Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: E-1 chyba usterka migawki

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-1 chyba usterka migawki

Ano własnie. Dwa dni temu podczas focenia migawka z tego swojego eleganckiego, cichego trzasku zaczęła przechodzić w coś co rozlega się jak zachrypnięte skrzypnięcie. Zaczęło się od czasów rzędu 1/30 - 1/100, ale zjawisko szybko rozsunęło się na każdy czas migawki. Zasada generalna, to 10-15 pierwszych zdjęć idzie normalnie a potem zaczyna chrypić. I to kurde chrypi tak, ze aż wibracje idą na dłonie!

Wyczyściłem wszystko w środku, ale syfu i tak nie było, a jak to było do przewidzenia skrzypienie pozostało.
    Mam też wrażenie, że od pewnego czasu aparat nie doświetlał właściwie zdjęć, ale to tylko hipoteza.

Serwisik po telefonicznym wysłuchaniu moich krzywd, zaordynował krótko i zasadnie: "nie focić, zabezpieczyć, nadać do nas i czekać na werdykt"

E-1 mam od wrzesnia, ale w sumie mało cykany, bo ma na liczniku ok 6 tys zdjęć. Tak myślę, ze w opisie usterki dodam chyba uwagę o tych niedoświetleniach ( sprawa jest taka, ze nawet na maksymalnie ściemnionym wizjerze, fotka wygląda normalnie, a na monitorach po zgraniu, ciemna o około 1,5 EV) Zupełnie nie można nic zweryfikować tym podglądem.

I dopiszę jeszcze, że mi się guma na uchwycie odkleja... Jak szaleć to szaleć... Fotomic, a moze dopisać, że mam wrazenie że jest niewielki back focus na krótkich ogniskowych?

NIe no, rozpisałem się, ale wczoraj minę miałem nietęgą... Skrzypi jak stara furtka, a mnie kurcze aparat jak na gwałt potrzebny... Ale mam kurtka pecha...
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

robin102
    Gość
    A robileś jakiś teścik na back focusa wcześniej . Gumę Ci przykleją nowa bo musza ją zerwać co by sprzet rozmontować bo pod spodem są śrubeczki do otwarcia body

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Witaj Morley, dawno Cię nie było, szkoda.

Usterka wygląda na poważną, radzę zastosować sie do rad serwisu, szkoda go dodatkowo katować i psuć mechanizmy.
    Co do aparatu, to dodatkowo można:

1.guma do wymiany
    2.poproś uprzejmnie o wymiane tasiemki od zbierania syfków
    3.co do BF to może podeślij mi kilka zdjęć do wglądu co by ocenić czy jest czy go nie ma (tak jak ja to kiedyś opisywałem jak wykryłem BF), w moim przypadku chłopaki mieli niezłą zagwózdkę, ale zrobili to jak nalezy(wiem że kolega z tego forum też miał problemy-i to nie jeden kolega). No i u mnie BF był na kazdej ogniskowej :/

P.S. Możesz mi podać adres swojej strony internetowej? Chyba miałeś tam też zdjęcia ślubne, bo gdzieś mi ją wsysło a zdjęcia były genialne.
    było sobie życie

robin102
    Gość
    fotomic Oj i Ciebie dawno nie było , wsiąkłeś w ten Wroclaw czy co. Gdzie sie rozpisywałeś o tym back focusie , sam bym sprawdził. A do Białowieżym mam nadzieje wpadniesz ???

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    fotomic Oj i Ciebie dawno nie było , wsiąkłeś w ten Wroclaw czy co. Gdzie sie rozpisywałeś o tym back focusie , sam bym sprawdził. A do Białowieżym mam nadzieje wpadniesz ???
    Oj niestety i ja mam bardzo mało czasu, szukam pracy i wogóle mam sporo zajęć narazie, teraz znowu długi weekend to też się chce odpocząć od tego komputera i problemów(dobrze że pogoda sprzyja imprezkom plenerowym) .

Ale czytam Was uważnie cały czas, tylko na pisanie brakuje mi czasu.

Tutaj jest mój wątek :
    http://www.olympusclub.pl/forum/view...er=asc&start=0

Tu też kawłek :
    http://www.olympusclub.pl/forum/view...er=asc&start=0
    było sobie życie