła 1.4?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Mój błąd, faktycznie, dzisiaj cały dzień zrzucałam foty i opisywałam foty i mi się kompletnie pokiełbasiło Oczywiście, że wartości 0. W przypadku M42 w miarę pamiętam wartości przysłony przy opisie, bo z Exifu jej się nie da odczytać. Z drugiej strony co to za obiektyw musiałby podpiąć, aby się wartość wyświetliła 1.4?
    pewnie jakiś nowy canonowski i teraz pali głupa - zrezygnowałem z zakupu w sumie juz nieważne

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Pamiętaj, że na aledrogo sprzedawcy prawie nigdy nie podkładają zdjęć z danego modelu, tylko jak się trafi. Pomyśl - przy tej ilości sprzedawanych produktów komu by się chciało.
    Sam się spotkałem że przy zakupie polara gość napisał że przykładowe zdjęcia robione były Canonem, a z exifa wynikało że Kodakiem.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

push
    Gość
    dzięki za pomoc - w niedziele giełda zatem coś pewnie ustrzelę...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    PILNE! - Proszę o pomoc - nie wiedziałem gdzie zatem pisze tutaj

Sprawa wygląda następująco - chce kupić sobie
    CARL ZEISS JENA Pancolar 1.8/50mm
    LUB
    wersję MC Pancolara 1.8/50mm

oczywiście M42

Sprzedający wysłał mi dwa testowe RAW,y zrobione Canonem na tych szkłach - jednak w camera RAW wyświetla mi 1.4 | 55 | 1/1000 oraz 1.4|55|1/800

Tłumaczy to że nie ma potwierdzenia ostrości i tak poprostu ma być - bo niby canon daje takie fałszywe informacje gdy szkła nie pochodzą z systemu...

PRAWDA czy FAŁSZ??

coś mi tu śmierdzi bo jak może wyświetlić przysłone 1.4 gdy najmniejsza jest 1.8

Proszę o jak najszybszą odpowiedź kogoś kto ma jakiekolwiek doświadczenie z m42 - jeśli potwierdzicie wezmę jeszcze dziś jeśli to będzie kit to szkoda i tych 150zł
    na moim 40D z przejściówką z potwierdzeniem ostrosci przy szkłach m42 właśnie w exifie jest F1.4
    zależy to podobno od czipa niektóre pokazują F2.0
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Mam pytanie do właścicieli Super-Takumarów 50/1.4 - jaka jest średnica tego ustrojstwa dla filtrów? W necie spotkałem się z średnicą 49mm, ale dla wesji kompaktowej SMCP-M :/ (to wg Mikea Johnstona).

Możecie mi podać link do stronki ze specyfikacją Takumara (50/1.4 w wersji Super-). Byłbym bardzo dźwięczny ;P

------
    Dobra, juz sobie poradziłem: http://www.m-fortytwo.info/ViewAllTakumars.php
    Wszystko wskazuje na to, że mam Model II, z charakterystyczną białą kropka w miejscu f/2 na pierścieniu przesłony
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 27.06.08 o 12:02
    "There's no such thing as free titties"

push
    Gość
    Giełda Fotograficzna [Wawa]
    Pentacon 1.8 /50 - wyłapany za 55zł (stan bardzo dobry)

pierwsze moje manualne ostrzenia:

1. Jakiś kwiat doniczkowy

crop 1:1
    oczko mojej amstaffki

dzikie róże strzał z balkonu przez kraty

kwiat doniczkowy

róża

sorrka za przypadkowe kadry
    takie same szkło na allegro 120/150 zł

dokładnie takie same szkiełko i podobny stan:

wniosek:

spotykamy się na giełdzie w wawie

była jeszcze cała gama szkiełek m42 z ciekawszych Pancolar 1.4 MC za 210zł stan b.dobry

ciekawiło mnie też 1.8 OM Zuiko - 160zł

aha
    przejściówka z blokadą 38zł (4/3 na m42) gratis sciereczka do czyszczenia optyki...
    Ostatnio edytowane przez push ; 29.06.08 o 11:47

Awatar Peterek
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Inna beczka

Chyba tutaj bo nie znalazłem innego forum. Mam coś takiego, obiektyw - Prakticar 2,8/135 MC Pentacon w b. dobrym stanie. Nie jest to M42 a trochę podobne do "bagnetów" 3/4 (nie pasuje). Czy ktoś oświeci lajkonika czy istnieje jakiś adapter na to cudo? Oczywiście tylko tryb manualny mimo, że ma styki.
    veritas temporis filia est
    DLP czy szkło ?

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peterek Zobacz posta
    Chyba tutaj bo nie znalazłem innego forum. Mam coś takiego, obiektyw - Prakticar 2,8/135 MC Pentacon w b. dobrym stanie. Nie jest to M42 a trochę podobne do "bagnetów" 3/4 (nie pasuje). Czy ktoś oświeci lajkonika czy istnieje jakiś adapter na to cudo? Oczywiście tylko tryb manualny mimo, że ma styki.
    Take cuś?
    http://magma.home.pl/komis/product_i...roducts_id/712
    "There's no such thing as free titties"

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Peterek wklej może zdjęcie tego mocowania.
    EDIT: już widzę.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów