Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia

Ostatnio robiłem zdjęcia w teatrze z lampą błyskową (tło czarne i postacie lekko oświetlone ) i zauważyłem ze miałem piknięcie o ustawieniu ostrości że jest ok a przegladając na kompie miałem wrażenie że zdjęcie jest nie ostre .Natomiast robiąc w naturalnym oświeleniu i po potwierdzeniu ustawienia ostrości oraz wzrokowym ocenieniu że jest wszystko ostre , po przegraniu na kompa mam wrażenie ze zdjęcie jest zamydlone , nie ma takiej samej ostrości jak oceniając przez obiektyw ostrość przed zrobieniem zdjęcia , Tak samo robiąc twarz i ustawiając ostrość na nią po przegraniu na kompa nie ma tak ostrych żrenic są jakby zamydlone . Jak można przetestować aparat i obiektyw aby sprawdzić czy jest wszystko ok i prawidłowo ustawia ostrość . Dodam że ustawienia w aparacie np kontrast i inne mam na 0. Tak samo robiąc kwitnący krzak na przysłonie 22 reszta za nim była nieostra a powinna być głebia ostrości ( robiłem kwitnącą gałaskę w odległości 30 cm od obiektywu a za nim inne kwitnące kwiaty)Inny przykład na przysłonie 22 to robiłem nad wodą kępe trawy , byłem w odległości 2 m za kepką woda i drugi przeg w odległości około 6 m i przeg jest już zamazany bez głebi ostrości , czy może jest to dla cyfraka za daleka odległość aby była widoczna głebia ostrośći , czy może oglądając zdjęcia na kompie jest róznica i monitor oszukuje , może mi coś podpowieecie gdzie jest bład .
    Pozdrawiam
    E-1 14-54 +ZD 50 /2+ PS-SHLD2 + FL-50 +UV HOYA HMC Super +EP-2

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja mam nieraz cos podobnego. Jak sam wskarze pole autofocusa to nieraz wychodzi nieostre, a jezeli robie na automacie i wybiera sam to jest ok...
    Chyba trzeba lepiej poznac sprzet
    Co do drugiej czesci pytania to ustawiasz za duzą wartośc przysłony a za blisko obiektyw od obiektu....
    Ja robie plenery i ustawiam przyslone na f 11 i wszystko jest ostre....wiec musisz pokombinowac.
    Proponuje abys skorzystał z programow tematycznych-w twoim przypadku- KRAJOBRAZ i odczytal jaka olek dobral przyslone i inne ustawienia i uczyl sie na tym. Potem probuj sam
    Pozdrawiam
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Olek E-1 nie ma programów tematycznych i dobrze , w starym moim analogu Pentax Z-20 były programy tematyczne ale nigdy z nich nie korzystałem .Jeżeli chodzi o głebie ostrości to dzisiaj rozmawiałem ze specem od systemu 4/3 poleconego przez serwis Olympusa i powiedział żeby focić do przysłony 11 i wiecej nie stosować.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jakieś dziwne sytuacje opisujecie... Co to byłby za "AF system", gdyby nie ustawiał na punkt? (tak było u mojego kolegi w canonie 20D).
    Dla mnie błąd 1cm (przy większej dziurze) jest nie do przyjęcia --Ratowanie się przysłoną 11 to jakaś dziecinada za przeproszeniem...pozdrawiam

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    irek50 sytuacja nie jest dziwna. AF ustawia dobrze mam potwierdzenie wzrokowe ale obraz po podejżeniu jest mdły jakby za mgła .Ten temat był przerabiany tu : http://www.olympusclub.pl/forum/view...r=asc&start=48 i tak moje zdjęcia wyglądają jak u fotomica. Aparat jest młody , dzisiaj ma miesiąc , może jeszcze go nie poznałem ale mam porównanie z Olympusa C-55 a tam robiąc te same zdjęcie jest ostre . Decyzja podjęta , wysyłam do serwisu .
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    oczywiście jeśli jest błąd to tylko sewis --pozdrawiam

robin102
    Gość
    Żeby się nie wymądrzać to wydaje mi się Irupo ,że nie do końca przyzwyczaiłeś się do sposobu łapania ostrosci przez AF w E -1 , Ja też go mam od trochę od ponad miesiąca zaledwie , chyba w tym samym czasie kupowalismy o ile pamietam i pierwsze straly to były straszne skuchy . Wydawało mi sie ,że gorzej ostrzy niż mój poczciwy E300, a E-1 ostrzy już moim zdaniem na mniejszą różnice w kontraście , poćwiczyłem i teraz się przyzwyczaiłem . Nie daje utofocusowi błądzić ,a w ogóle to mimo słabych obiektywow które posiadam w dobrym świetle coraz częsciej ostrze manualnie.

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    robin102 masz racje kupiliśma prawie razem (zrezygnowałem kupno u p. Eweliny dla Ciebie ) . Jeżeli chodzi o AF to raczej go poznałem . W wizjerze mam wszystko ostre i nawet reczne doostrzenie nic nie zmienia , tak samo jest na samym manualu a zdjęcia są mdłe .Dzisiaj zrobiłem zdjęcia testowe synowi sama twarz Olim C-55 i E-1 i jest różnica gdybym wiedział jak się wstawia zdjęcia w post to bym wstawił . Zrenice i skóra w C-55 jest ostra a w E-1 jest mdła pomimo że wyostrzałem recznie i manualnie , może AF jest dobry i dobrze ustawia a bład tkwi w matrycy ale od tego jest serwis , wysle do nich testowe zdjęcia robione jednym i drugim aparatem i niech ocenią , czy to jest wada czy tak musi być . Jak wróci z serwisu to napiszę o wynikach potyczek z serwisem .

robin102
    Gość
    Irku porównywanie fotek z E-1 i c55 to straszliwy błąd ( nie poczuj się urażony) W kompakcie jest tak ,że soft apartu rozbudowany, lecz prymitywny ciągnie wszystko na MAX i saturacje i kontrast i OSTROSĆ tak ,że dla wielu osób foty z kompaktu na pierwszy rzut oka są "lepsze" i to zazwyczaj o ostrość chodzi. Dla mnie plik z lustrzanki nawet w JPG , ale lepiej w ORF to dopiero materiał wyjściowy do robienia zdjecia ale niestety już w ciemni fotograficznej jaką jest w dzisiejszych czasach komputerek. Nie jestem w tym za biegły bo już starszy pan ze mnie, ale jakoś tam sobie radze w Olympus Studio lub ACDsse pro i fotki wychodza naprawdę ostre , a łatwo je przeostrzyć bo na pliku z lustra mozna wszystko ciągnac prawie w nieskończoność. Wyobraź sobie ,że ja mam Olka C5050 to jest dopiero mistrz świata w ostrosci , jaśniutki obiektywik i superszczegółowy. Na początku to myśłem ,że mi sie lustrzanka spierdykoliła jak zacząłem porównywać foty z lustra i z tego kompaktu. teraz potrafie robić fotki ostrzjsze niż te zC5050 , a z kompaktu wydają mi się ,że jest jak pod wodą . Z tą różnicą ,że ja to robie , a nie aparat. Z tegoż to powod niestety nie robię dużo zdjec bo zazwyczaj nad każdym trzeba choćby troszkę poślęczeć , a tego nie lubię . Kupno cyfrowej lustrznki spowodowało u mnie wzrost wymagań pod względem jakosć zdjeć, mam też analogowe lustro ciagle w użyciu , ale tu mnie to ominęło. Pstryk film do labu , a ja w tym samym czasie jadę na ryby.Zaladuj jakąś fotkę. Zarejestruj sie np na photobucket.com wklej tam fotkę, pod miniaturka bedziesz miał linka którego należy wkleić w posta ( ten ostatni link licząc od góry) Wstrzymaj sie z tym serwisowaniem.

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    robin102 dzieki za odpowiedz ale aparat poszedł do serwisu , podaj mi adres na skrzynkę to wyślę Ci zdjęcia i się wypowiesz czy to jest moja nie wiedza czy faktycznie bład aparatu i opisze Ci wczym problem i na co masz zwracać uwagę oglądając moje zdjęcia będą dwa więc skrzynki nie zapełnie
    Pozdrawiam Irek