Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia

jacek2004
    Gość
    nieboraku jeszcze jedna uwaga do twojego testu. Teraz ostrzysz na kartce której płaszczyzna jest jest pod kątem 45 stopni do płaszczyzny matrycy. A najlepiej by było aby aparat ostrzył na płaszczyznę która jest równoległa do matrycy i która jest umiejscowiona na lini ostrzenia. Daję schematyczny rysunek jak to powinno wyglądać. Jeśli zrobisz tak jak napisałem to masz 100% pewności że aparat powinien wyostrzyć na lini ostrzenia. Płaszczyzna ostrzenia powinna mieć kontrastowy wzorek.

Tak jak to robisz do tej pory to nie masz nigdy 100% gwarancji że aparat wyostrzył na lini ostrzenia. Przy dobrym oświetleniu AF może słapać ostrośc nawet na fakturze czystej, białej kartki papieru, i potem nie dziwi że raz niby jest ostro przed a raz za linia. Twój test niczego nie sprawdza, i jak na moje oko to wysztko z aparatem masz ok.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jacku, jaki artystyczny rysunek. Nowy talent ?

P.S. zgadzam sie z Tobą co do testu
    było sobie życie

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Jacku, jaki artystyczny rysunek. Nowy talent ?
    He he czasami coś trzeba wyrzeźbić bez aparatu

Mieszka w
    zagranica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Dopiszę jeszcze, że warto było by chyba przeczytać instrukcję używania tego konkretnego testu. Powstawała ona co prawda dla Nikona d70, ale geometrii się nie zmieni.
    chyba przeczytałem

Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Tak czy inaczej OPANUJCIE SIĘ.
    Wydałem kilka k plnów - chciałbym wiedzieć co mam. A z racji tego, że jestem kompletnym nowicjuszem w świecie luster, nie potrafię być tak obiektywny, jak w innych dziedzinach. Stąd pytam was, bardziej doświadczonych użytkowników Olympusów, ale nie potraficie powiedzieć czegoś bez sarkazmu - bardzo mi miło

Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    nieboraku jeszcze jedna uwaga do twojego testu. Teraz ostrzysz na kartce której płaszczyzna jest jest pod kątem 45 stopni do płaszczyzny matrycy. A najlepiej by było aby aparat ostrzył na płaszczyznę która jest równoległa do matrycy i która jest umiejscowiona na lini ostrzenia
    Jak na mój gust, taki test powinien być wykonany w różnych warunkach, zarówno 45*, jak i rónolegle - w końcu aparat ma za zadanie robić zdjęcia elementów będącyh pod różnymi kątami do matrycy (ot, choćby przykład latarni z cytowanego testu )

BTW - z mojej strony EOT, a Olek idzie do pudełka i pewnie go sprzedam, a za kasę kupię sobie jakiegoś kolejnego prostego, głupiego kompakta, dzięki któremu nigdy nie będę musiał zaglądać na jakieś forum, o coś pytać, prosić o poradę. Zaoszczędzę kupę czasu, kasy i życia . Było miło chłopaki. Trzymcie się ciepło i poręczy - i Olka.

Do M/A - proszę o usunięcie kona użytkownika nieboraku

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez nieboraku
    Jak na mój gust, taki test powinien być wykonany w różnych warunkach, zarówno 45*, jak i rónolegle - w końcu aparat ma za zadanie robić zdjęcia elementów będącyh pod różnymi kątami do matrycy (ot, choćby przykład latarni z cytowanego testu )
    Tyle, ze jak zrobisz tak jak napisałem powyżej to masz powtarzalne warunki testu. AF powinien łapać ciągle na tą samą płaszczyznę. I jeśli ostrość będzie wypadała gdzie indziej niż na lini ostrzenia to będzie definitywnie oznaczało że masz FF lub BF.

Zgadzam się z tobą, że w rzeczywistych warunkach AF łapie się na różnie pochylonych powierzchniach, no i ostrość czasami wychodzi tak jak wychodzi. Dodatkowo przy mocno otwartej przesłonie GO jest niewielka i o błędy łatwo.

Ja na przykład w 90% robię fotki na maksymalnie otwartej przesłonie, jedynie przy krajobrazach przymykam do f8, f11 no i w ZD 35-100 używam 2.8 bo na 2.0 jest tak mała GO (czasami poniżej 1 cm, zazwyczaj kilka cm) że niewielkie ruch modela powodują wyjście ze strefy ostrości.

Generalnie można powiedzieć tak: Dlaczego w Olkach czasami jest nieostro? Bo ludziska trzaskają na pełnych dziurkach i często GO jest za mała. A przykładowo jak ktoś ma SIgmę lub Tamrona to tam z definicji ma ustawione f8 (duża GO) bo w innym wypadku mydło "fabryczne".

Ostatnio poczytałem wątek o Sigmie 17-70mm2.8-4 macro i się popłakałem, mianowicie użytkownicy doszli do wniosku że to szkiełko trzeba używać z f8 i ogniskowymi 28-50mm bo w innym wypadku jest mydlarnia Tylko po jaki grzyb Sigma pisze takie parametry na tym szkiełku.

Apropos parametrów. Ostatnio używając ZD 7-14mmf4 miałem ustawione f4 i po wciśnięciu przypadkiem przyciska podglądu GO usłyszałem w obiektywie cyknięcie domykającej się przysłony i leciutko pociemniało w wizjerze, czyli oznaczało to by, że ZD 7-14mm mogłyby mieć lepszą jasność niż f4 może nawet f2.8 ?? tyle że pewnie przy tej przesłonie paramety by się pogorszyły.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    BTW - z mojej strony EOT, a Olek idzie do pudełka i pewnie go sprzedam, a za kasę kupię sobie jakiegoś kolejnego prostego, głupiego kompakta, dzięki któremu nigdy nie będę musiał zaglądać na jakieś forum, o coś pytać, prosić o poradę. Zaoszczędzę kupę czasu, kasy i życia . Było miło chłopaki. Trzymcie się ciepło i poręczy - i Olka.

No tak, obraziłeś się? Konta Ci nie skasuję, czekamy aż się odobrazisz i dokończysz eksperyment.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie wytrzymał napięcia i odszedł. "Słaby był herbatnik."
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

robin102
    Gość
    eeeee tam nieboraku nie przesadzaj , my tu prawie jak w rodzinie , nie ma o co kruszyć kopi. Może torchę cynizmu ,czy sarkazmu czasem się wkrada , ale to tak dla higieny. Złośliwi też bywamy z serdeczności .
    W każdym razie rób dalej test bo to potrzebnma robota. Każdy z Nas coś wnosi do tego forum i w tym jest siła . A na plenerku wypijemy sobie piweczko które wygram w zakładzie z Karolem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nieboraku chlopie takiego forum jak TO nie znajdziesz. Zobacz jakie zacietrzewienia panuje na cyberfoto. Skoro jestes osoba ktora obraza sie na wszystko i wszystkich a z tego co piszesz (malo tego co piszesz wiec moj osad mozebyc bledny) wnioskuje ze nie trafiles aparatem w swoj gust skoro poddajesz sie przy pierwszym lepszym tescie. Z tym jest jak z winem - powinno troszke odlezec. Nie pal sie, nie spiesz. Dzisiaj zrobiles tak - poczekaj tydzien az nabierzesz cierpliwosci i respektu i zrob ponownie i prawidlowo, albo przyswoj sobie ta dziedzine jaka jest fotografia. Wiesz ja sadzilem ze juz duzo wiem - ale jak czytam co pisza inni, z czym maja problemy z czym sobie radza a z czym nie to powiem ci ze czesc z nich mam juz za soba, zas inne to dopiero nieodkryte tereny albo wlasnie je odkrywam i jedynym rozwiazaniem jest nauczyc sobie radzic z nimi a nie od razu poddawac sie.

No ale jak to mowi moj tesc: "...bogatemu wszytsko wolno. Bogatego stać..."
    ...był Olek jest A6000