Ostatnio robiłem zdjęcia w teatrze z lampą błyskową (tło czarne i postacie lekko oświetlone ) i zauważyłem ze miałem piknięcie o ustawieniu ostrości że jest ok a przegladając na kompie miałem wrażenie że zdjęcie jest nie ostre .Natomiast robiąc w naturalnym oświeleniu i po potwierdzeniu ustawienia ostrości oraz wzrokowym ocenieniu że jest wszystko ostre , po przegraniu na kompa mam wrażenie ze zdjęcie jest zamydlone , nie ma takiej samej ostrości jak oceniając przez obiektyw ostrość przed zrobieniem zdjęcia , Tak samo robiąc twarz i ustawiając ostrość na nią po przegraniu na kompa nie ma tak ostrych żrenic są jakby zamydlone . Jak można przetestować aparat i obiektyw aby sprawdzić czy jest wszystko ok i prawidłowo ustawia ostrość . Dodam że ustawienia w aparacie np kontrast i inne mam na 0. Tak samo robiąc kwitnący krzak na przysłonie 22 reszta za nim była nieostra a powinna być głebia ostrości ( robiłem kwitnącą gałaskę w odległości 30 cm od obiektywu a za nim inne kwitnące kwiaty)Inny przykład na przysłonie 22 to robiłem nad wodą kępe trawy , byłem w odległości 2 m za kepką woda i drugi przeg w odległości około 6 m i przeg jest już zamazany bez głebi ostrości , czy może jest to dla cyfraka za daleka odległość aby była widoczna głebia ostrośći , czy może oglądając zdjęcia na kompie jest róznica i monitor oszukuje , może mi coś podpowieecie gdzie jest bład .
Pozdrawiam