irupo czyli w końcu jak , poprawili działanie AF w Twoim E-1.
irupo czyli w końcu jak , poprawili działanie AF w Twoim E-1.
Do autora wątku:
[1]. Ostrość sprawdzisz robiąc zdjęcie linijki. Aparat koniecznie na statywie.
[2]. Ustaw sobie jeden punkt łapania ostrości. E-1 nie podświetla punktu, którym złapał ostrość, stąd zapewne rozbieżność pomiędzy wizją autora a zdjęciami z aparatu. Ja mam ustawione na punkt środkowy i już nie narzekam, choć miałem problemy podobne do Twoich.
Po przeczytaniu problemów jakie miał fotomic zaczołem i ja sprawdzać swojego E-1 i było prawie tak samo . Wysłałem aparat do serwisu w Czechach a tam go tylko sprawdzili pobieżnie wgrali jeszcze raz soft i odesłali .Aparat nie został naprawiony , więc telefon za telefonem do polskiego serwisu i kierownik wziął temat w swoje ręce i ponownie wysłał do serwisu cały czas pilotując mojego E-1 .Wzamian dostałem zastępczego do focenia i mogłem czekać cierpliwie . Po 2 tygodniach dostałem swojego .Został dobrze naprawiony i teraz wiem że warto było działać , dobrze ustawia ostrość , trzyma dobrze baterię . Na zakończenie podziękowanie dla p. Pożarowskiego - kier. polskiego serwisu za dopilnowanie naprawy i dla fotomic że poruszył ten temat i szczegółowo opisał jak testował i pobudził mnie do działania .
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Ja swojego E-1 kupowałem w Niemczech (Szwabki nie podbiły mi gwarancji co ostatnio zauważyłem) i jak dotąd nie miałem z nim problemów. Pod wpływem panikiBF postanowiłem dzisiaj sprawdzić czy nie ma przypadkiem tego czego dotąd nie zauważyłem
Ostrzy w punkt.
Ostrość łapana na 50mm.
Ostrość łapana na butelkę (trzecia od końca) po Krupniku z własnej roboty naleweczką
![]()
Ostrość łapana na butelkę (druga od końca) z jakimś cholerstwem, które pija moja połóweczka
Sry za te zdjątka, ale wolę by ktoś jeszcze zerknął. Może ja sobie jeno wmawiam, że jest ok![]()
a z jakim szkłem test robiłeś . Ja też tak na "oko" nie zauważyłem tego problemu, ale zainspirowany problemem irupo i fotomica też pewnie po urlopku zrobię taki teścik co by się utwierdzić, że jest OKi , chyba, że nie jest
Szkło 14-54. Nie wiem czy jest sens powtarzać test z przykładowo 50'ką? Zresztą jutro pstryknę i na 50-200 i na 50Zamieszczone przez robin102
![]()
czy to mialbyc test na back focus? https://forum.olympusclub.pl/forum7/...-bf-vt3818.htm (tam masz linki do tablic testowych)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jeronimo ja nie mam czasu na drukowanie tablic. Zrobiłem najprostrzy test jaki można zrobić. Jeden z naszych kolegów, który stwierdził u siebie problem z AF focił klawiaturę. Czy ktoś fotografował tablice testowe?Zamieszczone przez Jeronimo
No to kiedyś narobiłęm zamieszaniahehehehe. Nie panikować. Co do 50 macro to z tego co wiem na podstawie długich rozmów z jednym forumowiczów(który to też miał) to u niego było właśnie na 50 macro a 14-54 było OK(chyba - nie pamiętam, najprawdopodobniej).
Do tego jak przyszła ta 50 macro z serwisu to się okazało że chłopaki dali mu gratis dużą rysę na przedniej soczewce ;/
było sobie życie
Dzisiaj sprawdzę BARDZO WNIKLIWIE (dotąd niczego niepokojącego nie zauważyłem) AF z każdym posiadanym obiektywem. Co do rys na soczewkach powstałych podczas napraw serwisowych... nie wiem czy tego rodzaju uszkodzeń nie robią ludzie złośliwie. Jak można uszkodzić soczewkę w serwisie? Chyba, że rozgrywają obiektywem piłkarskie mistrzostwa serwisantów.Zamieszczone przez fotomic
Coraz częściej słyszy się przypadki uszkodzeń szczególnie optyki przez serwisy.
Cieszę się, że nie mam sprzętu KM bo jak dotąd nie czytalem niczego pochlebnego o serwisie Adder.