Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia

robin102
    Gość
    to wrzucaj remikk70@wp.pl zobaczymy w czym problema , może coś ja też mam nie tak.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Z niektórymi już korespondowałem z innymi nie. Przeczytajcie mój wątek gdzie miałem autentyczny problem z AF będziecie wiedzieli na 100% czy i Wy macie. Możecie mieć tylko złudzenie, albo zawiedzone nadzieje
    było sobie życie

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    fotomic właśnie na podstawie Twojego tematu zadziałałem i tak jak u Ciebie za pierwszym razem wtopa z Czechami i ponowne wysłąnie ale już to pilotuje p. Pożarowski .W Czechach wgrali mi ponownie soft , bo wszystkie ustawienia były pozmieniane . Tak jak opisałeś , podejście polskiego serwisu po drugiej interwencji jest na 100% , dzisiaj dostaję na podmiankę aparat , a z moim działają .

robin102 wyśle dzisiaj wieczorkiem zdjęcia to zobaczysz

Nara , muszę troszkę popracować .[/b]
    E-1 14-54 +ZD 50 /2+ PS-SHLD2 + FL-50 +UV HOYA HMC Super +EP-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irupo
    fotomicTak jak opisałeś , podejście polskiego serwisu po drugiej interwencji jest na 100% , dzisiaj dostaję na podmiankę aparat , a z moim działają .
    drugiej? przed fotomicem byly trzy moje (czwarta wraz z nim), sadze, ze po tym chlopaki z czech wiedza co maja robic z aparatami z PL

zycze pomyslnego zakonczenia sprawy
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Cytat Zamieszczone przez irupo
    fotomicTak jak opisałeś , podejście polskiego serwisu po drugiej interwencji jest na 100% , dzisiaj dostaję na podmiankę aparat , a z moim działają .
    drugiej? przed fotomicem byly trzy moje (czwarta wraz z nim), sadze, ze po tym chlopaki z czech wiedza co maja robic z aparatami z PL

zycze pomyslnego zakonczenia sprawy
    Też tak myślę, aczkolwiek zastanawia mnie ilość wystąpienia tej usterki :/
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a mnie zastanawia, ile tych przypadków ma pokrycie w wadliwym AF a ile w ocenianiu ostrości na podstawie pliku JPG... nigdy nie wiadomo.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    a mnie zastanawia, ile tych przypadków ma pokrycie w wadliwym AF a ile w ocenianiu ostrości na podstawie pliku JPG... nigdy nie wiadomo.
    sugerujesz, że ocenianie ostrości na podstawie JPG nie ma sensu? ja mam podobny problem z AF i nie sądzę, by błąd w sztuce polegał na złej interpretacji czyli tym, co widać na pliku skompresowanym. może źle to rozumiem, ale nie spotkałem się jeszcze z usprawiedliwianiem braku ostrości na podstawie rozszerzenia pliku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dinx6:

widzę, że musisz się jeszcze trochę nauczyć o różnicach między JPEG a ORF... nie wiem jak jest z E-500, ale w przypadku E-1 JPEG a ORF to dwa różne światy.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dinx6:

widzę, że musisz się jeszcze trochę nauczyć o różnicach między JPEG a ORF... nie wiem jak jest z E-500, ale w przypadku E-1 JPEG a ORF to dwa różne światy.
    zapewne tak, bawię się w to od niedawna. mimo wszystko nie wytłumaczyłeś mi, dlaczego mydło na JPG powinienem uznać za stan "normalny". zdarzyło mi się widywać/ robić ostre jak brzytwa JPG i bynajmniej, nie były one wywoływane z RAW'ów. Twoje twierdzenie, że to dwa różne światy jest czystym truizmem biorąc pod uwagę fakt, że z jednej strony mamy do czynienia z plikiem surowym, z drugiej zaś z plikiem skompresowanym (ekh...to już wiem). odbiegasz tym samym od meritum, czyli jak stoi w temacie "Roznic w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irupo bardzo jestem ciekaw jak sie Twoja historia zakonczyla. Jak teraz jest z ostrością. Wcześniej mając S5500 wiedzialem jaki jest kapryśny jesli chodzi o ostrość (pomimo ze sygnalizowal ze ja zpalal okazywalo sie ze jest inaczej) teraz majac E1 jest duzo lepiej, moge polegac na ostrosci. W S5500 potrafilo byc czasem 50% fotek nieostrych a reszta żyleta... Ale jednak mam watpliwości do co samej ostrości w mojego aparatu. Mimo ze jest to jednak nie jest to żyleta (i zapewniam ze bawilem sie tez ustawieniami w menu). Dzisiaj odebralem 40-150 wiec bede chcical potestowac i porownac oba obiektywy w tym samym zakresie ogniskowych przy tych samych przesłonach. Jestem niezmiernie ciekawy czy to juz moje skrzywienie i ze podswiadomie sie czegos dopatruje czego nie ma czy jednak mam racje.
    ...był Olek jest A6000