Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia

Mieszka w
    zagranica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niczym - v1 powinno być takie samo jak v2 jak v3 - robione były zdjęcia tylko z przerwami minutowymi... No nic, ponieważ chcę być pewny, to zrobiłem kolejną serię z obiektywem 17.5-45 i 40-150 - różne kombinacje przesłony, odległości. Jeśli są zainteresowani, mogę później wrzucić linki do pomniejszonych zrzutów.
    Po wgłębnej analizie stwierdzam, że są minimalnie zdjęcia ostrzone dalej, ale jest to zakres 2-4mm - chyba nie ma co kopi kruszyć i lecieć z tym do serwisu, bo mogą jesczze bardziej spieprzyć

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nieboraku. Zanim wpadniesz w panikę (i przy okazji przerazisz kilku innych klubowiczów), proponuję nieco usystematyzować "test", a nie robić partyzantki.
    • Test musi być wielokrotny (z 6-10 pomiarów dla jednej ogniskowej).
    • Włączony Antishake.
    • Obiektyw za każdym razem rozostrzony przypadkowo (raz do przodu raz do tyłu).
    • Odległośc od bagnetu do kartki pomiarowej dokładnie zmierzona.

Wprowadź pomiary (odczytane organoleptycznie) do Excela i policz mediany, porównaj z głębią ostrości dla danej odległości, przysłony i ogniskowej.
    Jeżeli pomairy będą znajdować się wewnątrz obszaru głębi ostrości - jest to naturalne, tak działa autofocus.
    Jezeli pomiary będą wykraczać poza głębię ostrości z rozrzutem w obie strony, to niedoskonałość AF związana z ciemnym słabym szkłem. Niejest to ani FF ani BF. Szkło 17,5-45 jest marne. Jak przed premierą E500 dostałem komplet z 17,5 cośtam cośtam, to myślałem, że się rozpłaczę. Na premierze miałem robić za fachowca, a wydawało mi się przez chwilę, że to będzie straszna porażka. Aparat z tym szkłem ostrzy jak kompakt. Założenie 14-45, 14-54, 11-22 powoduje, że problemy z AF znikają.
    Jeżeli wszystkie pomiary będą się ukladać po jednej stronie punktu, na który ostrzyłeś, zapakuj aparat i wyślij do serwisu, bo masz problemy z autofocusem.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moim zdaniem jest żle.Robiłem dziś identyczny test z E1 i 14-54 wyszło dużo lepiej.
    Moja rada zamknij wizjer do tego testu.

Mieszka w
    zagranica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nieboraku. Zanim wpadniesz w panikę (i przy okazji przerazisz kilku innych klubowiczów), proponuję nieco usystematyzować "test", a nie robić partyzantki.
    Partyzantka się czasem przydaje - przynajmniej zmusiła kogoś do podpowiedzenia w jaki sposób rzetelnie przeprowadzić test - i o to chodziło. Dziś już mi się nie chce, ale w najbliższym czasie zrobię tak, jak piszesz, i wtedy powrócę do tematu z informacjami jak mi wyszło.
    btw - wiem, że 17.5-45 nie jest idealny i sporo mu brakuje, ale 40-150 czasem w akcji też mnie zawodził, stąd zastanowienie się.
    No i tak w ogóle ja nie mam zamiaru nikogo przerażać - pokazałem, co mi wyszło i zapytałem - od tego tu jesteśmy, by sobie pomagać i podpowiadać
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

front focus back focus FF/BF

o ile dobrze pamietam to tylko jedna osoba kiedys na forum miala problem z BF czy FF... i chyba skonczylo sie na serwisie.

Byla tez jakas dyskusja na temat budowy systemu 4/3 vs. inne aparaty a FF/BF... moze ktos pamieta linka lub przypomni koncowe przeslanie

/EDIT
    No wlasnie tak mi sie zdaje ze koncowe przeslanie brzmialo tak jak napisal The z00m - Olympusy nie mają FF/BF
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

The z00m
    Gość
    Zaczyna działać stadna panika. Olympusy nie mają FF/BF. Na taką ilość sprzętu jedna/dwie osoby miały rzeczywiste problemy z AF.

robin102
    Gość
    no i mnie wystraszyliście, a jutro jadę na urlop , i może mam FF lub BF i góry mi wyjdą za ostre, który aparat wziąć , który mabłedny AF który nie ma , panika totalna, już się spociłem he he he he
    zgadzam się z Radkiem test musi być usystematyzowany i mieć jak najmniej zmiennych , łacznie ze światłem i innymi tam....

Mieszka w
    zagranica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Heh, ale tak się nie śmiałeś przy tak prozaicznej rzeczy jaką jest zakup baterii , a ja kupiłem i używam, przy okazji nie podając napięcia na ogniwie do trzeciego miejsca po przecinku .
    Dla mnie lustro to zupełna nowość, i interesuje mnie wszystko. Stąd zainteresowanie wątkiem. Ponieważ zawodowo zajmuję się troszkę inną działką, niż aparatami fotograficznymi, to moja wiedza jak je testować jest ściśle ograniczona. Pominę milczniem, że w moim świecie każde urządzenie się wzorcuje wcześniej, nim go się użyje, stąd z wielką radością pobawiłem się aparatem, by wykluczyć wszelkie czynniki błędu urządzenia i aby być pewnym że to tylko moja niedoskonałość.
    cheers

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dopiszę jeszcze, że warto było by chyba przeczytać instrukcję używania tego konkretnego testu. Powstawała ona co prawda dla Nikona d70, ale geometrii się nie zmieni.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Re: front focus back focus FF/BF

Śmieszne jest to co tu się zaczyna dziać. Jakaś ogólno niezrozumiała panika. Pewnie każdemy wyjdzie że ma jakiś problem z ostrzeniem ? hehehehehehe

Tak czy inaczej OPANUJCIE SIĘ.

Ja miałęm faktyczny problem, który był widoczny gołym okiem(nie męczyłem maniakalnie aparatu aby wycisnąć z niego że coś jest nie tak). Testy zrobiłem tylko dla serwisu aby wiedzieli o co chodzi. Poczytajcie trochę jak sie rozkłada GO może to rozwiąże problemy z brakiem ostrości hehehehe.
    było sobie życie