Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: E-system i reporterka rajdowa - moje doswiadczenia

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

E-system i reporterka rajdowa - moje doswiadczenia

Do napisania tego posta zainspirowało mnie kilka osób, które spotkałem na oesach 34 Rajdu Elmot-Remy, pytających, czy takim sprzętem (E-300) w ogóle da się fotografować rajdy samochodowe.

Elmot był dla mnie trzecim rajdem fotografowanym E-systemem, mogę więc conieco napisać. Najpierw niedogodności związane z jego używaniem:

1. Największa wada: tylko 3 pola AF mocno utrudniają kadrowanie. Przy takiej reporterce nie ma czasu na przekadrowywanie po złapaniu ostrości centralnym punktem - to chyba największy minus, pobożnym życzeniem byłby dla mnie 9-polowy AF.
    Paradoksalnie, na zdjęciach, które robiłem zestawem E-300 + radziecki Jupiter mogłem bardziej panować nad kadrem. Niestety, zamówione 40-150 nie dotarło do mnie na czas.

2. Działanie pomiaru światła. Może to i dobrze, kiedy aparat "pilnuje", by sceny się nie przepalały - a tak właśnie działa światłomierz w E-300, ale często musiałem korygować ekspozycję nawet o +1.3 EV do zmierzonego światła. Poprzednio posiadany Fuji S602Z moim zdaniem był pod tym względem lepszy.

3. Mały wizjer. To bolączka wszystkich DSLR klasy amatorskiej, niestety. Bardzo przydałby się większy.

Zalety:

1. Kolory. No cóż, Ameryki nie odkrywam, ale po ustawieniu prawidłowego WB, po prostu nie trzeba korygować kolorów w postprocesie. Wcześniej używany sprzęt nie dorastał w tym względzie Olympusowi do pięt

2. Wbrew pozorom, niezbyt szybki tryb zdjęć seryjnych i nieduży bufor nie jest problemem. Faktyczna szybkość wychodzi ok 2,5 kl/s. i 4 JPG SHQ w serii, co w zupełności wystarcza.

4. Szybkość i pewność AF jest całkowicie satysfakcjonująca (używałem szkła 14-45). Do rajdów samochodowych nie jest wbrew powszechnemu przekonaniu niezbędny super-hiper szybki AF, jak z Nikona D2x.

5. SSWF. Przy takim zapyleniu jak na rajdzie SSWF to genialne rozwiązanie, bez dwóch zdań!

6. Niewielka waga i wymiary sprzętu - pozwalają nie targać ze sobą kilogramów np. 3 km pod górę

Ogólnie: E-system nadaje się do fotografowania rajdów samochodowych. Absolutną bzdurą są bajki o wolnym AF, dużym opóźnieniu migawki, itd. Raz naładowany oryginalny akumulator wystarczył do zrobienia ok. 370 klatek, z przeglądaniem/kasowaniem niektórych fotek od razu w aparacie.
    Nawet w połączeniu z manualnym obiektywem można robić IMO przyzwoite fotki. SSWF dał radę przy wymianie szkieł, a karty "firmy" Dane-Elec <---kryptoreklama zdążyły wszystko ładnie zapisać. Nie miałem ani jednej sytuacji, w której nie zrobiłem jakiejś fotki, bo sprzęt był za wolny/nieodpowiedni. Jeśli straciłem jakieś okazje do zrobienia lepszych zdjęć to z powodu własnego braku doświadczenia czy zbyt wolnego refleksu.
    Na koniec uwaga nieco żartobliwa: tak w ogóle, to do rajdów fajnie byłoby mieć szkło o zakresie odpowiadającym 24-300 na pełnej klatce. Nie musiałoby być superjasne, wystarczy f4...

Na koniec, link do moich fotek z Elmotu, zapraszam do komentowania i dyskusji:

Galeria na mojej stronie
    Ta sama galeria na rallyonline.pl:
    http://www.rallyonline.pl/g.php?1&pg...T&#91;id]=1499

Pozdrawiam,
    Grzesiek

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co do trzech pol AF - ciut "bawilem" sie sprzetem ktory oferowal ich wiecej, wcale nie jest lapiej. W ustawieniach auto nigdy nie ma pewnosci ktory zadziala, a po poprawce czesto i tak dziale ten co poprzednio.
    Juz wole 3 AF i mniej chaosu. I pytanko czy kierunkowe rozmycie tla na niektorych zdjeciach robiles juz pozniej - programowo ? Bo jesli nie i powstalo przez "prowadzenie" obiektu to gratuluje pwenej reki
    Tomek.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wszędzie rozmycie tła powstało dzięki stosunkowo długiemu czasowi, nie "dorabiam" poruszeń w PS.
    A co do większej liczby pól AF - chodziło mi bardziej o to, żebym mógł przed zrobieniem zdjęcia, myśląc nad kadrem, wybrać pole, znajdujące się np. w mocnym punkcie obrazu.
    3 pola AF w Olympusie ograniczają trochę pod tym względem.

Pozdrawiam,
    Grzesiek

robin102
    Gość
    Ładne te Twoje fotki .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mnie tez sie podobaja... zastanawiam sie tylko jaki musialbym kupic do swojej jedynki adapter m42 bo akurat to w tym temacie sie wogole nie znam. Bo obiektywy sa tanie do tego systemu...
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    BD
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja mam np. taki jak na tej stronie :
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1
    OLYPUS E-1 , ZD 14-54 , ZD 50-200 , 2 x OLYPUS FL-50R , E-300 , E - 420 , OLYPUS FL-36 , ZD 14-45 , ZD 40-150, PEN E-PL3 , MZD 14-42, Sigma 50 DG EX HSM

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja używam również adaptera od tego producenta. Z tym, że chyba ostatni raz używałem Jupitera przez przejściówkę, bo już jedzie do mnie 40-150.
    Poza tym - 270 mm z Jupitera zmusza do dalekiego odejścia od obiektu, wtedy często ktoś włazi w kadr, bo nie widzi, że stoisz 20 m dalej na łące...ale trzeba przyznać, że jak na szkło, kupione za 55 zł, Jupiter daje bardzo miłe efekty - to mój ulubiony obiektyw M42.
    Grzesiek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Mnie tez sie podobaja... zastanawiam sie tylko jaki musialbym kupic do swojej jedynki adapter m42 bo akurat to w tym temacie sie wogole nie znam. Bo obiektywy sa tanie do tego systemu...
    Użyj opcji szukaj na tym forum. Na temat połączenia M42 z E-Olkami powidziano już chyba wszystko.

Fajne te rajdowe foty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Prawie zawsze uzywam sztuczki z analoga Mf.
    Ostrze recznie na jakis przedmiot przy ktorym bede focil, czekam na ta szybka rzecz, ktora sie pojawi w tym miejscu i wtedy foce. Wszystko jest ostre. Czy to zakret drogi, drzewo czy co tam jaest to samochod musi sie tam pojawic- no chyba, ze wypadnie z trasy. Gorzej gdy sie panoramuje, wtedy pewnie pozostaje dobiegaczka.
    Czesc.Ch,

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Prawie zawsze uzywam sztuczki z analoga Mf.
    Ostrze recznie na jakis przedmiot przy ktorym bede focil, czekam na ta szybka rzecz, ktora sie pojawi w tym miejscu i wtedy foce. Wszystko jest ostre. Czy to zakret drogi, drzewo czy co tam jaest to samochod musi sie tam pojawic- no chyba, ze wypadnie z trasy. Gorzej gdy sie panoramuje, wtedy pewnie pozostaje dobiegaczka.
    Czesc.Ch,
    Mocne zdjęcie

http://foto.zuchowicz.net/index.php?id=186

Jestem pod wrażeniem całości. Podpowiedz jakie czasy i przesłony stosowałeś?
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki