Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 40-150 czy 50

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

40-150 czy 50

Witam! jaki obiektyw jest "lepszy" jeżeli chodzi o zdjęcia portretowe a dokładnie chodzi mi o uzyskanie bardzo małej głębi ostrości za modelem. Pozdrawiam i dziekuje.
    1. 40-150mm f 3,5-4,5
    2. 50 mm f 2 Macro
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Żaden z wymienionych obiektywów nie jest typową portretówką (nie ma takiego w ofercie E-system), jednak oba dadzą oczekiwany przez Ciebie efekt. Wybór nalezy do Ciebie - pierwszy z obiektywów przyda Ci się jako niezłej jakości tele o uniwersalnym przeznaczeniu, drugi można unzać za szkło wręcz rewelacyjne niezbędne przy fotografowaniu makro... Ja postawiłbym na 50 f2 (opinia subiektywna!)

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    przejsciowka na system E i OM-owa 50-tka zalatwi sprawe krotkej glebi. No i tanio. Pzdr

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    tele dobre ale poza domem! w domu nie zrobisz ladnej GO.
    Ja kupilbym tele, a jako portetowke to jakis obiektyw na M42 za ok.100zl + przejsciowka (mam taki zestaw i jestem zadowolony). Chociaz nie ukrywam ze jak wygram w totka LOL to pierwsze co kupie to 50tke ZD :P
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    sliwka na forum jest fajny wątek ze zrobionymi ładnymi fotkami takiej rudej panny różnymi obiektywami zuiko ( chyba wszystkimi) Musisz poszukać . Ja sobie zaciagłem te foty w całości na kompa i podjąłem decyzje ,że póki co jak kasy nie przybędzie wystarczy mi do portretów 40-150 , ale 50 mm też mi się marzy.
    tu masz linka do kilku fotek portretowych zrobinych przeze mnie 40-150
    http://www.swiatfoto.pl/viewtopic.php?p=21712#21712

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    prawda jest taka ze 50 jest szkłem makro.... i do portretów jest trochę za ostra... daję ładną ostrość..ale przenosi tyle szczegółów... ze potem jest zawsze dużo pracy z twarzą modelki...

jeżeli nie lubisz bawić się nad zdjęciami.. to 50 będzie za dobra do tego.. kup 40-150
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    40-150 to obiektyw bardziej uniwersalny. Wykorzystasz go także do innych celów, nie tylko do portretów. Więc moim skromnym, na początek właśnie ten zoom.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

50 f2 ;-D

Witajcie koledzy.

Musze przyznać, że bardzo dziwią mnie porównania 50mm do 40-150 bo nijak się nie da tego porównać, do portretu 50mm jest o niebo, ba, o 2 nieba lepsza niż wspomniany zoom. Jesli jest dla kogoś zbyt ostro na 50 to niech zmniejszy wyostrzanie w swoim aparacie, a do poprawiania skóry modelek to MakeUp służy ;-D

Nie mówię, że 40-150 jest złe, np to http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-19604.php
    robiłem tym obiektywem i nie marudzę, ale 50mm jest o niebo lepsza.

Można by próbować porównać 50mmf2 jedynie do 50-200 f 2,8-3,5.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kwestia budzetu, ja bym wybral 40-150 z uwagi na uniwersalnosc,
    no i samemu obiektywowi nie mozna wiele zarzucic, fajny sprzet.
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

robin102
    Gość
    Fakt kwestia budżetu , obywam się jak na razie 40-150 ,ale marzy mi się 50mmf2 zeby sprawdzić co można wycisnąć z olka. jak pobrałem do porównania fotki z netu E300 z50mm F2 i fotki z Canona 50mm F1,4 to te foty z robione olkiem mimo ,że szkło ciemniejsze byly znacznie ostrzejsze , bardziej szczegółowe i dynamiczniejsze. sample były typowo testowe tych samych tematów.

Uprawnienia umieszczania postów