Zależy mi na jak największej liczbie opinii więc walcie śmiało, która wersja jest lepsza? Czy widzicie jakieś różnice? To co powiecie może mieć wiekopomne znaczenia dla fotografii![]()
![]()
![]()
Wersja nr 1
Wersja nr 2
![]()
Zależy mi na jak największej liczbie opinii więc walcie śmiało, która wersja jest lepsza? Czy widzicie jakieś różnice? To co powiecie może mieć wiekopomne znaczenia dla fotografii![]()
![]()
![]()
Wersja nr 1
Wersja nr 2
![]()
Moim bardzo skromnym zdaniem zdjecie pierwsze jest o niebo lepsze, a dlaczego: jasniejsze, bardziej intensywne kolory lisci i drzew, niebo bardziej "burzowe", ladne odbicia w wodzie i mniej ludzi![]()
![]()
Na drugim kolory bardziej wyblakłe i przepalenie chyba widze.
To taka opinia widziana okiem poczatkujacego amatora![]()
Pozdrawiam
Kuba_psk
Dziękuje, opinia bardzo przydatna. Niech żyją nocne marki![]()
zdjęcie nr jeden jest piękne, ale nienaturalne.. bynajmniej takie moje wrażenie..
"grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam gdzie chcą.." - z olympusem c-770..
Te pierwsze to chyba z dwóch składane, co?
Mi też zdecydowanie bardziej ono leży... Tzn. zdjąłbym może trochę świateł z drzew, ale o wiele lepiej się patrzy na tą fotę, gdy nie widać przepalonej altanki.
PRZYNAJMNIEJ, PRZYNAJMNIEJ!Zamieszczone przez gosiek
http://czerski.art.pl/?n=288&m=c
Ludzie, uczcie się pisać po polsku!
Dla mnie lepsze drugie (choć przepalenie trochę przeszkadza). Pierwsze jest nienaturalne - dół kadru o ostrym słońcu, a na niebie prawie tornado. Ja osobiście nie lubię zbyt nasycownych kolorów.
pierwsze jest bardziej dramatyczne, kontrastowe... ale chyba takze mniej naturalne. Drugie jest bardziej zgodne z naturąale przepalenie nieco przeszkadza...
Ktore bardziej sie podoba? Mam mieszane uczucia. Zerknąłem pare razy i nie umiem jednoznacznie...
Strasznie ciężko wybrać ale chyba bardziej dwójka.
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Dzięki za obserwacje, porównania i wnioski.
Z tymi fotkami to było tak. Pierwsza to sklejka HDR z trzech JPEGów wywołanych co 1,667EV z tego samego RAW. Obiektyw bez żadnych filtrów. Obróba na szybko, nie dłużej niż 1 minuta, starałem się mniej więcej dopasować wygląd do fotki nr 2. Oczywiście powyłaziły różne syfki na granicy drzew i nieba. Generalnie gdybym nie starał się przyciemnić nieba to fotka wyszłaby bardziej naturalnie. Oto materiał wyjściowydo fotki nr 1
Druga fotka to CPL i szara połówka ND4 na niebo (powinna być jeszcze druga połówka na wodę - drewienko altany byłoby może ładniejsze). Niemniej jednak zachodu ze zrobieniem foty nr 2 było więcej. Nakładanie filtrów (przy cokinie jest co robić). Statyw obowiązkowo bo po założeniu polara i połówki czas się znacznie wydłużył (pierwsza 1/200 druga 1/80 ), a i tak druga jest chyba lekko poruszona, bo wiało mocno a mam strasznie dupny statyw, lub lustro klapnęło.
Moje wnioski są takie, że można żyć bez fitrów (przy ZD 7-14 nie mam wyboru). Cena programu (99$) do HDR jest mniejsza niz minimalny komplet cokin (reduktor, uchwyt, CPL, 2xpołówka ND4 - oryginały 800zł , chińska podroba - nie gorsza chyba - 350zł taką posiadam właśnie).
Niemniej jednak przy tego rodzaju fotkach CPL i szarapołówka bardzo się przydaje.
Mam też fotkę nr 1 zrobioną dodatkowo z CPL nakręcanym Hoya HMC (czyli bardziej poręcznym w użyciu). I z tego zdięcia HDR byłby o niebo lepszy. Oto ta fotka:
Ciekwe co Wy na to?
PS
Dodam tylko że w czasie zabawy z fitrami o mały pikuś nie zostałem pożarty przez komary![]()