Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wskaznik naladowania akumulatora - kiedy ladowac

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Wskaznik naladowania akumulatora - kiedy ladowac

Zauważyłem ze w moim E-1 z akumulatorem od gripa gdy miga wskaznik rozładowania bateri mogę robić jeszcze zdjęcia , a wyłaczając go i ponownie włączając wskaznik pokazuje full naładowanie akumulatora i dalej walę fotki . Jaka jest granica kiedy trzeba ładować ponownie akumulator , gdy miga ,czy całkowicie się rozładuje i nie można zrobić już zdjęcia . Jak Wy forumowicze postepujecie w takim przypadku .
    Pozdrawiam wszystkich .
    E-1 14-54 +ZD 50 /2+ PS-SHLD2 + FL-50 +UV HOYA HMC Super +EP-2

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ładować jest sens dopiero w momencie, gdy aparat nie będzie wykazywał dalszej chęci do pstrykania
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    proste:
    - jeśli nie masz ciśnienia i nie wyczekujesz momentu, to pstrykasz prawie do końca
    - jeśli każdy moment jest ważny, to rezygnujesz z jednej minuty i podmieniasz aku na świeży

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wskaźnik naładowania akumulatorka w E-1 nie wydaje się specjalnie funkcjonalny. Okazuje się, że potrafi on "migać" zdecydowanie dłużej niż się spodziewamy, moim zdaniem kosztem wskazania "pełnego naładowania". Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale w następcy naszej E-1 ten element powinien zostać zmieniony. Lepsze byłoby wyświetlanie 5 czy nawet więcej stopni naładowania aku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Moment ładowania nie jest krytyczny. Ważne jest aby nie pozostawić rozładowanego akumulatora. Jeśli wskaźnik rozładowania sygnalizuje niski poziom energii, po zakończeniu fotografowania koniecznie naładuj akumulator. Przynajmniej podładuj, jesli nie masz czasu. Niezależnie czy tylko raz mignał i zrobiłes jedną fotke przy niskim poziomie, czy pstrykałeś do wyłaczenia aparatu.
    Pozostawienie rozładowanego akumulatora w aparacie, a nawet na dłuższy czas poza nim, z dużym prawdopodobieństwem może skutkować jego zniszczeniem.
    BTW: To dotyczy tylko aoparatów, które tak jak E-1 maja baterię litowo-jonowa lub litowo-polimerową. "Kompaktowcy" z "paluszkami", nie stosujcie! Akumulatory niklowe zachowują się inaczej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    Pozostawienie rozładowanego akumulatora w aparacie, a nawet na dłuższy czas poza nim, z dużym prawdopodobieństwem może skutkować jego zniszczeniem.
    Zniszczeniem akumulatorka. Bo z konstrukcji Twojego zdania ktoś może wyciągnąć wniosek, że zostanie zniszczony aparat.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ...też. Akumulator pozostawiony na bardzo długo w aparacie w stanie rozładowanym może się rozszczelnić i uszkodzić także aparat. To bardzo mało prawdopodobne, ale możliwe. Skład elektrolitu zmienia się na tyle, że powoduje bardzo szybką korozję obudowy ogniwa, doprowadzając w krótkim czasie do wycieku. Można to wyczuc "nosem". Charakterystyczny "słodkawy" zapach. Zabezpieczeniem jest plastikowa obudowa pakietu. Jest w miarę szczelna, więc nie powinna nic puścić, ale nie mozna wykluczyć nieszczelności i potencjalnej możliwości wycieku. Szkoda, że wyrzuciłem juz taki waśnie akumulator od kamery. Podesłałbym zdjęcia.