Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Która wersja?

jacek2004
    Gość

Która wersja?

Zależy mi na jak największej liczbie opinii więc walcie śmiało, która wersja jest lepsza? Czy widzicie jakieś różnice? To co powiecie może mieć wiekopomne znaczenia dla fotografii

Wersja nr 1

Wersja nr 2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Przeworsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moim bardzo skromnym zdaniem zdjecie pierwsze jest o niebo lepsze, a dlaczego: jasniejsze, bardziej intensywne kolory lisci i drzew, niebo bardziej "burzowe", ladne odbicia w wodzie i mniej ludzi
    Na drugim kolory bardziej wyblakłe i przepalenie chyba widze.
    To taka opinia widziana okiem poczatkujacego amatora

Pozdrawiam

Kuba_psk

jacek2004
    Gość
    Dziękuje, opinia bardzo przydatna. Niech żyją nocne marki

Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zdjęcie nr jeden jest piękne, ale nienaturalne.. bynajmniej takie moje wrażenie..
    "grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Te pierwsze to chyba z dwóch składane, co?
    Mi też zdecydowanie bardziej ono leży... Tzn. zdjąłbym może trochę świateł z drzew, ale o wiele lepiej się patrzy na tą fotę, gdy nie widać przepalonej altanki.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gosiek
    zdjęcie nr jeden jest piękne, ale nienaturalne.. bynajmniej takie moje wrażenie..
    PRZYNAJMNIEJ, PRZYNAJMNIEJ!

http://czerski.art.pl/?n=288&m=c

Ludzie, uczcie się pisać po polsku!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Dla mnie lepsze drugie (choć przepalenie trochę przeszkadza). Pierwsze jest nienaturalne - dół kadru o ostrym słońcu, a na niebie prawie tornado. Ja osobiście nie lubię zbyt nasycownych kolorów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    pierwsze jest bardziej dramatyczne, kontrastowe... ale chyba takze mniej naturalne. Drugie jest bardziej zgodne z naturą ale przepalenie nieco przeszkadza...
    Ktore bardziej sie podoba? Mam mieszane uczucia. Zerknąłem pare razy i nie umiem jednoznacznie...

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Strasznie ciężko wybrać ale chyba bardziej dwójka.
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

jacek2004
    Gość
    Dzięki za obserwacje, porównania i wnioski.

Z tymi fotkami to było tak. Pierwsza to sklejka HDR z trzech JPEGów wywołanych co 1,667EV z tego samego RAW. Obiektyw bez żadnych filtrów. Obróba na szybko, nie dłużej niż 1 minuta, starałem się mniej więcej dopasować wygląd do fotki nr 2. Oczywiście powyłaziły różne syfki na granicy drzew i nieba. Generalnie gdybym nie starał się przyciemnić nieba to fotka wyszłaby bardziej naturalnie. Oto materiał wyjściowydo fotki nr 1

Druga fotka to CPL i szara połówka ND4 na niebo (powinna być jeszcze druga połówka na wodę - drewienko altany byłoby może ładniejsze). Niemniej jednak zachodu ze zrobieniem foty nr 2 było więcej. Nakładanie filtrów (przy cokinie jest co robić). Statyw obowiązkowo bo po założeniu polara i połówki czas się znacznie wydłużył (pierwsza 1/200 druga 1/80 ), a i tak druga jest chyba lekko poruszona, bo wiało mocno a mam strasznie dupny statyw, lub lustro klapnęło.

Moje wnioski są takie, że można żyć bez fitrów (przy ZD 7-14 nie mam wyboru). Cena programu (99$) do HDR jest mniejsza niz minimalny komplet cokin (reduktor, uchwyt, CPL, 2xpołówka ND4 - oryginały 800zł , chińska podroba - nie gorsza chyba - 350zł taką posiadam właśnie).

Niemniej jednak przy tego rodzaju fotkach CPL i szarapołówka bardzo się przydaje.

Mam też fotkę nr 1 zrobioną dodatkowo z CPL nakręcanym Hoya HMC (czyli bardziej poręcznym w użyciu). I z tego zdięcia HDR byłby o niebo lepszy. Oto ta fotka:

Ciekwe co Wy na to?

PS
    Dodam tylko że w czasie zabawy z fitrami o mały pikuś nie zostałem pożarty przez komary