Witam
Jakie macie doświadczenie z lampami Metz'a.
Chciałbym kupić lampę do swojego aparatu i zastanawiam się czy kupić Metz 44 AF-4 czy Olympusa Fl36. Różnica w cenie znaczna ale czy w jakości i funkcjonalności także? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Witam
Jakie macie doświadczenie z lampami Metz'a.
Chciałbym kupić lampę do swojego aparatu i zastanawiam się czy kupić Metz 44 AF-4 czy Olympusa Fl36. Różnica w cenie znaczna ale czy w jakości i funkcjonalności także? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
opcja S Z U K A J wita!
teraz zakreśl prawidłową odpowiedź
a) czaję co to manual i nie błyskam w słoneczne dni
b) raczkuję, nie wiem co to FP, nie wiem co daje synchro przy powiedzmy 1/500s
zakupy:
a) Metz+SCA3002 jest dla Ciebie, FL-40 też niestraszna
b) FL-36 wita
Przepraszam za skuchę
Poprawie się
Początki zawsze najgorsze![]()
Mała poprawka.
Lampy Metza można podzielić na 2 rodzaje: z adapterem SCA i pozostałe.
Metz 44 AF-4 należy do pozostałych i nie wymaga kostki SCA.
Ale żeby 44 AF-4 działała z Oly, ma to być 44 AF-4O, z literką O na końcu, co oznacza wersję dla Olympusa. Metz pisze nawet że ma synchronizację z krótkimi czasami (HSS).
Jeśli chcesz Metza z kostką SCA, to do Oly potrzebna SCA-3200 (z tego co pamiętam, około 250zł.), nie ma HSS.
Na lampach Metza przeważnie można jedynie odchylać palnik do góry, na FL-36 dodatkowo można 'kręcić głową".
Pozdr!
i te krecenie głową czyni tą lampe lepszą od reszy świata za te pieniadze , bezkonkurencyjna i jeszcze cieple światełko daje
Rozumiem, że nowa fl-36 za jakieś 670 pln'ów to dobra cena, czy mogę gdzieś kupić taniej?
Witam
Dzieki za rady. Chyba zdecyduję się na fl36.
ktotek gdzie znalazłeś fl36 za taką cenę? Chętnie bym zobaczył tą ofertę.
Pozdrawiam
670 zl za FL 36 !!!! to ja jescze jedną chcę na zapas za taką kaskę
hmmm ta cena to z USA... Nowojorski B&H ma za 199$ + tax więc wychodzi właśnie tyle po przeliczneiu na złotówki...Zamieszczone przez robin102
thx KaarooL... rece opadaja jak za kazdym razem wchodzi nowy uzytkownik i pyta o to samo!Zamieszczone przez KaarooL
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać