Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: E-500 - znawcy pomozcie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 - znawcy pomozcie

kupiłem niedawno E-500 i robi czasem słabsze zdjęcia od mojego starego 4 MPX Rollei-a 3 letniego. O co chodzi ? Problem jest po pierwsze z kolorami - nie są za ciekawe - przewaga czerwieni, zdjęcia w pomieszczeniach z bliska są mocno ciemne, nawet ostrość przy pełnym słońcu nie jest lepsza niz w starym 4 mgpix kompakciku. Ogólnie zdjęcia w komputerze wyglądają ciemniej niż na monitorze w aparacie. Zdjęcia portretowe z lampą błyskową - niektóre ciemne jak noc. Ostrość nigdy nie jest idealna , no powiedzmy mogła by być lepsza - widać po pixelach. Przy zdjęciach o dużym kontraście na mocno jasnych miejscach szczegóły nikną. Ogólnie zdjęcia w większości chyba trzeba lekko rozjaśniać w kompyterze ( gamma ) barwy też jakby nie najlepiej dobiera.
    Proszę o pomoc znawców tego aparatu.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: E-500 - znawcy pomóżcie

Cytat Zamieszczone przez Zet
    kupiłem niedawno E-500 i robi czasem słabsze zdjęcia od mojego starego 4 MPX Rollei-a 3 letniego. O co chodzi ? Problem jest po pierwsze z kolorami - nie są za ciekawe - przewaga czerwieni, zdjęcia w pomieszczeniach z bliska są mocno ciemne, nawet ostrość przy pełnym słońcu nie jest lepsza niz w starym 4 mgpix kompakciku. Ogólnie zdjęcia w komputerze wyglądają ciemniej niż na monitorze w aparacie. Zdjęcia portretowe z lampą błyskową - niektóre ciemne jak noc. Ostrość nigdy nie jest idealna , no powiedzmy mogła by być lepsza - widać po pixelach. Przy zdjęciach o dużym kontraście na mocno jasnych miejscach szczegóły nikną. Ogólnie zdjęcia w większości chyba trzeba lekko rozjaśniać w kompyterze ( gamma ) barwy też jakby nie najlepiej dobiera.
    Proszę o pomoc znawców tego aparatu.
    [1]. Kolory -- rób zdjęcia w RAW, balans bieli poprawiaj w programie wywołując zdjęcia. Może być tak, że WB ustawiony masz na inne warunki niż panują w pomieszczeniu. Filtry również lubią oszukiwać WB, lepiej więc zdjęcia robić w RAW, a ewentualne poprawki nanosić w programie.

[2]. Ostrość zależy od kilku czynników. Po pierwsze -- ustaw odpowiednią przesłonę i czas naświetlania. Im mniejszy otwór względny tym dłuższy czas jest potrzebny, przez co trudniej utrzymać aparat w bez poruszenia. Korzystaj więc ze statywu, albo stosuj krótkie czasy naświetlania. Po drugie -- AF ustaw na środkowy punkt i nim łap ostrość. W moim E-1 niektóre zdjęcia -- portrety w szczególności -- były do wyrzucenia, bo ostrość została złapana nie tym sensorem, co trzeba. Przy wybraniu środkowego sensora problem się sam rozwiązuje.

Napisz coś więcej o swoich ustawieniach, może podaj przykładowe -- nieudane Twoim zdaniem -- fotki z EXIFem.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie mam E-500, ale z tego co piszesz wynika, że powinieneś jak najszybciej wrócić do fotografowwania kompaktem.

robin102
    Gość
    Nic się nie stało dopadł Cię po prostu ZNN Często dosięga użytkowników kompaktów ostro rysujących z agresywnym wewnętrznym softem. Po około 2-3 tysiącach zdjęc ZNN ustępuje i przychodzi zadowolenie.
    Musisz zrozumieć dzialanie Autofokusa i skorygować na początek AWB np. na +2 w blue . to tak na początek. Obrabiaj foty w Olympus sTUDIO LUB w acdSEEpro -proste w obsłudze programiki.
    Tak ode mnie subiektywnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja jestem b. zadowolomy z E500. Naprawdę przyzwoity aparacik. Za tę cenę i jakoś kitowych obiektywów po prostu kosi konkurencję.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin ma 100 % racje...Mam olka E-300 miesiac czasu i powoli sie przyzwyczajam. Na poczatku bylem zalamany. Pierwsze co musisz zrobić to wgrać nowszy soft no i duzo focić i próbować. W kompakcie była bajka i prostota, tutaj trzeba niemalze zawsze operować korekcją ekspozycji, ale to jest właśnie lustro...ono strasznie cieszy! Pozdrawiam
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dzięki

dzięki za uwagi, ale nie uczcie mnie zdjęć robić. Zenitem robiłem 10 lat temu lub innymi aparatami, mój ojciec fototgr. kiedyś i robił wystawy ja nawet miałem semestr fotografii na studiach. Ale chodzi mi tu o aparat cyfrowy E-500. Już dawno znawca aparatów mi mówił ze stary rollei był do d. pod każdym względem włącznie z wyglądem ale.... robi bardzo ładne zdjęcia. Naprawdę używane barwy i ich przeróżne odcienie morza-plaży , a później przy zachodzie były zaskakujące - perfekcyjne, barwy twarzy - zawsze naturalne. Zdjęcia nieporuszajac zoomem przy f-35 mm, nieporuszone są wręcz idealne. Myślałem że przy 8 mln pixeli - lustrzance będą jeszcze lepsze. Niestety nie są. Już wcześniej widziałem zdjęcia z olympusów compaktowych , które mi sie nie podobały. Niestety kupiłem lustrzankę olympusa biorąc pod uwagę dużą ilość zachwytów i 2-letnią gwarancję.
    No i mam nadal problemy kombinuję i kombinuję. Barwy zawsze pozostawiają dużo do życzenia. No muszę przyznać że na niektórych zdjęciach są ładne ale nie wszystkie. Przy pierwszych zdjęciach z lampą portretów w niezbyt oświetlonym pomieszczeniu - tragedia już chciałem wysyłać na gwarancji widać nawet niecałą twarz - reszta mrok, twarz jest słabo oświtlona. Teraz się trochę rozpstrykał. Nie wiem może przy nowym słabo jeszcze działał światłomierz, ale mimo wszystko rewelacji nie ma. Muszę rozjaśniać monitor w kopie żeby zdjęcia zobaczyć. Mam zdjęcia z E-300 w kompie i ma takie ładne ciepłe barwy , których nie moge uzyskać w moim E-500 . Co jest grane ? Poza tym aparat prawie nie robi zdjęć poruszonych, w przeciwieństwie do kompaktów. Tylko ostrość przy powiększaniu zdjęcia dla 8 mln pixeli moim zdaniem powinna być lepsza 2 razy w stosunku do 4 mln w słabszym aparacie. A nie jest prawie wogóle lepsza !?!
    No i pytanieco to znaczy - wgraj nowszy soft ? ? ?

robin102
    Gość
    Uuuuuu BIG ZNN
    Ja fotki analogiem robię od ponad 20 lat , a cyfrówką uczę się i uczę i uczę . Na pocieszenie dorzucę ,że masz fart żeś nie kupił innej lustrzanki bo dopiero miałbyś mydlo i powidło.
    E500 to superoski sprzecik tylko jak każdego olympusa trzeba się go nauczyć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zet:

a ja polecam - klasycznie - książkę o robieniu fotografii (czasy, przysłona, filtry), tryb RAW i dużą kartę CF... poczytaj o cyfrze i niwelowaniu kontrastu w kadrze... przy okazji sciemnij LCD aparatu o kilka kresek.

a jeśli wciąż nie będzie wychodzić, to może trzeba skierować uwagę na kompakty FUJI - tamtej kolorystyki nic w tej klasie nie przebije.

przechwałki bijące z wypowiedzi, jakiś tam semestr fotografii... otóż fotografii wcale nie trzeba się uczyć. widzisz albo nie widzisz a jeśli widzisz, to technika powinna wejść sama...

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: dzięki

Cytat Zamieszczone przez Zet
    No i mam nadal problemy kombinuję i kombinuję. Barwy zawsze pozostawiają dużo do życzenia. No muszę przyznać że na niektórych zdjęciach są ładne ale nie wszystkie. Przy pierwszych zdjęciach z lampą portretów w niezbyt oświetlonym pomieszczeniu - tragedia już chciałem wysyłać na gwarancji widać nawet niecałą twarz - reszta mrok, twarz jest słabo oświtlona. Teraz się trochę rozpstrykał. Nie wiem może przy nowym słabo jeszcze działał światłomierz, ale mimo wszystko rewelacji nie ma. Muszę rozjaśniać monitor w kopie żeby zdjęcia zobaczyć. Mam zdjęcia z E-300 w kompie i ma takie ładne ciepłe barwy , których nie moge uzyskać w moim E-500 . Co jest grane ? Poza tym aparat prawie nie robi zdjęć poruszonych, w przeciwieństwie do kompaktów. Tylko ostrość przy powiększaniu zdjęcia dla 8 mln pixeli moim zdaniem powinna być lepsza 2 razy w stosunku do 4 mln w słabszym aparacie. A nie jest prawie wogóle lepsza !?!
    No i pytanieco to znaczy - wgraj nowszy soft ? ? ?
    Mam wrażenie, że mimo wszystko nie umiesz się tym sprzętem posługiwać. Dodatkowo -- nie podałeś linku do swoich prac (z EXIFem). Ciężko coś stwierdzić na podstawie Twojego opisu.

Kolory -- możliwe, że masz ustawiony WB na jakąś konkretną temperaturę i robiąc zdjęcia w różnych sceneriach dostajesz nie takie kolory. Jeśli nie chcesz robić zdjęć w RAW, ustaw WB na AUTO.

Aparat nigdy nie robi poruszonych zdjęć. Poruszone zdjęcia robi fotograf :-) Pamiętaj też, że dwukrotnie poprawić ostrość rozdzielczość należy zwiększyć czterokrotnie :-)

Wgrać nowy soft -- zaktualizować oprogramowanie w aparacie. Za pomocą OV, o ile się nie mylę.

Powodzenia.