Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Korekcja winietowania

| OlyJedi Awatar chmiel75
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Korekcja winietowania

Gdzie w E300 jest opcja " Korekcja winietowania" ? a moze jest to efekt zachodzacy programowo ( bez opcji on/off) bez udzialu fotografujacego

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    RTFM

excel
    Gość
    Zainteresowalo mnie, zajrzalem do Wikipedii,... i sie dowiedzialem. Tak oto Wikipedia rozumie ten skrot.

RTFMpopularny akronim wyrażenia Read The Fucking Manual (ang. przeczytaj (tę) ********** dokumentację lub (ten) ********** podręcznik).

No prosze - jasno, wyraznie, przejrzyscie i... jednoznacznie. Nie ma zadnych watpliwosci.

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Read The Friendly Manual ...ach ta mlodziez

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Z dalszej części tekstu zacytowanego przez excela z wikipedii wynika, że jednak pierwotnym terminem jest „fucking”, czyli na polskie tłumacząc najłagodniej – „pieprzony”. Użycie poniższych skrótów jest to wyrażenie zniecierpliwienia i oznajmienie nieufności i lekceważenia dla lamerów lub nowicjuszy. Takie dokładnie znaczenie ma skrót RTMF i nie pomoże tu maskowanie tego słowem „Friendly”, bo to słowo to jest wykręt. W tym przypadku nie było by dostatecznie „mocne”.
    Ogólnie słowo „fucking” weszło w USA do powszedniego języka, tak jak słowa „jebany” i „zajebisty” w Polsce. Jest to oznaka szerszego procesu - ciągłej pauperyzacji i schłamienia kultury.
    Poza tym, to co dobre jest w USA, nie znaczy, że jest dobre w Polsce. Kultura słowa wśród szerokich mas w USA, w tym wśród informatyków unosi się z najwyższym trudem ponad poziom bruku. Słowo „fucking” ma tam nieco inny wydźwięk – bardziej rubaszny i swojsko-codzienny niż u nas i jest upowszechniane głównie przez mass-media, których celem jest oglądalność i poczytność, a także w sieci, głównie przez teenagerów.

Cytaty z wikipedii uzupełniające cytat excela:

To avoid the use of the expletive "fucking" in the statement (which is offensive to some people), the "F" is often translated to another adjective, such as "Freaking", "Flaming", "Full", "Fine", "Friendly", "Fabulous", "Fascinating", or (especially for programmers) "FORTRAN". Alternatively, the "F" can be dropped entirely and the initialism rendered as "RTM" (Read The Manual).
    RTFA
    "Read The Fucking Article" - commonly used on Slashdot and digg, and usually said to someone who has obviously posted a comment without reading the relevant article.
    TFA
    "The Fucking Article" - also commonly used on Slashdot to refer to the article in question.
    RTFS
    "Read The Fucking Source" - commonly used by programmers to other programmers or sufficiently technically aware people who would benefit from looking at the source code.
    STFNG
    "Search The Fucking News Group" - probably goes back at least to the advent of DejaNews in 1995. The earliest citation Google Groups has for it is March 1999.
    STFW
    "Search The Fucking Web" - first seen on Usenet in 1996 (may also mean "so the **** what?")
    UTFG
    "Use The Fucking Google" - Variations include: FGI for "Fucking Google It" and the more polite version: GIYF for "Google is your friend"

Pzdr. TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    widzę że ekipa grubo się rozbujała...

teraz oczekujemy kolejnych pytań w stylu "a co to takiego ISO" i czy można to zmieniać w OLYMPUSACH.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Kaarool,
    Przecież te zwroty są uzywane tu na tym forumi i najprawdopodbniej bardzo duża część forumowiczów nie zna ani ich znaczenia, ani etymologii i kpinki z tego są niezrozumiałe.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    sorry, ale ja polewałem tylko i wyłącznie z tego winietowania. to chyba nie jest zabawne, że ktoś wydaje dwa kafle i nawet instrukcji nie obada.

| OlyJedi Awatar chmiel75
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    korekcja winietowania pojawia sie w upgrade softu wiec nie pitol mi tu o instrukcji..a jak komus ciezko napisac np czyt: inst na str nr...to moge mu juz po polsku powiedziec co mu w d... nara dzieki za odpowiedz.