Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: E-500 - znawcy pomozcie

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zet, jeśli nie musisz uczyć się fotografować i oczekujesz, że ktoś tu napisze, iż Twoje zdjęcia są nieudane z winy aparatu, to obawiam się, że nie znajdziesz pomocy na tym forum.

Co do oglądania zdjęć na monitorze, jestem niemal przekonany, że... masz zbyt ciemny monitor. Nikt rozsądny nie wypowiada się na temat jasności zdjęć przed wykonaniem odbitek.

Kilka razy wypowiadasz też kwestię, która jest tępiona na wszystkich forach fotograficznych: "aparat robi zdjęcia". Nie będe się powtarzał kto robi zdjęcie.

Resztę uwag, które mi się nasunęły podczas czytania Twoich wypowiedzi zachowam na razie dla siebie, bo chyba i tak można już mieć wrażenie, że się czepiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wk.......rza mnie to bardzo

jak mi ktoś mówi o robieniu zdjęć. Robić zdjęć się uczyłem jak byłem dzieckiem czyli jakieś 20 lat temu i wtedy czytałem ksiązki o fotografii których ojciec który robił wystawy swoich zdjęć i też mnie tego uczył miał kilkadziesiąt.
    Ktoś robił zdjęcia jak miał jakąś praktikę bez światłomierza to robił.
    Tu przy takich aparatach jak jest wszystko ustawione na auto a obiekt mniej więcej prawidłowo oświetlony to aparat robi zdjęcie chyba że trzyma go jakiś debil.
    Dlatego pytam się was - jak się obsługuje takie naćkane eletroniką i opcjami w większości prtzypadków niepotrzebnymi szajstwo.
    I tłumaczę jak dzieciom a wy swoje - tak widziałem już w różnych forach różnae zdjęcia takie jak z mojego aparaty - czyli nie ciekawe barwy mało naturalne i mniej więcej dostateczna ostrość czyli normalna jak w każdym compakcie nawet za 600 zł.
    No skoro to ma być norma, to mi przykro.
    Myślałem że mnie ktoś rozumie.

A pro po.
    Zdjęcia robię piękne, wszyscy to mówią, ale nie uważam tego za żadną sztukę, to jest kwestia wyobraźni, a oczekiwania moje dotyczą tego co robi aparat, albo sprzęt, ale programowo już próbowałem w fotoshopie. Wyrazistości ani ogólnie kolorów tam nie polepszysz, możesz je zmienić trochę coś tam uwypuklić.

robin102
    Gość
    Tak ode mnie to na pełne tryby auto mogę sobie tylko pozwolić gdy wiem ,że zdjecie wyjdzie zadowalajacej jakosć czyli tak naprawde w dobrych warunkach oświetleniowych. w innych sytuacjach zawsze cos trochę kombinuje niby w manualu. Nie bierz do glowy . Ja po zakupioe lustrzanki i po pierwszysch 100 fotach schowałem ją do szuflady na dwa tygodnie !!!!! potem wyjąłem i się uczę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ...Robić zdjęć się uczyłem jak byłem dzieckiem czyli jakieś 20 lat temu i wtedy czytałem ksiązki o fotografii których ojciec który robił wystawy swoich zdjęć i też mnie tego uczył miał kilkadziesiąt.
    Niestety tą wiedzę musisz nieco zweryfikować. Zmieniły się techniki. Podstawy są ok, ale reszta jest w cyfrze zupełnie inna. Dynamika przetworników znacznie mniejsza, wrażliwość na temperaturę barwową znacznie większa. Ze wszystkim jest znacznie trudniej. Jedyna przewaga to, że ziarna brak.

Tu przy takich aparatach jak jest wszystko ustawione na auto a obiekt mniej więcej prawidłowo oświetlony to aparat robi zdjęcie chyba że trzyma go jakiś debil.
    Niestety mylisz się. Tak nie jest. To co każdy "debil" mógł utrwalić w ten sposób na filmie nie jest osiągalne dla kazdego na cyfrze. Dlaczego? Patrz punkt wyżej. Własciwie niemal z każdym zdjęciem trzeba kombinować inaczej.

Dlatego pytam się was - jak się obsługuje takie naćkane eletroniką i opcjami w większości prtzypadków niepotrzebnymi szajstwo.
    Tak samo jak analogowe "szajstwo" tylko trzeba zrobić i wiedzieć więcej. Jak już koledzy napisali. Robić w RAW i "wywoływać w programie do obróbki RAW. Razem z aparatem dostałeś "Olympus Master". Tam wszystko co na początek potrzebne jest.

I tłumaczę jak dzieciom a wy swoje - tak widziałem już w różnych forach różnae zdjęcia takie jak z mojego aparaty - czyli nie ciekawe barwy mało naturalne i mniej więcej dostateczna ostrość czyli normalna jak w każdym compakcie nawet za 600 zł.
    Niestety większość osób myśli, że kupując lepszy aparat będzie robić lepsze zdjęcia. Tymczasem to nie zależy od aparatu tylko od fotografującego i aparatu, łącznie. To najzupełniej normalne, że ograniczając się tylko do wymiany aparatu nie zrobisz lepszych zdjęć.

Zdjęcia robię piękne...
    Noo, wybacz stary, ale z takim podejściem daleko nie zajdziesz.
    Powodzenia i więcej pokory.

BTW: może pokaż kilka zdjęć? Będzie można coś konkretnie doradzić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zdjęcia robię piękne, wszyscy to mówią
    taaa, cioci się podobają, babci też...

nie wiem jak Wy chłopaki, ale ja myślę że ktoś nas tu wkręca, więc lepiej się zbytnio nie wczuwać. ale... jeśli to dzieje się naprawdę, to nie mam więcej pytań.

robin102
    Gość
    Joki nic dodać , nic ująć
    Zet napewno dojdziesz do wprawy i będziesz zadowolony

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Też zaczynam odnisić podobne wrażenie Kaarol Fajnie jest!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeśli jak piszesz umiesz robić zdjęcia, a aparat je psuje, to wyślij go do serwisu. To chyba jakaś prowokacja.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Czyżby zajazd wojowniczych rycerzy CANIKONTY z CF nas dotknął ???
    Tu na prowincji w OLKOLANDI.

Awatar Homek
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin i Joki... to są goście, którch posty winieneś przyswoić... Tyle kadzidła

Kiedy kupiłem e-500 myślałem, że złapałem za nogi... Nie złapałem. Trzeba się, kurna, uczyć.

To, oczywiście, ma znaczenie, że mówi się o Twoich zdjęciach, że są świetne - ale nie daj się zaczarować samemu sobie. Bo piksela nie okłamiesz.

Życzę Ci (i sobie) wytrwałości i jakiejś takiej cyfrowej pokory

Serdecznie życzę.
    Pozdrawiam. Dariusz Żak