Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: E-system i reporterka rajdowa - moje doswiadczenia

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    pleg: Miło mi, dzięki

Czasy i przesłony - bardzo, bardzo różnie. Aby uzyskać efekt poruszenia tła i "kręcących się" kół, zjeżdża się z czasami mocno w dół - np. do 1/60s. Ja zwykle używam 1/125s. Przesłona - jak wypadnie, nigdy mniej niż f4.
    Zdjęcie, do którego dałeś link, to inna sprawa: scena ma być "zamrożona" tutaj było bodaj 1/640s @ f5.6 i duża korekcja na +.

Ponieważ auta rajdowe często są w dużej mierze białe, warto odpowiednio korygować ekspozycję. W Olympusie trzeba korygować +0.3 do nawet +2 EV, ale to zależy od ogólnego rozkładu światła w scenie.

chomsky: owszem, ta sztuczka czasem działa, ale w takiej akurat reporterce nie za bardzo - zawodnicy jeżdżą różnym torem, czasem coś ciekawego dzieje się przed lub za miejscem na które wcześniej złapało się ostrość, itd. Poprzedni sprzęt - S602Z miał wolny AF i musiałem tę technikę stosować, przez co traciłem sporo okazji do fajnych zdjęć.

Pozdrawiam,
    Grzesiek

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Prawie zawsze uzywam sztuczki z analoga Mf.
    Ostrze recznie na jakis przedmiot przy ktorym bede focil, czekam na ta szybka rzecz, ktora sie pojawi w tym miejscu i wtedy foce. Wszystko jest ostre. Czy to zakret drogi, drzewo czy co tam jaest to samochod musi sie tam pojawic- no chyba, ze wypadnie z trasy. Gorzej gdy sie panoramuje, wtedy pewnie pozostaje dobiegaczka.
    Czesc.Ch,
    ================================
    Oczywiście jak wyżej jest to bardzo dobry sposób na omawiane focenie.
    Dyskusja toczy się chyba wokół E-300, a niewiem czy w menu tego modelu jest blokada AEL/AFL. Ja w E-1 w podobnych sytuacjach używam właśnie tej funkcji, która posiada wiele kombinacji powiązanej z wszystkimi trybami. Na początku rozgryzania tych nastawów można się gubić, jednak warto to opanować gdyż wszystkie inne sztuczki im nie dorównają. Za pomocą jednego przycisku błyskawicznie blokujesz ostrość lub expo... czy obie naraz - i tym samym przyciskiem błyskawicznie odblokowujesz przechodząc na auto. Wszystkie tryby posiadają 12-cie ustawień, co jest bardzo przydatne przy wszelkiego typu fotografii - wybierając według własnych preferencji.

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Foty - rewelacja!!! Mam kolege, który jezdzi regularnie z Olkiem E-300 na motocross i jest również zadowolony z szybkości.
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html