Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 152

Wątek: Dlaczego nie ma Olympusów E-system w sklepach?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    jak miałby być to już by był ten E coś tam coś tam
    W tym roku poznasz następcę E-1. Spoko.
    Zapewne na Photokina2006. Przeca oficjalnie już Włodarze Olympusa wypowiadali się o terminie prezentacji następcy E-1.

Nie martwię się -czy- lecz -za ile-...

Mam nadzieję, że wystartuje z pułapu max. 8000 zł. Tak bym za 18-24 miesiące mógł go kupić gołego za około 4000 zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Słuchajcie, cenotwórstwo kwitnie w każdej branży począwszy od motortzacji a na budownictwie skończywszy.
    Tylko konkurencja wymusza złagodzenie pazernictwa producentów i posredników handlowych.
    Złota zasada mówi,że najlepiej jest przeczekać , oczywiście jeżeli jest to możliwe.
    Po wodotryskach cenowych zawsze przychodzi uspokojenie.
    Pamietam jak zobaczyłem w sklepie E-1 za ponad 13000 zł. Westchnąłem i pomyślałem sobie abstrakcja dla amatora.
    Ale cały czas śledziłem obniżki i w końcu kupiłem ten wymarzony z 14-54 za 3300.
    I wcale mi nie przeszkadza , że już go nie produkują i że za chwilę będzie nowszy model. Ten E-1 to jest cudo. Odnoszę to do 5050 i modeli konkurencji w cenie do 8000 zł.
    Wychowany jestem na analogach i klasycznej fotografii więc ten szum na który tak narzekają niektórzy wcale mi nie przeszkadza, on jest taki jak na negatywach- przyjemny.
    Staram się nie wychodzić powyżej ISO 400, z przyzwyczajenia , bo takich negatywów używałem gdy szukałem wyższych czułości..
    A jak juz muszę używać ISO 1600 czy 3200- sporadycznie to tylko po to aby archiwizować .
    Potem z tym szumem można trochę powalczyć, ale ci co mają takie foty wiedzą ,że ich klimat jest i tak niepowtarzalny.
    Wiadomo, że o klimacie zdjęcia decyduje światło i jeżeli jest go mało to wysokie ISO także sprawy nie rozwiąże.
    Koledzy,na dużych ISO wzystko u wszystkich szumi a poza tym chciałbym porównać jakość zdjęć tak po np 4 latach strzelania po kilkanaście tysięcy rocznie z E-1 i odpowiedników konkurencji.
    Jak będzie wyglądała ostrość i szumy u konkurencji, skoro nie chwali sie ona gwarantowanymi przebiegami migawki a parametry ma od nowości na maksa.
    Czyli matryce także mają wyśrubowane parametry, co wpływa na trwałość.
    Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Następca E-1 kiedyś na pewno będzie tańszy. Do tego czasu E-1 dotrwa w dostojnej kondycji "kultowej lustrzanki".

Skoro szumy nie przeszkadzają, to dlaczego tak się o nich rozpisujemy? Mam wrażenie,że są jak pryszcze na twarzy nastolatki - niegroźne, zakochany chłopak i tak nie zauważy - a wszystkim innym przeszkadza. Właścicielce najbardziej.
    Ja lubię tę dziewczynę, ale nie jestem jej chłopakiem i nie podobają mi się te olympusowskie szumy - nie są wcale ładne ani przyjemne, ani też "analogowe" (co najwyżej na ISO 400), tylko szczypią w oczy plackami kolorów. Trzeba być zakochanym w Olympusie, żeby tego nie dostrzegać - a może to właśnie jest sposób...?

--
    emc2

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski
    Słuchajcie, cenotwórstwo kwitnie w każdej branży począwszy od motortzacji a na budownictwie skończywszy.
    Tylko konkurencja wymusza złagodzenie pazernictwa producentów i posredników handlowych.
    Złota zasada mówi,że najlepiej jest przeczekać , oczywiście jeżeli jest to możliwe.
    Po wodotryskach cenowych zawsze przychodzi uspokojenie.
    Pamietam jak zobaczyłem w sklepie E-1 za ponad 13000 zł. Westchnąłem i pomyślałem sobie abstrakcja dla amatora.
    Ale cały czas śledziłem obniżki i w końcu kupiłem ten wymarzony z 14-54 za 3300.
    I wcale mi nie przeszkadza , że już go nie produkują i że za chwilę będzie nowszy model. Ten E-1 to jest cudo. Odnoszę to do 5050 i modeli konkurencji w cenie do 8000 zł.
    Wychowany jestem na analogach i klasycznej fotografii więc ten szum na który tak narzekają niektórzy wcale mi nie przeszkadza, on jest taki jak na negatywach- przyjemny.
    Staram się nie wychodzić powyżej ISO 400, z przyzwyczajenia , bo takich negatywów używałem gdy szukałem wyższych czułości..
    A jak juz muszę używać ISO 1600 czy 3200- sporadycznie to tylko po to aby archiwizować .
    Potem z tym szumem można trochę powalczyć, ale ci co mają takie foty wiedzą ,że ich klimat jest i tak niepowtarzalny.
    Wiadomo, że o klimacie zdjęcia decyduje światło i jeżeli jest go mało to wysokie ISO także sprawy nie rozwiąże.
    Koledzy,na dużych ISO wzystko u wszystkich szumi a poza tym chciałbym porównać jakość zdjęć tak po np 4 latach strzelania po kilkanaście tysięcy rocznie z E-1 i odpowiedników konkurencji.
    Jak będzie wyglądała ostrość i szumy u konkurencji, skoro nie chwali sie ona gwarantowanymi przebiegami migawki a parametry ma od nowości na maksa.
    Czyli matryce także mają wyśrubowane parametry, co wpływa na trwałość.
    Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
    Nie, nie... nie róbmy sobie jaj. Szum jest nieporządany i basta. E-1 jest świetnym korpusem i ja również nauczylem się z szumami żyć. Oczywistym jest jednak, że KAŻDY wolałby by jego korpus mial użyteczne nie tylko ISO800, ale i ISO1600.

Konkurencja jest lepsza. Jednak Nikon nie rządzi... rządzi Canon. Jest kogo gonić i to dobrze dla nas klientów.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski
    .............Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
    heee a ja dlatego ,że ma dużo plusów dodatnich i mało minusow ujemnych
    , najbardziej jednak za to ,że nie musze dokupować innych obiektywów -inny producentów , nie muszę tracić czasu na eksperymnty i mogę zająć sie wędkowaniem

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    jak miałby być to już by był ten E coś tam coś tam
    W tym roku poznasz następcę E-1. Spoko.
    Zapewne na Photokina2006. Przeca oficjalnie już Włodarze Olympusa wypowiadali się o terminie prezentacji następcy E-1.

Nie martwię się -czy- lecz -za ile-...

Mam nadzieję, że wystartuje z pułapu max. 8000 zł. Tak bym za 18-24 miesiące mógł go kupić gołego za około 4000 zł.
    idę o zakład ,że nie będzie (z maniakalnym uporem popartym obserwacjami rynku)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    idę o zakład ,że nie będzie (z maniakalnym uporem popartym obserwacjami rynku)
    Możesz dokładniej napisać o co się zakładasz? Zacytowałeś tyle, że się zgubiłem i nie weim czy przyjąć twoje wyzwanie .
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    o kssszzzynkę żubra na najbliżym plenerku (po premierze E...), w Białowieży też był zakład ,ale niestety było po mojemu ,co mnie wcale nie cieszy .Jakos niestety nie chcemy zrozumieć ,że Oly zakończyl przygodę z aparatami pod profi , kurde przecież to widać i czuć.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    o kssszzzynkę żubra na najbliżym plenerku (po premierze E...), w Białowieży też był zakład ,ale niestety było po mojemu ,co mnie wcale nie cieszy .
    Nie wiem dlaczego chcesz mnie rozpijać?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    eee sam się też napiję bo będzie okazja - nowe body E (profi) wychodzi raz na wiele wiele lat, chyba ,że masz sprawdzone wiarygodne info, a to wtedy zakład byłby nieuczciwy