to wrzucaj remikk70@wp.pl zobaczymy w czym problema , może coś ja też mam nie tak.
to wrzucaj remikk70@wp.pl zobaczymy w czym problema , może coś ja też mam nie tak.
Z niektórymi już korespondowałem z innymi nie. Przeczytajcie mój wątek gdzie miałem autentyczny problem z AF będziecie wiedzieli na 100% czy i Wy macie. Możecie mieć tylko złudzenie, albo zawiedzone nadzieje
było sobie życie
fotomic właśnie na podstawie Twojego tematu zadziałałem i tak jak u Ciebie za pierwszym razem wtopa z Czechami i ponowne wysłąnie ale już to pilotuje p. Pożarowski .W Czechach wgrali mi ponownie soft , bo wszystkie ustawienia były pozmieniane . Tak jak opisałeś , podejście polskiego serwisu po drugiej interwencji jest na 100% , dzisiaj dostaję na podmiankę aparat , a z moim działają .
robin102 wyśle dzisiaj wieczorkiem zdjęcia to zobaczysz
Nara , muszę troszkę popracować .[/b]
E-1 14-54 +ZD 50 /2+ PS-SHLD2 + FL-50 +UV HOYA HMC Super +EP-2
drugiej? przed fotomicem byly trzy moje (czwarta wraz z nim), sadze, ze po tym chlopaki z czech wiedza co maja robic z aparatami z PLZamieszczone przez irupo
zycze pomyslnego zakonczenia sprawy
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Też tak myślę, aczkolwiek zastanawia mnie ilość wystąpienia tej usterki :/Zamieszczone przez cra3y
było sobie życie
a mnie zastanawia, ile tych przypadków ma pokrycie w wadliwym AF a ile w ocenianiu ostrości na podstawie pliku JPG... nigdy nie wiadomo.
sugerujesz, że ocenianie ostrości na podstawie JPG nie ma sensu? ja mam podobny problem z AF i nie sądzę, by błąd w sztuce polegał na złej interpretacji czyli tym, co widać na pliku skompresowanym. może źle to rozumiem, ale nie spotkałem się jeszcze z usprawiedliwianiem braku ostrości na podstawie rozszerzenia pliku.Zamieszczone przez KaarooL
![]()
dinx6:
widzę, że musisz się jeszcze trochę nauczyć o różnicach między JPEG a ORF... nie wiem jak jest z E-500, ale w przypadku E-1 JPEG a ORF to dwa różne światy.
zapewne tak, bawię się w to od niedawna. mimo wszystko nie wytłumaczyłeś mi, dlaczego mydło na JPG powinienem uznać za stan "normalny". zdarzyło mi się widywać/ robić ostre jak brzytwa JPG i bynajmniej, nie były one wywoływane z RAW'ów. Twoje twierdzenie, że to dwa różne światy jest czystym truizmem biorąc pod uwagę fakt, że z jednej strony mamy do czynienia z plikiem surowym, z drugiej zaś z plikiem skompresowanym (ekh...to już wiem). odbiegasz tym samym od meritum, czyli jak stoi w temacie "Roznic w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia".Zamieszczone przez KaarooL
irupo bardzo jestem ciekaw jak sie Twoja historia zakonczyla. Jak teraz jest z ostrością. Wcześniej mając S5500 wiedzialem jaki jest kapryśny jesli chodzi o ostrość (pomimo ze sygnalizowal ze ja zpalal okazywalo sie ze jest inaczej) teraz majac E1 jest duzo lepiej, moge polegac na ostrosci. W S5500 potrafilo byc czasem 50% fotek nieostrych a reszta żyleta... Ale jednak mam watpliwości do co samej ostrości w mojego aparatu. Mimo ze jest to jednak nie jest to żyleta (i zapewniam ze bawilem sie tez ustawieniami w menu). Dzisiaj odebralem 40-150 wiec bede chcical potestowac i porownac oba obiektywy w tym samym zakresie ogniskowych przy tych samych przesłonach. Jestem niezmiernie ciekawy czy to juz moje skrzywienie i ze podswiadomie sie czegos dopatruje czego nie ma czy jednak mam racje.
...był Olek jest A6000