Proszę o podpowiedż jak ustawia sie podnoszenie lustra , tzn. ustawiam samowyzwalacz na np. 2 sek. a lustro jak - 1sek?
Proszę o podpowiedż jak ustawia sie podnoszenie lustra , tzn. ustawiam samowyzwalacz na np. 2 sek. a lustro jak - 1sek?
Jaki aparat?
Nie wiem jak w E-300/500, ale w E-1 w menu ustawia się czas do wyboru 1,2,3 ... sekund po jakim czasie od podniesienia lustra otworzy się migawka.
Jeśli nie masz ustawionego samowyzwalacza i np 3sek na podniesienie lustra, to po naciśnieciu spustu lustro idzie natychmiast do góry i po 3 sek jest otwierana migawka.
Jak masz ustawiony samowyzwalacz na 2 sek i podniesienie lustra na 3 sek, to po naciśnięciu spustu po 2 sek podnosi się lustro i po następnych 3 sek otwiera się migawka.
Pewnie w E-300/500 jest podobnie.
Mam E- 300.
Witam.
Czy stosujecie cały czas ‘wstępne podnoszenie lustra’? Jeżeli fotografuje z ręki – czy duże ma znaczenie ustawienie wartości np. na 1s?
Wstępne podnoszenie lustra przy fotografowaniu z ręki chyba nie ma większego sensu.
To tylko do statywu, żeby przed wyzwoleniem migawki zdążyły ustać wszelkie drgania.
A z ręki? Po co?
do-kła-dnieZamieszczone przez Oleryk
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Osobiście nie używam, nie byłem pewien do czego dokładnie ta funkcja jest wykorzystywana, ale już wiem – dzięki.
Bez tego nie da się zrobić w nocy gwiazdek, ale jak sie ustawi na kilka sekund to pomaga.
Abedin
nie myl pojęć... anti-shock ma się nijak do powstawania "gwiazdek".