Strona 101 z 156 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.001 do 1.010 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Faktycznie, nie zauważyłam tego słowa "optyczne" myślałam, że chodzi o nieużywanie zwykłych przejściówek.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    bez OPTYCZNYCH przejściówek...

nie bez przejściówek.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... tak czy inaczej .... ciekaw jestem - może ktoś używał.... przypuszczam, ze komfort obsługi jest jak M42... czyli nieco ograniczony...
    Tyle, ze w wielu przypadkach (pomijając stare wyjątki) są optycznie nawet lepsze od M42 (nowsze powłoki, ... itd) może się mylę...

Awatar burbot
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    Super, dzieki za odp, juz w zasadzie wiem co wiedziec chcialem (no, moze poza ta minimalna odlegloscia ostrzenia)

Hrabia Miód - z checia przejrzalbym Twoja galerie, ale chyba cos nie tak z linkiem

czyli ze tego, tak? ale ten watek ma ilosc postow szybko dazaca do nieskonczonosci...ciezko cos znalezc

nieznajomosc regulaminu z mojej strony?
    sory, bede juz pamietal
    Przydał by się link jakiś bo nie kumam
    DMC-G2 & E-510 & 14-54 mm & 9-18 mm & 14-42 & FL-36 & MMF-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ostatnio nabylem fajne tele 300mm, i tu nasuwa sie pytanie. Czy mozna polaczyc adapter m42 z ec-14/ec-20? Chcialbym dodac jeszcze te pare mm i nie wiem czy lepiej dac telekonwerter m42 czy ec-14 (ktory przy okazji pasowalby do zd). Ktos probowal takiego polaczenia?
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Używam połączenia Sonnara 300 z EC-14 do E-500 - sprawdza się całkiem dobrze. Próbowałem też połączenia tego obiektywu z telekonwerterem M42 (ruskim TK-2M) - tutaj pogorszenie jakości obrazu było wyraźne. Nie sądzę zresztą, żeby było możliwe znalezienie konwertera M42 jakości EC-14 (inna epoka, inna klasa). Poza tym dostępne konwertery M42 mają najczęściej powiększenie 2x i utratę jasności obiektywu o 2 działki przysłony - nawet w miarę jasny obiektyw robi się ciemny.
    Ponieważ interesuje mnie fotografowanie przyrody (ptaki), więc szukałem czegoś o możliwie długiej ogniskowej, co pozwalałoby jeszcze robić zdjęcia z ręki (łażenie po lesie ze statywem uważam za lekkie przegięcie - chociaż nie zdziwię się jak ktoś uzna za paranoję łażene z Sonnarem 300). Wydaje mi się, że znalazłem optymalne (jak na moje możliwości finansowe i potrzeby) rozwiązanie właśnie przez połączanie Sonnara 300 z EC-14. Mam tele o ogniskowej 420 ze światłem 5,6, użyteczne od pełnej dziury (ostatnie to już zasługa Sonnara).

push
    Gość
    PILNE! - Proszę o pomoc - nie wiedziałem gdzie zatem pisze tutaj

Sprawa wygląda następująco - chce kupić sobie
    CARL ZEISS JENA Pancolar 1.8/50mm
    LUB
    wersję MC Pancolara 1.8/50mm

oczywiście M42

Sprzedający wysłał mi dwa testowe RAW,y zrobione Canonem na tych szkłach - jednak w camera RAW wyświetla mi 1.4 | 55 | 1/1000 oraz 1.4|55|1/800

Tłumaczy to że nie ma potwierdzenia ostrości i tak poprostu ma być - bo niby canon daje takie fałszywe informacje gdy szkła nie pochodzą z systemu...

PRAWDA czy FAŁSZ??

coś mi tu śmierdzi bo jak może wyświetlić przysłone 1.4 gdy najmniejsza jest 1.8

Proszę o jak najszybszą odpowiedź kogoś kto ma jakiekolwiek doświadczenie z m42 - jeśli potwierdzicie wezmę jeszcze dziś jeśli to będzie kit to szkoda i tych 150zł

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ciężko mi powiedzieć, bo nie mam Canona. Na pewno w Olympusie wyświetla się przysłona poprawnie (sprawdzam w Exiferze). Jeśli już to szukaj odpowiedzi na forum Canona (lub googluj), bo wyraźnie ta sprawa (o ile to prawda) zależy od body.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak to zrobić, aby w Exif pojawiła się informacja o użytej przysłonie w obiektywie manualnym M/42 ?
    Przecież to niemożliwe.... hmm

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1 Zobacz posta
    Jak to zrobić, aby w Exif pojawiła się informacja o użytej przysłonie w obiektywie manualnym M/42 ?
    Przecież to niemożliwe.... hmm

zatem powinno pojawiać się 0.0 jak to ma miejsce w innych lustrach cyfrowych...

a nie parametry
    1.4
    55
    1/1000 lub 1/800

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów