Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Lampa do E 500

Mieszka w
    Zawadzkie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zdrip
    ... Jeśli chcesz Metza z kostką SCA, to do Oly potrzebna SCA-3200 (z tego co pamiętam, około 250zł.), nie ma HSS...
    Dokładniej, to SCA3202. I przynajmniej w wersji M4.
    Pozdrawiam

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    No i już mam Fl36
    Dzięki

robin102
    Gość
    GRATULEJSZYN - nie ma jak dobre światło , nawet w biały dzień w lesie

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin 102 widzę, że używasz fl 36 powiedz jakiego zasilania używasz do niej. Akumulatora LB01 czy może innych aku. Czy duże znaczenie ma marka aku? Znalazłem na allegro komplet 4 aku 2950 mAh plus ładowarka za 30 zł. W ten weekend robiłem na aku GP 2500 i całkiem całkiem spisały się. Czy warto płacić za firmę? Czy na to nie zwracać uwagi?

Robin może się kiedyś spotkamy w stolicy województwa chętnie bym pogadał z bardziej doświadczonym fotografem, nauczył się czegoś?

Pozdrawiam

robin102
    Gość
    z ogniwami to mam takie doświadczenie , że te na których pisze 2900mA/h trzymają gorzej niż te markowe Energaizery o pojemnosci 1700mA/h . Kupę tego przetestowalem w poprzednim aparacie C5050 ( w zasadzie w dwóch egzemplarzach C5050) Kupowalem różnych marek zeby sprawdzić ich jakość . Teraz kupuje tylko markowe energaizer , GP, Duracel ewentulnie panasonic , na sanyo strasznie się zawiodłem . Z tymi ogniwkami to bywa często tak ,że jedno pada z 4 sztuk i komplet do wyrzucenia. Sporo poza tym teraz na rynku podróbek. W fl36 używam energaizerów (3 letnich !!!!) i zazwyczaj wystarczają.
    Co do spotkania to chetnie , kliknij na priwa to podam nr . kom.
    W sumie jest w planie spotkanie w Białowieży w ostatni weekend maja - zapraszam.
    A z tym moim doświadczeniem to mnie nie przeceniaj . Tu jest sporo kolegów o dużej wiedzy w temacie fotografi i to bardzo często wiekszej od mojej . Pytaj napewno coś doradzą.

Awatar leoo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam
    mam pytanie, czy ktoś wie może z doświadczenia wie jak fl-40 sprawdza się przy e-500, używam tej lampy z e-10 i spisuje sie b.d. ale zdaje sie ze czeka mnie zmiana sprzetu...wiec czy lampe sobie zostawic?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ...Czy warto płacić za firmę? ...
    Ogólnie warto. W końcu w przypadku akumulatorków R6 to nie są duże pieniądze. Niestety trzeba wiedzieć, że większośc pseudofirmowych ogniw (np. Varta, Energizer, Duracell, Forever itd) to nie sa ogniwa tych firm. One nie produkuje akumulatorów. Firmy te kupuja ogniwa u producentów "trzecich". Może się więc zdarzyć tak, że jedno ogniwo tego samego typu będzie zupełnie innego producenta niż to samo ogniwo kupione jakiś czas później. W przypadku tych najbardziej znanych firm to nie powinno się zdarzyć. Im mniej renomowana firma tym prawdopodobieństwo takiej zmiany rośnie. Te mniej znane firmy często także zawyżają pojemność. W nazwie wymieniają jakąs ogromną liczbę, a malutkimi literkami podaja przelicznik lub rzeczywistą popjemność.
    Akumulatory produkuje niewiele firm. Te najbardziej znane i solidne to Sanyo, Panasonic, GP. Niestety także, szczególnie te pierwsze, maja najwięcej podróbek. To łatwo poznać, kiedy weźmie się takie ogniwo do ręki. Kazdy z wiodacych producentów stosuje własne rozwiązania mechaniczne. Podróbki zaś są niemal identyczne, oparte na niemarkowych ogniwach producentów "masowych".
    Paradoksalnie dobrze jest kupić np. Vartę na ogniwach Sanyo itp, bo masz niemal 100% pewność, że nie będzie to podróbka. Nie sądzę, aby ktoś podrabiał ogniwa firmy A z inna naklejką firmy B.
    Powodzenia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria