Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: prochy w E500

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

prochy w E500

Jestem stałym czytelnikiem tego forum od czasu zakupu c-770.
    Dwa miesiące temu nabyłem E-500 i narazie focenia to się uczę i poznaję aparat.Tydzień temu zauważyłem paproch w wizjerze i po zwertowaniu tego i nie tylko fora zaopatrzyłem się w gruchę i zaczołem dmuchanie matówki. Paproch znikną ale na jego miejsce pojawiły się trzy następne , dmuchanie już nic nie dało ,dodam jeszcze że te paprochy nie mają zadnego wplywu na jakość fotografii. Dzisiaj podczas pobytu w Krakowie odwiedziłem zakład na ul.Czapskich ,mily pan wyczyścił matowkę tzn. wyciągną ją z aparatu przemyl jakimś środkiem wysuszył powietrzem i stwierdzil że prochy które dalej widać znajdują się na pryzmacie (w E500 chuba nie ma pryzmaty) i odradził dalsze czyszczenie gyż według niego mogło by to skonczyć się na zabrudzeniu matrycy i konieczności jej czyszczenia.
    Poradźcie co robić ,zostawić tak jak jest czy wysłać aparat do serwisu olympusa.
    Pozdrawiam![/url]

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie wiem co doradzić, samodzielnie musisz stwierdzić na ile owe paprochy Ci przeszkadzają. Z doświadczeń analogowych mialem podobny problem - poprochy w żaden sposób nie chcialy sie wydmuchać - w końcu same znikly... Co do serwisu na Czapskich - również mam doświadczenia analogowe - nie wiem jak ceny się maja w stosunku do innych ale pan (w zasadzie dwóch) z pewnością zna sie na rzeczy i mam bardzo pozytywną opinię o jego dzialalnosci...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli zmieniasz obiektywy, to normalne że cyklicznie przybywa paprochów "w wizjerze". Radzę to olać i robić zdjęcia, paprochy na matówce dotyczą podglądu i nie mają wpływu na fotki - ewentualnym syfem na matrycy opiekuje się SSWF.

Jeśli zamierzasz czyścić w przyszłości, to raczej metodą odsysania (odkurzacz itp.) a nie wdmuchiwania kolejnych syfów do środka. Grucha nie pomaga, nawet wygotowana może szkodzić...

Zawsze możesz sobie zafundować strój kosmonauty i komorę próżniową - wtedy będziesz mógł podmieniać obiektywy bez obawy o paprochy.
    Poczytaj o problemach kanoniarzy - miewają pełno syfu w nowiutkich aparatach prosto z produkcji.

W systemie E - jak na razie - tylko E-1 ma wizjer na pryzmacie.

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Normalka, w moim E-300 też jest pełno paprochów i to za matówką. Część z nich to moja wina Człowiek uczy się na błędach.

Jest sens wysłać aparat do serwisu na przegląd i czyszczenie ?
    Może ktoś korzystał z takich usług ? Piszcie, w jakim stanie powrócił sprzęt.

robin102
    Gość
    a u mnie w E300 taki syf ,ze normalnie ledwo co widać , muszę kupic porzadny obiektyw żeby nie żąglować obiktywami, czyściutko mam tylko w E1 bo jaszcze fabryka pachnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    regularnie zmieniam szkielka w moim e300 i jeszcze nie mialem klopotow z kurzem na matowce/lustrze. aparatu uzywam w roznych warunkach i mam przelotke na szkla m42, ktore takze wpinam w sprzet. Widok mam super i ani jednego paprocha nie ma Poprostu podczas zmiany szkla, staram sie bardzo zrobic to jak najlepiej, tak, zeby zbeden ilosci kurzu nie wlazily mi w puszke

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za zainteresowanie i ciekawe sugestie. Chyba się przyzwyczaję do tych dwoch kropeczek i dopiero przy czyszczeniu matrycy,lub pod koniec gwarancji coś z tym zrobię.
    Pozdrawiam!